In fiecare numar de vineri al cotidianului nostru va prezentam cate o strada din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou sau Cehu Silvaniei. In aceasta saptamana ne-am aflat pe strada George Cosbuc din Zalau. Pentru vinerea viitoare va propunem o alta strada din Zalau, Andrei Saguna.

Cetatenii care isi au domiciliul pe aceasta strada sunt asteptati sa ne spuna ce parere au despre strada si care sunt problemele cu care se confrunta, contactandu-ne la redactie, pe e-mail la adresa mediagrup@zalau.astral.ro sau prin intermediul scrisorilor ce pot fi depuse in cutiile „Salajeanul" de la chioscurile de distributie a presei din judet.

Strada George Cosbuc

Strada aleasa pentru aceasta zi de vineri este situata la intersectia cu strada Nicolae Titulescu si in apropiere de fosta Gradina a Poporului. Strada George Cosbuc este o strada cu un numar mic de case, dar cu multe probleme.

In general, problemele prezentate de cetatenii cu care am stat de vorba sunt legate de drumul care nu a fost pietruit sau asfaltat niciodata, de faptul ca masina de gunoi nu urca pana sus pe strada, de lipsa totala a sistemului de canalizare, de cainii si pisicile care isi fac veacul pe aici, cat si de lipsa spatiilor de joaca.

La acestea se adauga si faptul ca locuitorii acestei zone trebuie sa plateasca impozite mai mari decat restul populatiei din oras. Si asta nu este tot. La capitolul „rau", cetatenii cu care am stat de vorba spun ca ar trebui ca si prin aceasta zona sa circule mijloacele de transport in comun si sa fie cateva magazine alimentare.

Despre lucrurile bune pe care locuitorii strazii George Cosbuc spun ca le vad sunt apropierea de Gradinita „Ion Creanga" situata pe strada Closca, linistea de care beneficiaza pe timpul zilei si a noptii, numarul mare de case care s-au construit in ultima perioada in aceasta zona si faptul ca s-au introdus gazul metan si apa.

Despre pretul terenului de vanzare din aceasta zona, agentii imobiliari ne-au informat ca acesta este intre 500 si 2.000 euro/ar.

In loc de asfalt, piatra, nisip si caramida

Prima persoana intalnita pe strada George Cosbuc a fost C.I. Femeia spune ca in primul rand este indignata de faptul ca drumul este intr-o stare jalnica si ca de cativa ani buni copiii care locuiesc aici trebuie sa mearga la scoala plini de noroi. „Drumul a fost facut in urma cu cativa ani din banii adunati de la vecini. Am incercat sa facem o deschidere, am pus piatra, dar fara nici un folos.

Acum drumul este plin de gropi si de noroi", spune C.I. Tot femeia povesteste ca s-a cam saturat ca copii ei sa mearga zilnic la scoala prin noroi, dar ca nu are ce face. „Toata lumea stie ca copiii care sunt plini de noroi locuiesc in aceasta zona" mai adauga C.I.

O alta nemultumire a femeii este si faptul ca in locul unde trebuia sa fie construita o zona de agrement s-a facut o groapa comunala de gunoi. „Desi initial in proiect era cuprins pe pasunea de mai sus un loc de agrement acesta s-a transformat intr-o groapa de gunoi.

Am sunat si eu la Agentia de Protectie a Mediului pentru a veni si a clarifica situatia, dar din cate se pare pana la aceasta ora situatia este la fel", povesteste femeia. Cauza pentru gunoiul care se arunca in aceasta groapa este faptul ca drumul este stricat si ca masina care ar trebui sa ridice gunoiul nu poate urca pana la ultimele case.

In loc sa fie ridicat, gunoiul este ars

Maria Iacob, o alta persoana cu care am purtat discutii legate de strada George Cosbuc, declara ca locuieste pe aceasta strada de cand s-a nascut. Legat de drumul plin de noroi, femeia apreciaza ca este chiar necesar sa fie turnat asfalt ca daca nu situatia se va inrautati odata cu venirea iernii. „Drumul nu imi place deloc. De cate ori s-a incercat refacerea lui a fost pus nisip si atat.

