A intrat, din pacate, deja in cotidian ca la orice revendicare protestatarul sa ameninte ca se arunca in gol sau ca isi da foc. Multi trateaza chestiunea ca pe un banal fapt divers, dar pentru cei implicati direct nu este chiar asa. Mai ales cand este la mijloc si un copil.

Cazul pare a fi simplu la prima vedere. Un copil a ramas corijent la patru materii si, conform legislatiei in vigoare, nu poate promova clasa. Logic, parintii copilului contesta notele acordate, iar cadrele didactice sustin ca este vorba de un elev problema, cu mari carente educationale. Totul pare a fi o problema obisnuta in scolile romanesti dupa 1990.

Dar cand se aduc acuze extrem de grave de catre parinti, iar Inspectoratul scolar, impreuna cu Protectia Copilului, efectueaza o ancheta, lucrurile iau o turnura grava, chiar dramatica. Parintii sustin ca au facut o cerere de mutare a copilului in alta clasa inca din luna februarie a acestui an, cerere care nu a fost rezolvata.

Si-au turnat benzina pe ei

Olimpia Bratima este casatorita cu Mitru Bratima si au impreuna patru copii. Dintr-un mariaj anterior, Olimpia mai are un copil, pe Gheorghe Olimpiu Jurji. Tocmai acesta este marul discordiei. Cei trei au protestat in fata Inspectoratului Scolar.

Dupa ce au adus acuze extrem de grave la adresa unor profesori de la scoala Mircea Santimbreanu din Brad, mai ales la adresa dirigintei Cornelia Circo si a directorului Ovidiu Suciu, adultii au amenintat ca isi dau foc. Nu a mai trecut mult timp si Mitru Bratima, care avea la el o sticla cu benzina, s-a stropit cu combustibilul. Acelasi lucru l-a facut si cu sotia si fiul vitreg.

A inceput apoi sa se joace cu o bricheta, amenintand ca isi vor da foc. Numai interventia presei a evitat o posibila nenorocire.

Acuze grave

Angajatii inspectoratului priveau cu nepasare ce se intampla. Intr-un tarziu a aparut inspectorul Costica Batalan, care raspunde de problemele elevilor de etnie rroma, si a incercat sa aplaneze conflictul. Doar sosirea politiei a reusit sa mai calmeze oarecum spiritele. Intr-un birou din inspectorat s-a reusit purtarea unui dialog cat de cat normal. Acuzatiile au inceput sa curga garla.

Parintii minorului sustineau ca diriginta Cornelia Circo vrea sa scape clasa de tigani. "A vorbit cu alti profesori sa-l lase repetent pe copilul meu, si au trecut clasa altii mult mai slabi".

"Directorul Ovidiu Suciu l-a batut." "Copilul a fost batut pe spate si pe picioare cu o bucata de parchet." "De frica profesorilor a trebuit sa se urce pe dulap." " Am fost si la doctori, sa ne dea certificate ca suntem normali, sa nu mai spuna nimeni ca suntem nebuni." " Profesorul de tehnologie i-a dat un pumn de i-a spart gura." Acestea sunt numai cateva acuzatii pe care le aduce familia Bratima cadrelor didactice de la scoala Mircea Santimbreanu din Brad. Ei considera ca numai din cauza acestor fapte nu a promovat copilul anul scolar.

Ce spun acuzatii

Ancheta inspectoratului acrediteaza ideea ca Olimpiu Jurji este vinovat de cele intamplate. Mai mult, persoane de la inspectorat sustin ca, daca era vorba despre o razbunare a profesorilor, problema se rezolva mult mai simplu prin scaderea notei la purtare sub sase, ceea ce nu permite promovarea clasei.

Costica Batalan, inspector scolar pe probleme de integrare a rromilor, a declarat: "Am efectuat o confruntare intre familie si cadrele didactice. S-a constatat ca elevul avea un comportament aberant, isi teroriza colegii, adresa injurii profesorilor, chiar a scuipat pe unul dintre ei. Situatia precara scolara nu se datoreaza nivelului intelectual, ci mai mult datorita comportamentului deviant.

Venea la scoala fara rechizite. Parintii cunosteau situatia". Diriginta Cornelia Circo a spus: "Concluziile anchetei sunt reale. Copilul este recalcitrant. La un moment dat era sa arunce un coleg pe geam. Si jandarmeria, cu care am avut o relatie de colaborare excelenta, cunoaste cazul.

Cu acordul parintilor, a fost consultat de psihologul scolii, diagnosticul stabilind ca elevul are, printre altele, spontaneitate redusa, anxietate profunda, se simte respins de familie, este extrovertit si altele. A venit batut si ars cu tigara de catre parinti. Fiind profesoara de muzica, am predat copiilor cate ceva despre muzica tiganeasca.

Copii chiar si-au facut costume tiganesti pentru un mic spectacol. Nu cred ca pot fi acuzata de discriminare etnica". Ovidiu Suciu, directorul Scolii Mircea Santimbreanu din Brad: "Elevul l-a lovit si l-a scuipat pe profesorul de religie de anul trecut.

Avem declaratii de-ale copilului, prin care recunoaste, de fata cu toti colegii, ca a gresit, ca isi cere iertare si promite sa nu mai faca asemenea gesturi. Iar marti mi-a aruncat cu blocul de desen in cap. Cred ca pentru acest comportament mama lui are cea mai mare parte de vina". "Am discutat si saptamana trecuta cu parintii copilului despre situatia lui.

Daca se vor gasi profesori vinovati, acestia vor raspunde in fata legii. Situatia scolara este clara: are patru corijente si nu poate promova. Voi informa ministerul despre situatie, poate va face o exceptie de la lege si va permite reexaminarea elevului. Cu toate acestea, parintii vor ca el sa treaca sub orice forma in clasa a sasea, indiferent de rezultatul posibilei reexaminari.

Din punct de vedere uman intelegem sentimentele unui parinte care isi vede copilul repetent. Dar pana a ajunge la asemenea gesturi de amentitare cu autoincendierea este prea mult. Orice ar fi, nu trebuie ca latura sentimentala sa fie pusa deasupra legii", a spus inspectorul general Anisor Parvu.

Comisarul sef Achim Nechif, comandantul Politiei Deva: "Politia s-a sesizat din oficiu, se lucreaza la un dosar penal pentru tentativa de vatamare corporala grava, rele tratamente aplicate minorului si ultraj contra bunelor moravuri. In functie de rezultatul anchetei, va fi sesizat si Parchetul".

Carmen Bucur, expert in cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, a declarat: "Concluzia anchetei noastre nu a demonstrat nici un abuz fizic asupra minorului din partea profesorilor, ci doar un eventual abuz emotional creat de starea de tensiune din scoala.

Dupa incident, se va face o recomandare de evaluare complexa a cazului, pentru a stabili traiectoria minorului, avand in vedere gradul lui de inteligenta".