Ministerul a anuntat ca societatile siderurgice cuprinse in strategia de restructurare a sectorului trebuie sa devina viabile cel tarziu pana la sfarsitul anului 2008. Pe lista se afla cele doua combinate Mechel, din Campia Turzii si Targoviste, cele ale indienilor de la Mittal Steel din Hunedoara si Galati, CS Resita si Donasid Galati.

Dupa prezentarea Raportului nr. 2 de monitorizare, secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, a informat ca toate companiile siderurgice integrate care nu isi respecta obligatiile incluse in strategia nationala si in planurile de viabilizare si care nu isi ating viabilitatea pana in 2009 vor fi inchise.

Decizia apartine atat MIE, cat si Ministerului Economiei si Comertului, Consiliului Concurentei, Autoritatii pentru Valorificare a Activelor Statului si Ministerului Finantelor Publice.

In Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana (UE) este stipulata obligatia ca, pana in martie 2009, autoritatile romane sa transmita semestrial rapoarte de monitorizare privind evolutia sectorului siderurgic.

Ele intra in schema de raportare care va dura pana la 15 martie 2009 si se refera la modul in care cele sase societati isi indeplinesc angajamentele asumate in negocieri cu privire la investitiile in tehnologie si pentru protejarea mediului, nivelul ajutorului de stat si reducerile de capacitati. Primul raport de monitorizare a fost transmis la 15 martie.

„Daca nu isi vor respecta la timp angajamentele sau nu se va ajunge la viabilizarea unora dintre aceste companii pana la sfarsitul lui 2008, ele nu vor putea opera pe piata interna a UE. In ceea ce priveste autoritatile romane, acestea si-au indeplinit obligatia de a nu mai acorda ajutoare de stat incepand cu 1 ianuarie 2005.

Asteptam ca si aceste companii sa-si indeplineasca obligatiile asumate", a mentionat Orban.

Pierderi pe linie

Raportul pe primul semestru al conducerii Mechel Campia Turzii nu e deloc incurajator. Pierderea cumulata pe primele sase luni depaseste 19 milioane de lei.

"In lunile ianuarie si februarie 2005, perioada de iarna, in care multi din clientii nostri si-au scazut semnificativ activitatea, se caracterizeaza printr-un volum mai scazut al productiei fizice si al livrarilor, concretizata intr-o pierdere de 80.977 milioane de lei (8 milioane de lei noi – n.r).

Perioada martie-mai, desi cunoaste un reviriment privitor la productia realizata si a livrarilor efectuate, nu a condus si la obtinerea unor rezultate pe masura, societatea inregistrand o pierdere de 82.835 milioane lei (8,2 milioane de lei noi).

In luna iunie, desi s-au obtinut unele rezultate bune in reducerea costurilor de productie, la nivelul sectiilor si al atelierelor de productie, totusi faptul ca productia fizica realizata la Otelaria electrica a fost cu 3.050 de tone mai mica fata de luna mai 2005 si datorita acestui fapt s-au redus simtitor stocurile de productie neterminata, toate acestea au determinat ca luna iunie sa se incheie cu o pierdere de 26.806 milioane lei (2,6 milioane de lei noi)", a precizat directorul general Marius Bordea. Conform raportului, fata de o cifra de afaceri de 205 milioane de lei, prevazuta initial in bugetul de venituri si cheltuieli (BVC), societatea a realizat numai 187 de milioane de lei.

In opinia conducerii, rezultatele financiare negative obtinute in aceasta perioada sunt cauzate atat de depasirea costurilor de productie, in special pe primul trimestru al anului, cat si productiei fizice si veniturilor cu mult sub asteptari de-a lungul celor sase luni.

In consecinta, pierderea totala de 5,8 milioane de lei, prevazuta de BVC, s-a transformat intr-una de trei ori mai mare, de 19 milioane.

Mechel s-a pus pe vandut terenuri

Datoriile totale ale societatii au ajuns, la finele semestrului I, la 83,8 milioane de lei, ponderea avand-o datoriile comerciale (36 de milioane) si decontarile cu intreprinderile din cadrul grupului (26,8 milioane). Ultimele reprezinta imprumuturi rambursabile cu dobanda, primite in 2004, de la Mechel Trading AG Elvetia.

"Avem probleme, sigur ca exista, si sunt destul de delicate, dar noi am mai trecut prin probleme similare si le-am rezolvat pe parcurs. Nu sunt problemele de acum ceva deosebit", ne-a declarat Grigore Farcasiu, responsabil pentru relatiile cu presa la Mechel Campia Turzii.

Parti pozitive ale bilantului le reprezinta diminuarea datoriilor cu 25 de milioane de lei si cresterea capitalurilor proprii cu 19,4%, prin includerea unui teren din comuna Apahida. In aceasta saptamana, directorul Casei de Comert Mechel a anuntat vanzarea terenului industrial, care ocupa o suprafata de 48.000 mp, situat la 13 kilometri de Cluj Napoca.

La combinatul din Campia Turzii lucrau, la finele primului semestru, 5.172 de persoane. De remarcat ca absentele pe motiv de boala au insumat, in acea perioada, 365.000 de ore, adica din unitate au lipsit zilnic cate 357 de salariati. Pe de alta parte, desi conducerea a dislocat 754.000 de lei pentru protectia muncii, in combinat au avut loc sapte accidente de munca in prima jumatate a anului.

"In conditiile escaladarii continue a preturilor de achizitie la materii prime si utilitati pe parcursul anului 2004, aspect care a continuat si pe parcursul lui 2005, ca si a concurentei pe pietele interna si externa, manifestata prin scaderea cererii si ca urmare a fluctuatiei preturilor de vanzare, s-a reusit asigurarea stabilitatii financiare a societatii si functionarea ei continua", sustine Bordea.

Combinatul din Campia Turzii a fost privatizat in martie 2003. In urma tranzactiei, proprietar a devenit concernul elvetian Conares Traiding, detinand 73,4% din actiuni. Valoarea tranzactiei a depasit 27 de milioane de euro. Casa elvetiana de comert detine si Mechel Steel Group din Ucraina, cu cea mai mare capacitate de productie in Celeabinsk.

Construit in anii celui de-al doilea razboi mondial, Combinatul metalurgic din Celeabinsk (devenit Mechel, din 1992) a fost destinat productiei de metal pentru segmentul stiintific al economiei: sectorul aviatic si cosmic, industria de aparare, de masini atomice si de constructii navale.