Scandalul „Mita la Parchetul Salaj", in care prim-procurorul adjunct al parchetului judetean, Chivu Papita, este verificat de PNA, dupa ce presedintele organizatiei neguvernamentale Comisariatul pentru Societatea Civila Salaj, Aurelia Stan, a sustinut ca l-a mituit, este urmat de un alt scandal major.

Este vorba de Electrica Salaj si de directorul general al societatii, Vasile Nicoara, impotriva caruia au fost depuse sesizari privind comiterea mai multor infractiuni.

IPJ Salaj a reinceput cercetarile

Scandalul de la Electrica Salaj a izbucnit in urma cu aproximativ trei luni, dar a revenit pe tapet in aceste zile, cand Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Salaj, la solicitatea Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, a reinceput o serie de verificari in dosarul in care Electrica Salaj este acuzata de trucarea unor licitatii.

Respectivele licitatii ar fi fost organizate formal, dupa ce lucrarile fusesera deja executate de firmele castigatoare.

Seful IPJ Salaj, Iosif Ghiurca, ne-a confirmat, ieri, ca politisti din subordinea sa au reinceput sa lucreze la caz, in sensul completarii verificarilor solicitate de Parchetul Salaj.

Licitatii trucate

Una dintre sesizarile impotriva directorului general al Electrica Salaj a fost facuta de catre un om de afaceri, iar in sesizarea respectiva au fost formulate mai multe acuze.

Printre altele, Electrica a organizat, in 5 august 2004, o licitatie pentru 5 lucrari de constructie, desi, asa cum se arata in sesizare, lucrarile respective erau deja incheiate la data organizarii licitatiei.

Ca exemplu, este dat cazul SC Klark, care a emis catre Electrica, in 17 august 2004, o factura - achitata imediat - in valoare de 834 de milioane de lei, desi incepusera lucrarile in aprilie - mai 2004, adica cu cateva luni inainte de organizarea licitatiei.

Tot in sesizarea respectiva se arata ca, la lucrarea de investitii „Statia Porolissum", in valoare de peste 30 de miliarde de lei, firma de constructii - SC Electromontaj Cluj - nu a executat toate lucrarile prevazute in proiect.

In schimb, directorul Electrica Salaj ar fi cumparat de la firma clujeana un spatiu pentru firma Transvam, care este a sotiei sale, dupa care Electromontaj a executat lucrari de constructie la cele doua case din Bucuresti ale directorului Electrica Salaj.

In sesizare se mai spune ca, din ordinul lui Vasile Nicoara, masinile Electrica Salaj ar fi transportat materiale de constructii la proprietatile sale din Bucuresti ca, in anii 2003 si 2004, directorul Electrica Salaj ar fi folosit masina unitatii in delegatii in interes personal, cauzand firmei un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei.

Un NUP cu „va urma"

Toate aceste sesizari au ajuns si la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, dar prin rezolutia din 2 iunie 2005, procurorul criminalist Daniel Ciumarnean a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de Vasile Nicoara.

Totusi, in aceeasi rezolutie, procurorul arata ca „in temeiul art. 38 Cpp si art 45 alin 1 Cpp, se va dispune disjungerea cauzei" si „continuarea cercetarilor de catre IPJ Salaj - Serviciul de Investigare a fraudelor, in legatura cu executarea lucrarii, atribuita in urma concursului de oferte din 05.08.2004".

Procurorul mai spune ca, in privinta lucrarilor respective, „exista indicii ca este posibil sa se fi desfasurat anterior licitatiei", asa cum reiese si din declaratiile unor martori si dintr-o serie de cercetari ale politistilor.

In acest caz, procurorul considera ca „se impune ca organele de politie sa procedeze la identificarea si audierea salariatilor SC Klark Impex SRL Sarmasag, pentru a se stabili in ce perioada au lucrat acestia" si, de asemenea, sa fie identificate si audiate ca martori persoane care locuiesc in localitatea Valeni, unde a fost facuta lucrarea respectiva.

Acesta este, de altfel, deocamdata, si obiectul verificarilor pe care le efectueaza in prezent IPJ Salaj care pana acum a audiat mai multe persoane, inclusiv din conducerea Electrica si inclusiv pe directorul Vasile Nicoara.

Nicoara: „Nu vorbesc cu animalele"

Am luat legatura telefonica si cu directorul general al Electrica Salaj, Vasile Nicoara, pentru a-si expune punctul de vedere, care a spus doar: „Nu vorbesc cu animalele!", dupa care a inchis telefonul.

De asemenea, am apelat la biroul de presa al Electrica Salaj, pentru a obtine un punct de vedere al directorului general Vasile Nicoara in legatura cu cercetarile care au fost reincepute de IPJ Salaj si pentru a infirma sau confirma informatiile conform carora el ar urma sa fie schimbat din functia de director general pana la 1 octombrie a.c.

Incercarile noastre au esuat, insa, din cauza ca, asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant, directorul general nu este si nu a fost prezent in unitate.