Fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), comisarul-sef (r) Costica Holca, a fost invitat in urma cu citeva zile, de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA), la o serie de audieri. Biroul de informare si relatii publice al PNA a refuzat insa sa precizeze care a fost obiectul acestor verificari si daca impotriva fostului sef al IJP a fost formulata vreo acuzatie oficiala.

In urma unei solicitari adresate de reporterii cotidianului "Monitorul de Botosani ", reprezentantii PNA au precizat ca nu pot oferi nici un fel de amanunte intrucit "informatiile privind procedura in timpul anchetei (...) sau cele care aduc atingere asigurarii unui proces echitabil ori legitim (...) nu pot fi divulgate ".

Chiar daca reprezentantii PNA au refuzat sa precizeze care este natura verificarilor si cite persoane au mai fost audiate, modul in care a fost redactat raspunsul confirma aceste audieri. Potrivit unor surse judiciare care au dorit sa-si pastreze anonimatul, audierile au fost organizate de o echipa de procurori venita special de la Bucuresti.

Verificarile par sa aiba legatura cu dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie in cazul controversatului om de afaceri botosanean, Constantin Cuciureanu, anchetat sub acuzatia de utilizare a creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, dare de mita in forma continuata, complicitate la acordarea de subventii cu incalcarea legii si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

Potrivit acelorasi surse, audierile ar fi plecat de la o nota a Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) inaintata anul trecut Curtii de Apel Suceava si in care se facea referire la tranzactia prin intermediul careia fostul sef al Politiei a intrat in posesia unui teren al lui Constantin Cuciureanu.

Desi Costica Holca a negat de fiecare data vreun amestec in cumpararea terenului, in nota respectiva se mentiona ca, in urma cu aproximativ patru ani, sotia comisarului sef Holca a cumparat de la Florica Pelinescu (n.r.

- sora lui Constantin Cuciureanu si asociata cu acesta la mai multe societati comerciale), o suprafata de 1.000 de metri patrati teren intravilan, cu 10 milioane de lei, pret inferior celei cerut pe piata.

"Din verificari, a reiesit ca aceasta tranzactie s-a vrut a fi «mascata», deoarece in aceeasi zi, 27 iulie 2001, Florica Pelinescu primise donatie terenul respectiv de la sotii Cuciureanu Constantin si Lilian ", se arata in document. Acesta mai mentiona faptul ca in aceeasi perioada (n.r.

- cind a avut loc tranzactia), la nivelul IJP Botosani se afla inregistrata o lucrare penala in care era cercetat chiar respectivul om de afaceri botosanean pentru savirsirea infractiunii de inselaciune.

De asemenea, verificarile Corpului de Control al MAI au mai identificat doua lucrari penale privind pe Constantin Cuciureanu si Florica Pelinescu, dosare in care seful IJP Botosani a fost de acord cu propunerea de neurmarire penala, prin semnarea adresei de inaintare la Parchet a lucrarilor mentionate.

Fara sa faca vreo mentiune la posibile interventii, aceasta inlantuire a evenimentelor a intrat in atentia PNA.

Contactat telefonic de reporterii cotidianului "Monitorul de Botosani ", comisarul sef (r) Costica Holca a refuzat sa faca orice fel de declaratii. Totusi, potrivit acelorasi surse, pe linga fostul sef al IJP au mai fost chemati la audieri inca alti patru-cinci ofiteri.

Despre extinderea cercetarilor asupra unor politisti s-a vorbit inclusiv in primavara acestui an, dar si atunci reprezentantii PNA au refuzat sa faca orice declaratii. "Publicarea unor astfel de informatii privind anchetarea sau neanchetarea unor politisti, ar putea aduce prejudicii importante anchetei ", a spus atunci Alina Tonigaru, purtator de cuvint in cadrul PNA Bucuresti.