Copiii institutionalizati din casele de tip familial de la Sancraiu de Mures ii deranjeaza pe bogatasii care si-au ridicat aici unul din cele mai luxoase cartiere de vile din judet.

Oamenii cu bani ii trateaza cu dispret pe copii despre care vorbesc ca de niste animale si cer Consiliului Judetean Mures sa ii scape de ei fie prin mutarea caselor, fie prin ridicarea unui gard antifonic, cu ajutorul caruia imaginea dezolanta a orfanilor adunati la joaca pe un camp, pe care nu se afla decat un balansoar si o cladire lasata in paragina, sa nu le mai perturbe linistea.

"La ora actuala, Cartierul Rasaritului este ca o Gradina Zoologica unde se plimba oricine", se arata intr-o scrisoare adresata autoritatilor judetene si semnata de 10 locatari din cartierul bogatasilor. Acestia au reclamat si faptul ca micutii le violeaza proprietatile, cersesc sau se scalda in piscine.

In acelasi document, cei zece semnatari mai mentioneaza ca ii deranjeaza faptul ca intreg cartierul rasuna de muzica la sfarsit de saptamana si ca "padurea din zona, unde obisnuiam sa ne plimbam, a devenit loc de refugiu pentru experientele sexuale ale acestor "copii"".

Drum interzis copiilor institutionalizati

Proprietarii vilelor din cartierul Rasaritului au reclamat, de asemenea, faptul ca nu pot sta la soare fara a fi gratulati de copiii din casele de tip familial cu cuvinte obscene sau expresii vulgare.

"Limbajul obscen folosit de copii intre ei sau in relatiile cu persoanele straine este imposibil de reprodus si cu atat mai putin de suportat", sustin cei 10 semnatari, printre care se numara medici, avocati sau oameni de afaceri.

Potrivit adultilor care s-au angajat sa aiba grija de copiii institutionalizati din casele de tip familial, bogatasii au propus chiar ca drumul public sa nu mai poata fi folosit de copii. "Unul dintre proprietarii vilelor ne-a cerut sa nu mai circulam pe drum cu copiii. Dar ce-ati vrea domnilor, sa zburam pe deasupra? Drumul este public.

Pe unde sa ducem copiii la scoala? Sa le luam avion? Ce sa facem cu ei?", a spus unul din parintii adoptivi de la Sancraiu de Mures, care sustine ca nici una din acuzatiile celor cu bani nu sunt adevarate.

"Ii fac pe copii maimute, de parca acestia nu ar trai", a spus un alt parinte adoptiv. Acesta a adaugat ca micutii nu sar gardurile pentru a patrunde pe proprietatea bogatasilor cu atat mai mult cu cat acestia au fiecare cate un caine de paza in curte.

In imediata vecinatate a celor 11 case de tip familial de la Sancraiu de Mures isi are resedinta si vicepremierul Marko Bela. Acesta nu a semnat scrisoarea trimisa autoritatilor judetene, iar parintii adoptivi au mentionat ca nu au avut niciodata probleme cu liderul UDMR. Aceasta, desi exista zvonuri potrivit carora chiar si Marko Bela ar fi reclamat telefonic la CJ anumite aspecte.

Vicepremierul a negat, insa, ca l-ar nemultumi ceva in legatura cu vecinii lui institutionalizati. Reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca situatia trebuie sa se rezolve pe cale amiabila si ca nu vor accepta transformarea terenului pe care sunt amplasate cele 11 case intr-un ghetou.

Vicepresedintele institutiei, Emil Groza, a declarat ca locatarii vilelor trebuie sa fie intelegatori si sa dea dovada de toleranta fata de copiii institutionalizati. El a adaugat ca nu se poate vorbi de izolarea copiilor sub nici o forma, cu atat mai mult cu cat scopul caselor familiale este acela de a-i integra pe micuti in societate si nu de a-i marginaliza.

In ceea ce priveste drumul de acces spre case si aspectul deplorabil al campului de joaca, dar si cladirea imensa ramasa in paragina care inchide cercul format de casele de tip familial, Groza a afirmat ca aceste probleme vor fi rezolvate in functie de banii de care va dispune bugetul judetului.