Liderii Sindicatului Protectia Copilului intentioneaza sa aprinda fitilul bombei, daca organele in drept sa puna capat acestei crize, nu se implica de urgenta.

Atat Consiliul Judetean, cat si Directia de Munca si Prefectura Giurgiu au fost instiintate printr-o nota semnata de liderul de sindicat Dumitru Podaru in data de 20 septembrie 2005, cu privire la situatia grava in care se afla institutia, angajatii, asistentii maternali si cei 720 de asistati (copii si adulti cu handicap usor si sever) aflati acum in centre de plasament (Tandava, Carpenis, Bolintin Vale) sau in centre de zi si case de tip familial.

Datorita intarzierilor la plata salariilor, angajatii DGASPC au fost nevoiti de multe ori sa apeleze la credite bancare cu dobanzi ridicate. Din cauza intarzierilor la plata salariilor angajatii s-au vazut pusi in imposibilitatea achitarii ratelor la banci, devenind astfel, rau platnici fiind pusi in situatia jenanta de a nu mai putea obtine noi imprumuturi.

Restantele acumulate de institutie in perioada anterioara, se ridica acum la peste 10.5 miliarde lei vechi. Datoriile sunt, am putea spune, "istorice", atata vreme cat ele s-au acumulat de-a lungul a peste 100 de zile, in perioada fostei conduceri, acuzata in presa locala de afaceri cel putin dubioase si management defectuos.

Cele mai mari datorii se inregistreaza la capitolele alimente (peste 2.6 miliarde lei vechi). Centrele si casele de tip familial din subordinea DGASPC mai au rezerve de alimente numai pentru trei zile. Restantele la plata serviciilor catre furnizori fac ca acestia sa refuze livrarile de marfuri alimentare.

Nici la capitoul medicamente si materiale sanitare situatia nu e mai buna. Aici datoriile se ridica la 950 de milioane ROL, punandu-se in pericol sanatatea asistatilor si integritatea angajatilor care-i ingrijesc pe asistatii agresivi.

Cu peste 770 milioane ROL, Directia de Asistenta Sociala se inregistreaza cu datorii la energia termica, suma acumulata incepand cu decembrie 2004.

In acest moment la Carpenis nu exista stoc de combustibil lichid usor, necesar preperarii apei calde si hranei zilnice. Aici se afla internati 120 de asisitati cu afectiuni neuropsihice severe.

La energia electrica datoriile sunt de peste 110 mil. ROL. Din acest motiv, SC Electrica SA Giurgiu a trimis o serie de somatii de plata, atragand atentia ca exista pericolul intreruperii furnizarii energiei electrice catre centrele din nordul judetului.

Datorii importante se inregistreaza la serviciul de apa-canal, la cheltuieli cu serviciul telefonic, materiale de curatenie, prestari servicii.

Datorita intreruperii vidanjarii foselor septice, spalarea lenjeriei si imbaierea asisitatilor au devenit imposibile, sporind riscul aparitiei unui focar de infectie in centrele de plasament.

Angajatii din cadrul DGASPC Giurgiu spera ca vineri, in cadrul intalnirii tripartita (Prefectura - Sindicat - Consiliu Judetean) sa se gaseasca solutii financiare pentru depasirea momentului de criza si evitarea declansarii unei greve.

De altfel, situatia de la institutie si declansarea iminenta a unui conflict de munca se afla si in atentia MInisterului de Finante, Ministerului Munii, Ministerului Administratiei si Internelor si Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap.

Dupa preconizata greva de avertisment, liderii de sindicat intentioneaza sa actioneze in instanta conducerea ordonatorului principal de credite, in speta, Consiliul Judetean Giurgiu.

Vom reveni cu amanunte de la intalnirea tripartita din data de 23 septembrie.