Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare - SMURD - Targu Mures aniverseaza sambata 15 ani. Dupa un inceput dificil, plin de piedici si incercari, SMURD Targu Mures a devenit un simbol al judetului si un exemplu in medicina de urgenta din Romania.

Apreciati fara rezerve pe plan international, cei de la SMURD au devenit pentru societatea mureseana un exemplu de profesionalism, pentru ca si-au tratat mereu urgentele cu acelasi profesionalism, fara diferentieri de sex sau statut social si au raspuns amabil tuturor intrebarilor mass-media.

Nu au tinut cont de distante, timp nefavorabil sau ora din zi si noapte si au plecat sa salveze vieti omenesti, pentru care nu mai existau multe sperante.

Pentru tot ce au facut si vor mai face, cu daruire si pasiune, pentru mureseni, dar si pentru restul tarii, redactia Zi de Zi si ZIARUL de Mures le ureaza sa devina in fiecare zi mai buni si ii asigura de tot sprijinul mediatic!

Am cunoscut de-a lungul anilor multi medici si asistenti SMURD. Ar fi cazul sa ii cunoasteti si dumnevoastra, dar nu ca urmare a unui accident, ci intr-un mod placut.

"Existam datorita muresenilor!"

Cristian Boeriu, 37 de ani - medic primar de anestezie terapie-intensiva

Lucrez la SMURD din 1992. Pe 2 aprilie s-au implinit 13 ani. Am venit aici ca student voluntar, eram in anul V la medicina si, ulterior, toata viata profesionala mi-a fost legata de SMURD. Stagiatura am facut-o aici, cea mai mare parte a programului de rezidentiat in Terapie Intensiva am petrecut-o aici.

Inainte cu trei luni de zile de examenul de specialitate am dat examenul pe post aici si mi-am continuat activitatea tot la SMURD.

Personal vorbind, nu este deloc o viata linistita. Pentru ca munca intr-un serviciu de urgenta are un anumit specific, e vorba de viata tuturor colegilor care lucreaza sau au lucrat intr-un serviciu de urgenta.

Suntem in permanenta "on call", cu exceptia perioadelor in care reusim sa ne luam cate o saptamana-doua de concediu. Chiar si atunci, de multe ori cand auzim sirena pe strada ne intrebam de fiecare data oare ce-o fi.

Daca n-ar fi existat o sustinere extraordinara din partea populatiei nu am fi putut exista noi, nu puteam supravietui.

Asa cum bine se stie, dezvoltarea servicului a implicat o gramada de piedici, care ne-au fost puse de la diverse nivele, de-a lungul timpului, si argumentul principal care a reusit sa sustina ideea si tot proiectul asta a fost sustinerea aratata de populatie catre SMURD.

Activitatea noastra are un specific aparte. Lucram in strada, lucram la vedere si atunci omul simplu poate sa vada excat ceea ce facem si apreciaza munca. Cred ca exemplul cel mai elocvent in ceea ce priveste sustinerea populatiei este acea masina pe care am achizitionat-o din donatii publice in 1999.

De la firme si persoane fizice am strans in trei luni 180.000 de marci. Nu cred ca este ceva care sa spuna mai mult de atat. La ora actuala, sper ca sustinerea din partea populatiei este cel putin la acelasi nivel.

In ceea ce priveste sustinerea de la autoritatile locale si centrale, clar s-a imbunatatit sensibil. Din partea autoritatilor locale, de sase-sapte ani s-au convins de utilitatea acestui serviciu si sustinerea este totala.

Atat din partea autoritatilor municipale, cat si judetene, iar schimbarea legislaturilor nu a contat nicodata. Sunt cativa ani buni de cand, intr-adevar, avem sustinere centrala ca sa ne putem dezvolta. S-a diversificat activitatea pe parte medicala si pedagogica.

Eu sunt casatorit, am o fetita de opt ani si sunt foarte multumit. Imi doresc sa fiu sanataos, cred ca e cel mai important lucru, si sa mearga treaba mai bine ca acum. Si as vrea sa fie cat mai multe persoane care sa vina sa lucreze impreuna cu noi.

