La sediul Consiliului Local Orasu Nou s-a programat o sedinta de consiliu foarte importanta care poate decide soarta localitatii pe urmatorii ani. Asta pentru ca precedentele doua sedinte programate nu s-au putut tine, din cauza consilierilor de etnie romana care nu s-au prezentat la sedinte.

Daca nici sedinta de azi nu se tine, atunci Consiliul local Orasu Nou va fi dizolvat, ceea ce inseamna ca vor urma alegeri. Primarul Toma Betea ne-a declarat ca a stat de vorba cu o parte dintre consilieri, dar deocamdata nici unul nu a promis ca va fi prezent la sedinta de azi.

Toma Hadrian, juristul Prefecturii lamureste situatia: "Daca in 3 sedinte consecutive nu se ia nici o hotarire, primarul, viceprimarul sau secretarul trebuie sa anunte in scris Prefectura Satu Mare. In baza acestui act prefectul are obligatia sa dizolve CL si apoi sa anunte guvernul, care va programa alegeri in aceasta comuna. Primarul comunei ramine mai departe in functie si vor fi alegeri doar pentru constituirea consiliului local".

Cit priveste motivele pentru care CL din Orasu Nou este pe cale sa se dizolve acestea se intemeiaza pe neintelegerile dintre unii sateni din Orasu Nou si Racsa. Cei din Orasu Nou au vrut sa se separe de Racsa pentru ca in nou infiintata comuna sa aiba un primar maghiar.

Ori, pina ce Orasu Nou apartine de satul Racsa, acest lcuru este greu de crezut ca se poate intimpla, intruat numarul alegatorilor din Racsa este aproape dublu fata de al celor din Orasu Nou. Cei din Racsa ar fi agreat la un moment ideea, dar au cerut ca in satul lor sa fie pregatit nu numai drumul, dar si sediul viitoarei primarii si cel al postului de politie. Din toate cererile celor din Racsa deocamdata nu s-a materializat nimic.