Grupul RTC este controlat de un fond de investitii francez, AWA, impreuna cu un investitor roman, Octavian Radu, care detine 40% din actiuni. Pe piata IT clujeana, cumpararea pachetului majoritar al SISTEC este cea mai mare tranzactie din ultimii 15 ani, cifrata la peste 5.000.000 de euro, conform surselor din piata.

Fondatorul Sistesc, Aurel Netin, a precizat ca va pastra 25% din actiunile societatii, restul urmand sa apartina grupului RTC. Grupul care a achizitionat compania clujeana are un profit brut de 10.000.000 de euro pe an, in urma unor activitati unor activitati comerciale a lanturilor de magazine de papetarie, IT si multimedia.

Desi partenerii sunt extreme de rezervati, investitia va aduce un plus de 40.000.000 de euro la cifra de afaceri a RTC. In cadrul tranzactiei care a durat doua luni au mai fost achizitionate si firmele Best Computers si Best Distribution. Distribuitoare de echipamente hardware, societatea Sistec Cluj a fost detinuta de Aurel Netin, dar acesta si-a vandut actiunile in urma cu un an.

Firma fondata de acesta s-a dezvoltat continuu, ajungand sa devina partener certificat al Micosoft. In Transilvania, Sistec a fost una din firmele-pionier in domeniul intergarilor de sisteme informatice, avand o multime de clienti puternici.

"Vom ramane pe piata"

Una din marile lovituri ale firmei clujene a fost incheierea unui parteneriat cu LLP Bucharest in domeniul implementarii de solutii informatice, si totodata o largire a gamei de produse si servicii oferite clientilor. LLP Bucharest face parte din grupul LLP, companie cu capital integral strain, distribuitoare de solutii informatice pentru managementul afacerii in Europa Centrala si de Est.

In Romania, LLP are peste 50 de clienti, companii de renume din toate domeniile de activitate. In primul semestru al acestui an, Sistec Cluj, unul din principalii furnizori de sisteme si retele informatice, dar si de imprimante, a avut o cifra de afaceri de 16.000.000 de euro.

Compania isi construieste un sediu nou in parcul industrial Tetarom, valoarea constructiei fiind de aproximativ 500.000 de euro. In 2004, cifra de afaceri a Sistec a fost de 10.000.000 de euro, in crestere cu 3.000.000 de euro fata de 2003. "Sistec va ramane pe piata, isi va pastra imaginea si calitatea serviciilor.

Evoluam pe o piata extrem de dura, in proces masiv de consolidare si am fost nevoiti sa vindem. Pentru mine, ca fondator, e o reusita, pentru ca am dezvoltat o afacere privata care a starnit interes", a declarat Aurel Netin, fondatorul Sistec. Sistec a fost infiintata in 1993, la Cluj, de sase actionari, avandu-l ca actionar majoritar pe Aurel Netin.

Prima la licitatii

Firma Sistec a fost unul din participantii constanti la licitatiile pe care le-au efectuat firmele sau institutiile de stat. Astfel, Sistec a castigat contracte majore cu Electrica, Primaria Cluj-Napoca, UBB si Universitatea Tehnica, dar si cu firme private ca Napolact sau Terapia. In culise s-a vorbit des de o anumita protectie politica, nedovedita insa de nimeni.

In prezent, Aurel Netin, fondatorul Sistec, este presedintele filialei clujene a Partidului Conservator.