"SMURD este parte din viata mea"

Vass Hajnal, 38 de ani - asistent-sef: Am inceput cu un curs in 1992, anuntat la Scoala Postliceala, si consider ca de atunci sunt aici. SMURD inseamna foarte mult pentru mine, este parte din viata mea, pe care am dedicat-o in mare parte serviciului. Sunt foarte multe momente frumoase, dar si unele mai putin frumoase.

La inceput eram mai putini si a fost foarte frumos cand s-a construit baraca. A fost si foarte greu, dar acum pot sa spun cate o poveste despre fiecare coltisor de aici. A fost la fel de frumos cand a venit elicopterul. Tot de elicopter este legat si momentul cel mai greu pentru noi, acea pierdere a colegilor nostri.

Fiecare caz are frumusetea lui aparte. La fel de frumos este cand ne adunam de Craciun si, ca o familie, reusim sa sarbatorim.

Sper ca SMURD sa se dezvolte in continuare si nu numai aici, la Mures, ci in toata tara, pentru ca si-a dovedit eficienta. Sa fie aici o atmosfera placuta, sa ramanem o familie si sa crestem.

"La SMURD din greseala!"

Camelia Fiordean, 33 de ani - asistent medico-social, din 2003 la SMURD

Am venit sa cerem niste informatii legate de o pacienta care a fost victima violentei domestice.

Din discutii cu asistenta-sef am intrebat daca cei de la SMURD nu s-au gandit sa faca un punct de asistenta sociala, pentru ca eu consider ca se pierd multe cazuri de violenta, de agresiune, de copii batuti, care nu au finalitate, pentru ca nu este cine sa consilieze. Asistenta sef mi-a spus atunci ca s-a gandit, dar ca nu a gasit oamenii. Atunci, eu si o colega am fost dispuse sa venim. Am venit, am muncit opt luni de zile voluntar, am pus toata baza de date la punct, iar doctorul Arafat ne-a adus o asistenta sociala. A stat o luna de zile aici cu noi, am facut instructaje cu ea, ne-a adus modele de lucru.

Dupa asta am inceput sa muncim singure, iar de anul acesta am mai cooptat doua fete. Am mai avea nevoie macar de una. Efortul este destul de mare, dar este o echipa extraordinara si un loc de munca deosebit. Daca ar trebui sa o iau de la inceput, as face acelasi lucru.

Imi doresc sa avem cat mai putini pacienti, cred ca asta e cel mai bine, si sa fim aceeasi echipa unita care am fost intotdeauna.

"Viata la SMURD este grea si frumoasa"

Ciobanu Liliana, 35 de ani - medic specialist in medicina de urgenta, din 1998 la SMURD

Viata la SMURD este grea si frumoasa, dar mai ales acum, de cand am familie, este destul de greu. Este greu sa impaci cele doua parti, dar se poate. Am intelegerea familiei, mai ales a sotului, care este si el medic. Imi doresc si ca in viitor sa fim tot mai buni si un colectiv unit ca si acum.

"Este o placere sa lucrezi pentru SMURD"

Marius Balea, 28 de ani - asistent medical, din 2000 de la SMURD

Am muncit ca voluntar si de aproximativ trei ani sunt angajat al serviciului. Este o placere sa lucrezi pentru SMURD. Toate lucrurile merg bine. Este greu, foarte greu cateodata, dar pentru asta ne-am instruit. In alta parte nu cred ca as reusi sa fac altceva.

Imi doresc sa mergem inainte, sa fim toti sanatosi si, daca e ca si pana acum, este foarte bine. Daca se poate si mai bine, excelent.

"Multumesc colegilor pentru tot"

Bianca Duma, 24 de ani - asistent medical, de trei ani la SMURD

Am ales SMURD-ul pentru ca stiam ca este locul in care voi invata cele mai multe lucruri si va fi un punct foarte important de pornire in viata. Este un colectiv minunat, care de la inceput m-a ajutat enorm si tin sa le multumesc. As vrea ca totul sa fie cum a fost pana acum, o colaborare excelenta intre noi.

