Mai avem prefect?

Prefectul judetului, Corneliu Popescu n-a catadicsit sa-si intrerupa concediul nici in conditiile in care o mare parte din localitatile Prahovei au avut serios de suferit de pe urma ploilor abundente. N-are nici o scuza reprezentantul guvernului, pentru ca dezastrul a fost anuntat cu o zi inainte de a se produce si ne vine greu sa credem ca n-a fost informat.

Asa se face ca ieri la Prefectura nu era decit subprefectul, Nicolau Cursaru, care dadea din colt in colt sa potoleasca ziaristii si purtatorul de cuvint (care a venit special din concediu) care a realizat catre amiaza un comunicat cu primele pagube suferite de localitatile prahovene.

Apele Romane, acuzate pentru dezastrul de la Rifov

Cea mai afectata localitate a fost comuna Rifov, unde apele Teleajanului au inundat 64 de gospodarii, 200 de hectare de teren aricol si 56 de hectare de padure. Satul Buda a fost izolat dupa ce aproape un kilometru de drum judetean a fost acoperit de puhoaie, in unele portiuni apa avind adincimea de peste un metru.

A fost pentru a zecea oara cind locuitorii acestei comune s-au trezit luati de ape. "Sint distrusa! Dupa ce s-au batut cu pumnii in piept ca au inaltat digul, a venit iar Teleajanul si ne-a luat tot: animale, pasari, grine, toata agoniseala de peste vara. ~mi vine sa las tot aici si sa ma duc la azil", plingea Maria Ionescu, o localnica disperata de pagubele provocate de viitura.

Furiosi, oamenii dau vina pe angajatii companiei Apele Rom=ne, care au refacut digul mai mult pe hirtie. Ei sustin ca pamintul carat de basculante pentru inaltarea zidului de aparare impotriva viiturii a fost insuficient si folosit chiar in alte scopuri, cum ar fi la reamenajarea gradinilor unor instariti ai comunei.

Primarul Mircea Chivu da si el vina pe cei de la Apele Rom=ne: "De doua saptamini ma tot duc cu vorba. Avem fonduri de la consiliul judetean sa scapam pentru totdeauna de aceasta problema, dar specialistii de la ape nu au venit sa faca masuratorile topografice pentru a ne apuca de treaba".

Conducerea Inspectoratului Teritorial in Constructii spune ca masurile dispuse la primele inundatii care au afectat podul nu au fost puse in practica.

"Sectia Drumuri Nationale ar fi trebuit sa imbrace pilele podului cu un material prefabricat, astfel incit apa sa nu mai loveasca asa tare in ele, dar pina acum nu s-a intimplat nimic in acest sens, ei motivind ca nu au posibilitati de a monta o macara in albia Teleajenului si nici nu au suficiente fonduri pentru a sustine o asemenea lucrare.

Oricum am constatat ca exista bunavointa, iar termenul de incheiere a lucrarilor, asa cum l-am dispus noi, este de 30 septembrie", a declarat Mariana Nechiti, inspectorul general.

Podul de la Bucov a cedat

Alte localitati in care apa a intrat in casele oamenilor si a inundat drumurile sint Sinaia, Ploiesti, Valeni de Munte si Filipesti. Legatura dintre Muntenia si Moldova se face acum pe un singur pod, si acela subrezit, dupa ce cea mai importanta iesire din Ploiesti spre Buzau a fost inchisa circulatiei.

Podul de la Bucov, utilizat pe un singur sens dupa ce unul dintre stilpii acestuia a fost afectat de viitura acum o luna, a cedat ieri definitiv. Desi au avut suficient timp la dispozitie pentru a evita catastrofa, angajatii Administratiei Nationale a Drumurilor doar s-au facut ca rezolva problema.

