Un evreu care revendica nu mai putin de 15 case si terenuri in Iasi vrea sa puna mina si pe Hotelul Traian, una dintre cele mai vestite unitati hoteliere din zona Moldovei. Aici, de-a lungul vremii au poposit printi, printese, domnitori si intelectuali de elita ai neamului romanesc.

Carol Theitler, in virsta de 80 de ani, domiciliat in Israel, a dat in judecata societatea comerciala Turism Moldova SA (n.r., firma patronata de cunoscutul om de afaceri Danut Prisecariu), solicitind restituirea in natura a Hotelului Traian, estimat in prezent la peste 3 milioane de euro.

Actiunea in justitie a evreului Theitler nu este insa singulara, de mai multi ani acesta bombardind Primaria Iasi, dar si SC Turism Moldova SA, cu notificari si contestatii.

SC Turism Moldova i-a respins initial cererea

In 2001, dupa ce au primit o notificare din partea lui Theitler, in care barbatul explica ca detine acte si documente oficiale care atesta ca edificiul respectiv ii apartine, juristii municipalitatii au inaintat cererea de revendicare catre administratorul unitatii hoteliere, repectiv SC Turism Moldova SA.

Insa numai dupa citeva saptamini, conducerea firmei a respins solicitarea lui Theitler, pe motiv ca reclamantul nu ar fi dovedit cu acte in regula faptul ca hotelul a apartinut in trecut familiei sale. Dupa un an de zile, mai precis in 2002, evreul a revenit si a contestat in justitie decizia firmei Turism Moldova SA de a-i respinge notificarea cu privire la retrocedarea unitatii hoteliere.

De aceasta data, instanta a constatat nulitatea absoluta a hotaririi SC Turism Moldova SA, dindu-i astfel unda verde lui Theitler sa-si revendice in continuare terenurile si cladirile pe care sustine ca le-a avut in administrare si posesie familia sa.

Fratele evreului a murit in „trenul mortii, la Podu Iloaiei"

Pentru a fi sigur ca va avea cistig de cauza, evreul si-a gasit si un procurator care sa-l reprezinte pe toata perioada procesului civil, in persoana brasoveanului Marius Pavel. Intr-o plingere inaintata Justitiei iesene, Carol Theitler, prin reprezentantul sau legal, sustine ca Hotelul Traian a apartinut familiei sale, mai precis tatalui sau, Adolf, care a murit in 1930.

Evreul mai arata in actiunea sa ca a avut un frate, pe nume Jacques, care a decedat in asa-numitul „tren al mortii", in anul 1941, pe raza localitatii Podu Iloaiei, judetul Iasi. In 1940, imobilul cu pricina fusese expropriat in baza unor decrete si legi „rasiale", iar la terminarea razboiului a fost din nou retrocedat proprietarilor de drept.

Hotelul Traian a fost nationalizat in anul 1945

Acest fapt a fost insa de scurta durata, pentru ca, in 1945, unitatea hoteliera si alte cladiri importante din oras au fost nationalizate. Pentru a face lumina in acest caz, magistratii ieseni au stabilit un nou termen de judecata pe 17 octombrie 2005. Carol Theitler detine in prezent un record in materie de revendicari.

El a solicitat Primariei nu mai putin de 15 case si terenuri in Iasi, unele dintre acestea fiind identificate demult de catre inspectorii DAFIS. In proprietatea SCT Moldova SA intra, pe linga Hotelul Traian, Statiunea Strunga si Hanul Trei Sarmale, toate acestea fiind revendicate de fostii proprietari.

Statiunea Strunga este revendicata de mostenitorii fostului proprietar, Manolescu Strunga, iar Hanul Trei Sarmale a apartinut familiei Luca.