Dupa ce i-a cucerit pe daci, i-a batut pe parti si a condus o lume intreaga, imparatul Traian a ajuns sa fie sarbatorit din nou de descendentii lui din administratia locala.

Daca ar mai fi trait, ilustrul imperator ar fi implinit 1952 de ani si nu ar fi fost deloc incantat de modul in care "urmasii Romei" stabiliti in Deva au stiut sa-i onoreze memoria. In acest an, "Dies Traiani" s-a remarcat printr-un numar mare de absente nemotivate. Fete publice asteptate in cadrul manifestarilor devene au lipsit cu desavarsire.

Organizat inca din 1990, simpozionul Dies Traiani aniverseaza anual, pe data 18 septembrie, nasterea imparatului Traian. Evenimentul a adunat o serie de personalitati culturale din toata tara.

Actiunea a fost organizata de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, in colaborare cu autoritatile locale ale municipiului Deva si localitatii Sarmizegetuza si s-a desfasurat pe tot parcursul weekend-ului. In sala festiva a Primariei Deva s-a tinut prima parte a evenimentului cultural, la care au fost invitati specialisti in istorie sa-si prezinte lucrarile dedicate imparatului Traian.

Primarul Mircia Muntean, care trebuia sa tina cuvantul de deschidere, a lipsit. Absenta a fost motivata de o delegatie in capitala. Inlocuitorul acestuia a fost viceprimarul Ioan Inisconi, care tine deseori locul primarului la evenimente similare. Consilierii s-au ferit si ei sa onoreze cu prezenta evenimentul.

Pornind de la premisa ca istoria constituie identitatea unui popor, fiecare specialist a venit cu o prezentare succinta a unui moment din timpul domniei lui Traian. Cu toate ca directoarea muzeului, Adriana Pescariu, a trmis invitatii catre 15 persoane, doar sapte dintre ele au raspuns.