Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a obtinut in instanta dreptul de a administra Hotelul Parc din Targu Mures. Fiindca nu a fost inaintat nici un recurs, sentinta a ramas definitiva.

Desi au initiat demersuri pentru a administra impreuna hotelul, Consiliul Judetean si Prefectura Mures se acuza reciproc de ratarea obiectivului. CJ anunta ca a descoperit nereguli in procedurile instantei din Alba Iulia.

Hotararea instantei nu este insa respectata de RAAPPS, protocolul de primire nefiind semnat nici astazi. Arhiepiscopia sustine ca blocajul este de neinteles, fiindca nu exista nici o parte prejudiciata.

Datoriile acumulate de Ministerul Culturii si Regia Autonoma pentru Administrarea Patrimoniului vor trebui platite tot statului.

Hotelul Parc din Targu Mures nu va fi administrat de CJ Mures si Prefectura din cauza balbelor autoritatilor administratiei judetene. Dupa ce au initiat demersuri comune pentru a administra hotelul impreuna, Consiliul Judetean si prefectura se acuza reciproc de ratarea obiectivului.

Singura speranta o reprezinta acum negocierile politice. Desi exista o hotarare definitiva a Curtii de Apel Alba Iulia pentru semnarea protocoalelor de predare, aceasta nu este respectata de RAAPPS.

Teoretic, institutii ale statului, datoreaza statului 280 milioane lei vechi, Instanta a obligat RAAPPS si Ministerul Culturii sa plateasca 10 milioane zilnic daca nu semneaza protocoalele. Astazi suma va ajunge la 300 milioane lei vechi.

Surpriza

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a obtinut in justitie dreptul de a administra complexul Parc din Targu Mures, Curtea de Apel din Alba Iulia a aprobat cererea de ordonanta presidentiala inaintata de Arhiepiscopie impotriva Regiei Autonome pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) si Ministerul Culturii si

Cultelor. Prin decizia instantei, RAAPPS a fost obligata sa incheie protocolul de predare a imobilului in administrarea Ministerului Culturii, care la randul sau a fost obligat sa incheie protocolul de predare in administrarea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Sentinta Curtii de Apel nu a fost atacata cu recurs, astfel incat a ramas definitiva. Cu toate acestea, nu este pusa in aplicare. Arhiepiscopia a trimis notificari si se pregateste de executare silita.

Dupa ce Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a obtinut in justitie dreptul de a administra complexul, prefectul Ciprian Dobre o acuza pe presedintele CJ, Lokodi Edita, de "gestionare defectuoasa a unei afaceri imobiliare", Dobre explicand ca odata ce autoritatile muresene au reununtat la proces este greu sa se mai poata schimba ceva. Totusi, prefectul a ignorat faptul ca demersurile pentru obtinerea Hotelului Parc au fost initiate in tandem cu CJ, iar daca specialistii CJ nu cunosteau procedurile judiciare, ii putea ajuta, ca doar este de meserie.

Confirmand ca s-a actionat fara aplomb, Dobre a declarat: "Noi doream administrarea Hotelului Parc impreuna cu Consiliul Judetean, pentru ca si ultima molecula din aceasta institutie sa fie administrata de cele doua institutii.

Am demarat in acest sens discutii cu presedintele CJ, insa demersurile cu presedintele Lokodi au ramas la stadiul de discutii.

O data ce ai renuntat la un proces este greu sa mai poti face ceva, mai poti discuta si incerca altceva, cu sanse mici", lasand sa se inteleaga ca mai ramane calea negocierilor politice.

Presedintele CJ, Lokodi Edita Emoke, s-a declarat surprinsa de declaratia prefectului.

Lokodi a argumentat demersurile facute de CJ, sustinand ca s-a facut tot ce era posibil pentru a se obtine dreptul de administrare, deplangand totodata slaba sustinere din partea celorlalte institutii care ar fi beneficiat de spatiile din Hotelul Parc. "Nu am inaintat recurs fiindca nu eram parte in proces.

Am aflat despre acel proces din presa, am facut apoi toate demersurile, am anuntat si Prefectura. Noi am atacat in contencios adminsitrativ Hotararea de Guvern, insa am fost sfatuiti sa renuntam la acel proces fiindca blocam clarificarea situatiei.

Acum vom intra in actiune de fond, in numele Consiliului Judetean, in momentul in care se va discuta predarea. Termenul este 21 octombrie si vom avea un proces lung.

Imi pare rau ca domnul prefect acuza inainte sa se informeze", ne-a declarat presedintele CJ, precizand ca juristii CJ au descoperit nereguli, stampila Secretariatului General al Guvernului si cea a Ministerului Culturii lipsind de pe citatiile din dosarul ordonantei presidentiale.

Executare silita si radio

Consilierul juridic al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ne-a informat ca hotararea instantei nu este respectata nici chiar de RAAPPS.

Pana acum, conform dispozitiilor sentintei definitive, atat RAAPPS cat si Ministerul Culturii trebuie sa plateasca penalitati ce astazi ajung la 300 de milioane de lei vechi (cate 10 milioane zilnic pentru ambele institutii pentru fiecare zi de intarziere, incepand din 7 septembrie).

"Aceste daune se vor considera insa cominatorii si vor fi paltite paradoxal de institutii ale statului, catre stat. Noi avem pregatite mijloacele legale pentru a primi imobilul in administrare, am trimis notificari catre RAAPPS si Ministerul Culturii, urmatorul pas ar fi executarea silita.

Blocajul este de neinteles pentru noi, fiindca nu exista nici o parte vatamata.

Demersurile CJ Mures, la care intre timp s-a renuntat, au fost oricum inutile, pentru ca nimeni nu a cerut pana acum in instanta suspendarea hotararii de guvern", ne-a declarat Tutiu Ioana, consilierul juridic al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Acesta ne-a mai precizat ca nu poate estima cand situatia se va rezolva, dar ca Arhiepiscopia doreste infiintarea unor birouri pentru un eventual Episcop Vicar, folosirea fondurilor obtinute prin activitatile hoteliere pentru activitatile filantropice ale Bisericii Ortodoxe si infintarea unui post de radio similar celui din Alba Iulia.