"Blocul fantoma" din Hunedoara. Nimic neobisnuit. Doar imaginatia copiilor, spun unii. Adresa - strada Muresului, A1. Multi oameni si-au gasit sfarsitul acolo. Zidurile negricioase ascund misterul mortii. Mirosul ranced de moarte si de lumanari scurse inca persista. Grafitti-urile de la intrare te avertizeaza. Stii ca intri in "blocul blestemat". Ultima victima: o fetita de un an si jumatate. A cazut de la etajul noua.

Cladirea e in paragina. Fara geamuri, fara grilaje, fara acoperis. Bantuita de duhurile rele. Tamaie si busuioc statut. Si totusi, 200 de familii locuiesc acolo. Cu infricosatorul sentiment al trecerii in nefiinta.

Blestemul ocnasilor

Oamenii spun ca blocul a fost construit initial pentru cadrele militare, pe vremea comunismului. Mai tarziu, a fost dat in folosinta civililor. Se spune ca cei care au lucrat la constructie erau puscariasi. "De atunci e blestemat blocul. Nu mor aici numai cei care locuiesc in bloc. Vin din alte parti ca sa moara aici. Si cand a fost construit au murit multi oameni.

Blestemul puscariasilor care lucrau. Numai asa se poate, de blestem. Dumnezeu stie", spune unul dintre cei care locuiesc aici. Asa discuta locatarii. Parerile sunt impartite. Cei mistici cred povesti, cei pragmatici arunca acuze. Petre Rusu locuieste in A1 din anul 1981. "Blocul este putin cam neglijat. Nu s-a investit nimic. Numai au furat. Tragediile se intampla acolo, la scara de incendiu.

Cladirea avea un plan. Da, daca s-a furat tot. Sa zideasca si sa lase doar un geam", spune batranul.

"A murit in fata mea!"

Femeia de serviciu matura. Privirea disperata ramane pironita in locul lumanarii. Nu indrazneste inca sa spele sangele fetitei. Poate ca nici nu vrea. Tabla rosiatica a usilor blocului prevesteste parca un apus. Si nu de soare. De viata. Femeia stie cum s-au dus multi. "Un batran a cazut de la etajul doi. In fata mea. Parca-l vad si acum. Nu mai aveai ce sa-i faci.

A cazut pe scarile astea, in fata mea, si nu s-a mai miscat. Blocul acesta e blestemat. E nenorocit. Acum ceva timp o tanara a cazut de la etajul opt. Au gasit cadavre la subsolul blocului, in apartamente. Au furat grilajele. Eu ametesc daca urc noua etaje. Mi-e frica. Nu sunt geamuri. Primaria ar trebui sa faca ceva. Pensiile sunt mici. Nu ne ajung banii sa facem noi ce trebuie", povesteste femeia.

Scenarii de groaza

Maria Muresan locuieste in bloc din anii ‘80. Este in varsta. A cunoscut multi oameni care si-au gasit sfarsitul in imobilul blestemat. "Finul meu, care locuia aici, s-a spanzurat in apartament. Au ramas doua fetite in urma lui. Eu le-am botezat. Un alt baiat s-a taiat cu lama in fata blocului. S-a crestat pe brate. Am vrut sa ma duc sa-l lovesc cu bastonul. Nu stiam ce sa fac.

Am vazut cum se taia cu lama. A vrut sa se arunce de sus, dar l-au oprit oamenii. Multi au ramas schiopi, dupa ce s-au aruncat de la etaj. O femeie, contabila, a fost omorata. Luata din casa in camasa de noapte. Ucisa si ascunsa. Statea la etajul doi. Nu stiu ce se intampla, de ce mor atatia oameni aici. Blocul ar trebui inchis. Fetita, care s-a stins acum, era in grija unei femei cand a cazut.

Poate si din neglijenta. Si totusi, mor prea multi aici", spune femeia cu durere in suflet. Nu-i este teama sa locuiasca acolo, insa crede ca exista ceva necurat care cauzeaza moartea atator oameni.

Neatentia costa

Unii oameni spun ca accidentele care au loc in bloc sunt din cauza neatentiei. Pentru ca scara de incendiu nu are geamuri sau grilaje, exista pericolul de a cadea in gol. Cu toate acestea, pentru ca blocul este de tranzit, unii vin, altii pleaca, locatarii nu pot face nici o investitie. Pensionarii nu au cum sa faca nimic. Pensiile abia le ajung pentru medicamente.

Nicolae Schiau, primarul Hunedoarei, ne-a declarat ca Primaria nu poate investi nimic acolo. "Nu exista cadru legal care sa ne permita sa facem investitii acolo. Apartamentele sunt proprietate personala si Primaria nu poate face nimic. Pentru astfel de imobile nu putem aloca fonduri. Blocul nu se afla in administrarea Primariei. Asta este si problema acoperisurilor din oras", ne-a spus primarul.

Blocul turn de garsoniere, de pe strada Muresului, a fost de nenumarate ori in atentia stirilor de la ora cinci. Femei ucise, copii cazuti de la etaj, barbati care au incercat sa se sinucida. Povestile celor care locuiesc acolo sunt terifiante. Oamenii isi fac semnul crucii acum.

Lumanarea pentru fetita care a cazut de la etajul noua este inca aprinsa. Alaturi, balta de sange. Scara de incendiu arata ca o schela de pe santier. Cu cat inaintezi in urcus, cu atat esti mai aproape de moarte. Atmosfera macabra te cuprinde, indiferent ca e noapte sau zi.