Ne este greu, facem garzi multe si lungi, dar in fiecare zi pornesc cu acelasi avant, ma trezesc si vin la lucru cu aceeasi bucurie. In viitor sigur voi ramane la SMURD, asta este clar. In fiecare zi se invata ceva la noi, daca vrei.

L-am lasat la urma, dar este clar ca nu e cel din urma. Raed Arafat este cel care a pus bazele SMURD, cel a carui imagine se confunda cu cea a SMURD. Neobosit, face garzi, salveaza vieti, face promovare si invata in continuare. A ramas acelasi om modest, care pentru cei mai multi mureseni este un exemplu. Noi l-am gasit de garda.

Timpul a trecut repede si e o satisfactie mare pentru ca vedem un rezultat si vedem ca functioneaza. Cu problemele pe care le avem, functionam si chiar destul de bine. Este o satisfactie si o multumire ca in acesti 15 ani nu s-a pierdut timpul.

Autoritatile locale si judetene ne-au oferit un ajutor nemijlocit. Dovada este ultima aprobare, prin care se achizitioneze o masina de reanimare, cu ajutorul CJ si CL. Sprijinul central s-a schimbat si este mai bun. Ministerul de Interne a ramas alaturi de noi, ca la inceput.

Acum si Ministerul Sanatatii ne sprijina mai mult. Eu sunt optimist si sper ca sa vedem o dezvoltare mult mai ampla a acestui model de serviciu. Astazi sunt de garda. Mai am treburi, dar daca am o urgenta plec. In rest sunt aici.

Pentru viitor imi doresc sa vedem dezvoltarea serviciului si in alte parti, nu numai in Mures si sa avem cat mai putine urgente. Ne dorim mereu ca cetatenii sa nu aiba nevoie de noi.

Am pus cap la cap, cu ajutorul medicului Cristian Boeriu, o parte din istoria SMURD.

Denumirea de SMURD a aparut mai tarziu, undeva prin 1995-1996. Initial am incercat sa lucram cu Crucea Rosie, dar din anumite motive nu a functionat toata treaba. Incepand din 1992 s-a inceput colaborarea cu pompierii militari, care continua si in ziua de azi.

Legatura dintre noi s-a dezvoltat foarte mult, nu sunt implicati numai pompierii militari, ci si unitatea speciala de aviatie a Ministerului de Interne. Colaborarea cu Ministerul merge, de altfel, bine si se dezvolta mereu. La inceput activitatea era mult mai limitata, mai redusa fata de ce avem acum. Am inceput cu partea mobila.

Aveam o masina venita din donatii si cu o masina de medic. Ulterior, din 1994, am inceput sa intram si in spital. Am primit printr-un program al Marii Britanii cladirea asta, care era una modulara, folosita in Scotia ca bloc operator si care a fost dezafectata.

Printr-un program al postului BBC, cladirea a fost demontata si transportata pe vreo 20 de tiruri in Targu Mures. Aici s-au obtinut aprobarile cu foarte multa dificultate atunci, pentru acceptul de donatie. S-a construit fundatia, dupa care voluntarii romani si 40 de muncitori veniti din Scotia au inceput munca.

Practic, in trei saptamani cladirea era functionala. Proiectul a fost de un milion de lire sterline, in care intra nu numai transportul, ci si echipamentele cu care am inceput sa lucram atunci. Practic, era o dotare completa a servicului de urgenta.

Intre timp, echipamentele au fost schimbate, s-au imbunatatit cu ajutorul unor programe guvernamentale care au dotat serviciile de urgenta.

Se poate spune ca acesta a fost primul servicu de urgenta organizat din Romania, cand nu exista nici macar un cadru legal clar care sa delimiteze rolul si existenta ca entitate administrativa a unui serviciu de urgenta. Legea a aparut mult mai tarziu, prin 1997-1998.

De cativa ani buni activam ca centru national de instruire in medicina de urgenta. De anul trecut s-a constituit si Catedra de medicina de urgenta din cadrul UMF Targu Mures. Avem o implicare directa in constituirea si functionarea Catedrei de medicina de urgenta la Universitatea din Cluj. Mergem pe fagasul bun.