Si asta nu este tot, nisipul a fost dus de ploi si a doua zi drumul arata la fel", mai spune Maria Iacob. Printre lucrurile care o mai deranjeaza se numara si lipsa masinilor care ar trebui sa ridice gunoiul. Prin urmare, Maria Iacob spune ca trebuie sa arda gunoaiele care se aduna.

In rest, lucrurile bune pe care femeia spune ca le are la indemana amintim linistea din aceasta zona si apropierea de centrul orasului.

Impozite mai mari

O alta problema cu care locuitorii din aceasta zona se confrunta este faptul „ciudat" cum ca ei trebuie sa plateasca impozite mai mari decat restul cetatenilor din oras. Una din cauze ar fi faptul ca aceasta zona este declarata zona rezidentiala, spune Maria Iacob. Declaratia femeii este intarita si de Viorica Balanean.

Femeia povesteste ca nu stie exact care este cauza acestei situatii dar ca, din cate stie ea, impozitul pe care il plateste este foarte mare pentru conditiile dezastroase de care beneficiaza. Viorica Balanean spune ca locuieste pe o strada din lateralul strazii George Cosbuc si ca un alt lucru de care este deranjata este lipsa sistemului de canalizare.

„Nu avem si cred ca nu vom avea niciodata un sistem de canalizare. Situatia este cu atat mai grava cu cat in urma ploilor care s-au abatut asupra noastra in ultima perioada santurile sapate pe marginea drumului nu au facu fata si s-au umplut cu tot felul de mizerii", adauga femeia.

Parc de joaca doar pe proiect

Lucian Coste este prima persoana care pune in discutie lipsa unui spatiu de joaca povesteste ca din cate stie el pe proiectul stradal este prinsa si realizarea unui spatiu de joaca care insa nu a fost realizat. Barbatul apreciaza ca ar fi necesara si interventia hingherilor din municipiu pentru a face ordine printre cainii si pisicile fara stapan care isi fac veacul pe aici.

Contactat telefonic, Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, a declarat cu privire la starea dezastroasa a drumului de pe George Cosbuc, unde, de altfel, isi are si domiciliul ca: „Strada George Cosbuc nu va fi facuta atata timp cat domnul Radu Capilnasiu va fi primar.

Daca s-ar face, lumea ar interpreta ca a facut strada pentru presedintele PD Salaj, asa ca nu avem altceva de facut decat sa asteptam sa vina celalalt primar care sper ca va avea coloana vertebrala". Si despre impozitele pe care locuitorii acestei strazi trebuie sa le plateasca, presedintele PD Salaj spune ca sunt foarte mari si ca ar trebui sa aiba mijloace de transport si statii de autobuz.

Ce spun autoritatile

Contactat telefonic, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca in aceasta zona sistemul de canalizare lipseste cu desavarsire si ca trebuie facut un proiect de ansamblu pentru canalizarea din intreg orasul.

In ceea ce priveste drumul de pe strada George Cosbuc, Capilnasiu a apreciat ca dupa ce vor fi terminate lucrarile de asfaltare de pe strazile Parcului, Nicolae Titulescu si altele, se va trece la asfaltarea acestei strazi.

Legat de declaratia presedintelui PD Salaj cum ca daca drumul ar fi asfaltat se va interpreta ca va fi facut pentru el, primarul a declarat: „Nu este o frica de raspundere, dar oricum drumul trebuie reparat chiar daca amandoi candidam pentru postul de presedinte al PD Salaj".

„Aceasta strada va intra intr-un proces de reabilitare, dar acest lucru nu este nicidecum determinat de faptul ca aici locuieste dl. Viorel Stanca".

Aurica Grec, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Salaj, a declarat ca pentru problema legata de groapa de gunoi care exista in aceasta zona cetatenii trebuie sa se adreseze la Garda de Mediu, pentru ca ei fac controale si sa informeze in primul rand Primaria Zalau care se ocupa de administrarea domeniului public.

Bun:

- linistea din zona

- numarul mare de case noi

- iluminatul stradal

- apropierea de Gradinita „Ioan Creanga"

Rau:

- drumul plin de noroi si de gropi

- lipsa mijloacelor de transport

- lipsa sistemului de canalizare

- cainii si pisicile fara stapani

- groapa de gunoi

- lipsa spatiilor de joaca