Dupa ce au incercat sa protejeze stilpul macinat de apele Teleajanului cu elemente din beton, luate imediat de ape, au deviat cursul riului, insa viitura nu a tinut cont de "indicatiile" specialistilor. Asa se face ca un alt stilp a cedat, podul devenind inutilizabil. Tot traficul a fost deviat prin localitatea Blejoi, ceea ce a dus la formarea unor cozi de masini lunga de citiva kilometri.

Alte doua poduri, din localitatile Pantazi si Manesti au fost luate de ape, lasind izolate sute de familii.

Ravagii si in Ploiesti

Precipitatiile cazute in ultimele zile au afectat si anumite zone din Ploiesti. In cartierul Nord, pe strada Cameliei, la blocul 35 au fost semnalate probleme la canalizarea stradala, iar echipajele Apa Nova au intervenit pentru remedierea situatiei.

Si in zona intersectiei dintre B-dul Republicii si Soseaua Vestului au existat probleme la canalizarea stradala, unde s-a intervenit cu echipaje ale Apa Nova. La Gara de Nord strazile Girlei si Poienitei au fost inundate de canalizarea Rafinariei Vega.

Aici, cu sprijinul salariatilor rafinariei, s-a realizat un dig din 130 de saci cu nisip pe malul sting al piriului Dambu in vederea protejarii strazilor din zona. Podul General Dragalina este in prezent partial infundat. Podul respectiv are un gabarit redus, iar materialele aduse de viitura au fost retinute sub acesta. Angajatii ADPP Ploiesti au degajat o parte din aceste materiale.

Mai multe curti din cartierul Bereasca de pe strazile Alunilor, Merilor si Dumbravei sint inundate. Si pe strada Teilor la numerele 12, 15 si 22 curtile sint inundate. La numarul 15 apa scursa de pe strada inunda si casa. Probleme au fost inregistrate si la podul din Bereasca, din cauza canalizarii stradale. Apa Nova a intervenit si in acest caz.

Gospodarii inundate sint si pe strada Tinarul Muncitor, intre numerele 74-76. S-a intervenit deja cu o vidanja a Rafinariei Vega si cu echipaje ale ADPP si Apa Nova.

Bilantul dezastrului

Busteni: 7 locuinte afectate, 4 strazi orasenesti;

Valenii de Munte: 3 locuinte afectate (pereti deteriorati);

Manesti: Pod tuburi beton peste riul Cricovul Dulce in zona sat Baltita rupt, 600 de gospodarii (1.400 persoane) izolate in satele Baltita si Gura Crivatului;

Valea Calugareasca: podul peste riul Teleajen intre sat Pantazi si Berceni avariat, circulatia intrerupta;

Filipesti Tirg: 30 de gospodarii inundate;

Starchiojd: DC59A Valea Anei-Rotarea distrus pe 500m, linia de alimentare cu energie electrica de joasa tensiune sat Rotarea rupta; 2 podete afectate, ziduri de sprijin poduri „Stamate" si „Dispensar" afectate;

Rifov: DJ101D, DC82, DC83 afectate, 21 locuinte si 60 de gospodarii afectate, 200 ha teren agricol cultivat, 56 ha padure si 108 ha islaz inundate.

Dumbravesti: distrus digul de aparare cap pod pe DC16, sat Sfirleanca, circulatie ingreunata;

Blejoi: 20 de gospodarii inundate;

Breaza: conducta de apa sursa Nistoresti rupta de riul Prahova, 80% din oras fara apa potabila; inundate 10 gospodarii; cartier Valea Tarsei, reactivate alunecari de teren ce afecteaza 4 drumuri; subtraversarile DN1, din punctele halta Nistoresti si Podu Corbului, colmatate 70%; 4 locuinte inundate;

Provita de Sus: lipsa energie electrica, 3 stilpi 20 kv luati de apa;

Localitatea Boldesti –Gradistea izolata telefonic (214 abonati)

Poiana Varbilau: scoala din satul Livadea inundata

Pacureti: infiltratii de apa la scolile din Matita si Pacureti

Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, laptele si cornul au ajuns la elevi cu foarte mari intirzieri.