Sedinta AGA de ieri de la Terom a fost exploziva, chiar daca pe ordinea de zi a fost trecut un singur punct: Prezentarea, dezbaterea si aprobarea situatiei financiare a combinatului pe anul 2004 pe baza raportului administratorului si a celui de audit intocmit de catre firma Expert Contabil CR SRL Iasi, la cererea AVAS.

Raportul de audit intocmit de firma Expert Contabil CR SRL Iasi cuprinde nu mai putin de 8 dosare, in care neregulile constatate sint acoperite prin documentele atasate.

„Facaturi" de miliarde pe facturi

Suma pusa in discutie de catre cei 11 experti contabili care au efectuat auditul este de peste 713 miliarde lei, bani care ori nu au fost inscrisi in documentele contabile ori au fost inscrisi eronat ori apar pe facturi stornate (anulate), in incercarea de a se evita plata TVA sau a impozitului aferent catre bugetul de stat.

Mai exact, la punctul 4 al concluziilor la raport se spune: „S-a incalcat principiul independentei exercitiului prin diminuarea veniturilor anului 2004 cu suma de 602.918.000 lei, a TVA-ului colectat, cu suma 117.975.000 lei".

Tot in raport se mai arata ca au fost denaturate veniturile si cheltuielile raportate prin situatiile financiare, „la venituri, cu suma totala de 262.935.214.000 lei, la cheltuieli, cu suma 62.029.000.000 lei si la rezultatul raportat, cu suma de 8.676.350.000 lei". Auditorii au reclamat numeroase stornari de facturi, pe care erau inscrise sume extrem de mari.

„Nu ne pronuntam asupra vinovatiei cuiva"

Absolut toate cele 27 de puncte ale Raportului Auditorilor prezinta incalcari ale reglementarilor contabilitatii, ale normelor internationale de contabilitate. „Nu sintem in masura sa ne pronuntam asupra vinovatiei ce o poarta conducerea din 2004 a combinatului, noi doar am facut un raport, pe care vi-l prezentam dumneavoastra.

De asemenea, actuala conducere a societatii are responsabilitatea prezentarii acestui raport organelor competente in a cerceta si a stabili gradul de vinovatie a celor implicati", a raspuns Rodica Calugareanu, expert contabil, semnatara raportului de audit, la solicitarea salariatilor-actionari de a-l numi pe vinovat.

Chiar daca expertii care au intocmit raportul de audit nu i-au nominalizat pe vinovati, cei prezenti in sala de sedinte i-au gasit pe cei responsabili de aceasta situatie: Ioan Viorel Vaidner si Viorica Zlate.

Zlate: „Facturile au fost anulate pentru ca programele erau invechite"

Dupa ce a fost citit raportul de audit, directorul general al SC Terom SA, Mihai Orzan, l-a supus dezbaterii. Salariatii au solicitat pedepsirea tuturor celor care se fac vinovati de dezastrul de la Terom. Raspunzind ca doar institutiile abilitate ale statului pot face acest lucru, Mihai Orzan le-a solicitat celor care se simt vizati de raportul de audit sa-si exprime punctul de vedere.

Viorica Zlate, fostul director comercial al Terom, a fost prima care s-a simtit datoare sa raspunda acuzatiilor din raportul de audit. Ea a afirmat ca anularea facturilor nu a influentat in nici un fel situatia financiara a societatii. „O mare parte a stornarilor s-a facut din cauza completarii gresite a facturilor de catre oamenii de la desfacere.

Mai mult, o mare parte a greselilor gasite in actele financiar-contabile se datoreaza programului informativ invechit. Dar, din ce am vazut aici, imi este clar ca s-a pornit un razboi impotriva fostei conduceri", a incercat sa se apere Viorica Zlate.

Vaidner arunca vina in ograda colegilor

De cealalta parte, Viorel Vaidner, fostul director si administrator al Terom, si-a inceput apararea citind raportul sau de activitate. „In ceea ce priveste furturile, pot sa va spun ca acestea nu au putut fi oprite nici de Parchetul din Iasi. Mai pot sa va spun ca o mare parte din vina in ceea ce priveste devalizarea Terom o au Ioan Ardelean si Cornel Balan.

Cind am fost numit administrator, am constatat ca si aprovizionarea cu materie prima se facea prin firme intermediare. Comisionul incasat era de 10-20 dolari la tona. Utilajele, razboaiele de tesut s-au adus prin firme intermediare, la preturi duble fata de ce s-a contractat initial", a afirmat Viorel Vaidner.

Vaidner si Zlate, citati la audieri chiar in timpul sedintei AGA

O parte dintre salariati au sarit ca arsi cind au auzit argumentele fostei conduceri. Seful Serviciului Informatic a intrebat retoric de ce Viorica Zlate umbla in permanenta cu 4-5 facturiere in buzunare, iar Constantin Hirlauanu l-a intrebat pe Vaidner ce se mai intimpla cu firma SC Terom Investment SRL.

Daca Zlate a cerut dovezi, raspunsul lui Vaidner a fost naucitor: „Nanaa a plecat din tara cu actele si sampila noii societati care trebuia sa participe la licitatii in numele Terom. De aceea nu am mai facut actele pentru cele 95% din actiuni ale Terom la nou infiintata societate.

Daca vreti banii incasati pentru procentul de 95% din actiuni, dati in judecata firma Terom Investment SRL si va veti recupera prejudiciul".Reamintim ca, prin semnatura sa, Viorel Vaidner a dispus plata de Terom SA catre SC Terom Investment SRL a sumei de 45 milioane lei, reprezentind contravaloarea actiunilor detinute de combinat.

Banii au fost incasati de Vaidner ca dividende, iar Terom Investment SRL a fost desfiintata. In timpul sedintei AGA de ieri, Viorica Zlate si Viorel Vaidner au primit din partea departamentului Juridic al Terom citatii semnate si parafate de Ministerul de Interne, pentru a veni sa dea explicatii in dosare mai vechi. „Pentru ca nu v-au gasit la domiciliu, ne-au fost inminate noua sa vi le dam.

Va rugam sa semnati de primire", au fost cuvintele prin care le-au fost inminate celor doi citatiile. Nici de aceasta data Vaidner si Zlate nu au semnat, pentru ca au refuzat sa le primeasca.