Producatori de vin s-au plans ca ploile si inundatiile din acest an le-au afectat culturile de vita de vie, iar productia de struguri va fi mult mai mica fata de cea obtinuta anul trecut. Acesta este si motivul pentru care pretul vinului care urmeaza sa fie obtinut in acest an ar putea creste cu 25-30 la suta.

Marii producatori de vin din Romania s-au plans Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ca strugurii au fost grav afectati de ploi, inundatii si de temperaturile scazute, iar productia din acest an ar putea fi mai mica cu cel putin 40 la suta fata de cea obtinuta anul trecut.

Zonele in care au aparut cele mai multe probleme sunt Arges, Vrancea si judete din Transilvania printre care se numara si Salajul. Oficiali ai MAPDR au anuntat ca din cauza ploilor au aparut boli printre care se numara mana, fainarea si chiar mucegaiul.

Aceste probleme au fost confirmate si de reprezentanti ai Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole care au sustinut ca productia de struguri va fi mai mica decat in anii trecuti. Patronatul National al Viei a estimat pentru acest an o productie de vin cu 50 la suta mai mica fata de nivelul de 6 milioane de hectolitri de anul trecut.

Tratamente fara efect

Presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, Basil Zarnoveanu, a fost de parere ca proprietarii de culturi de vita de vie s-au confruntat in acest an cu doua probleme importante.

Din cauza ploilor tratamentele aplicate nu si-au facut efectul si a ingreunat aplicarea acestora, iar umiditatea mare din sol nu a permis utilajelor sa intre pe suprafetele cultivate pentru lucrarile necesare de-a lungul anului.

Cultura vitei de vie se numara printre cele mai scumpe, avand in vedere ca presupune cheltuieli anuale la hectar de cel putin 1.000 de euro, iar cei mai multi bani sunt cheltuiti pentru aplicarea de tratamente.

Subventii

Ca urmare a problemelor semnalate de proprietarii de culturi de vita de vie MAPDR a decis acordarea unui sprijin de 150 de miliarde de lei pentru achizitionarea de substante de combatere a bolilor.

Si in acest caz ajutorul va consta in bonuri valorice si va fi acordat numai proprietarilor de vita de vie nobila care s-au inscris in registrul plantatiilor viticole si care fac dovada ca au efectuat lucrari de intretinere a plantatiilor. Valoarea sprijinului se va ridica la 1,5 milioane de lei vechi la hectar.

Vin mai scump cu pana la 30 la suta

Membrii Patronatului National al Viei au fost de parere ca pretul vinului va creste cu 25 la suta, dar vor fi cazuri in care scumpirile vor fi mai mari de 35 la suta la anumiter categorii de vin.

Directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Luka Petru, a declarat ca sanse ca pretul vinului sa creasca exista si sunt reale din moment ce strugurii au fost afectati, iar calitatea acestora este slaba pentru ca nu au acumulat cantitatea de zahar necesara pentru obtinerea unui vin de calitate.

Luka Petru a mai spus ca in Salaj cea mai frecventa problema aparuta este mucegaiul cauzat de ploi si temperaturi scazute. in opinia lui Luka, probleme sunt si in ceea ce priveste coacerea strugurilor care este intarziata tot din cauza vremii. in Salaj sunt inregistrate culturi de vita de vie pe o suprafata de 1.800 de hectare din care numai 300 sunt cultivate cu vita de vie nobila.

Preturi actuale la producator

Struguri albi – 10.000 de lei/kg

Struguri rosii – 18.000 - 20.000 de lei/kg

„Costurile s-au inzecit"

Biro Mihai, producator autorizat de vin si proprietar al unei suprafete cultivata cu vita de vie de aproximativ 1.000 de hectare, din Zalau, ne-a declarat ca strugurii vor fi mai putini in acest an, calitatea va fi mult mai slaba, iar asta din cauza ploilor si a temperaturilor scazute. Biro Mihai a mai spus ca „in cazul meu productia va fi de numai 70 la suta fata de cea de anul trecut.

Costurile de intretinere s-au inzecit in acest an. Mai sunt sanse ca lucrurile sa se indrepte putin. E nevoie de doua, trei saptamani de vreme buna ca strugurii neatacati de boli sa se poata coace". Cat priveste preturile, Biro a adaugat ca pretul vinului ar putea creste cu mai mult de 30 la suta in Salaj.

Asta atat din cauza productiei si calitatii mai slabe cat si ca urmare a numarului redus de producatori autorizati de vin. in Salaj exista in prezent doar trei astfel de producatori. in Simleu Silvaniei, Borla si Zalau.