„Cred ca s-au blocat placutele de frana", spune indignat un sofer din Iasi, care se deplasa pe DN 1, de-a lungul sicanelor care se pornesc de la iesirea din Predeal spre Brasov. Barbatul, sofer cu sute de mii de kilometri experienta, calca frana, insa sistemul raspunde conform asteptarilor.

Indata ce zgomotul puternic reapare sub masina, ieseanul reduce viteza si trage pe dreapta. Verifica rotile, insa acestea se aflau in forma buna. Verifica placutele de frana, dar nu descopera nici o defectiune.

Mai arunca o privire pe sub autoturism, dupa care, nelamurit, se urca la volan si isi continua drumul. Asta dupa ce traseaza cu mana dreapta semnul crucii…

Amagiti pe marginea drumului

Dungile „anti-somn" au fost „implementate" in carosabilul din acel tronson rutier in urma cu putin timp. Nu au scopul de a produce panica, ci de a preveni iesirea in décor a autoturismelor ale caror soferi au atipit la volan. Asta intrucat acest interval de drum este de un grad ridicat de periculozitate.

In cazul in care un conducator auto se indreapta spre lumea viselor, iar autoturismul se indreapta lent spre marginea drumului, este trezit brusc de un zgomot puternic provocat de traversarea acestor dungi.

Dungile sunt de fapt niste „denivelari" intermitente aliniate pe marginea carosabilului, care la atingerea rotilor provoaca un zgomot de cosmar.

Nu se stie cate vieti a salvat acest sistem, dar cu siguranta ca numarul celor pe care i-a bagat „in sperieti" este foarte mare. Soferii pun pe drumuri asistenta tehnica

La trecerea peste dungi, soferii necunoscatori cred ca au de-a face cu o pana, sau alta defectiune tehnica. Soferii grijulii se opresc la marginea drumurilor si incep sa-si inspecteze autoturismul, sperand sa remedieze defectiunea. Nu apuca sa schimbe vitezele pentru ca zgomotul revine.

Nu putini au fost tematorii care au asteptat apoi sa soseasca la fata locului o masina de asistenta tehnica. „Am avut multe apeluri de la soferii care acuzau defectiuni tehnice pe curbele de la Predeal.

Pe cei care ne-au explicat despre ce este vorba i-am lamurit", ne-a spus amuzat unul dintre depanatorii de la un service autoTinand cont de numarul mare de soferi inselati „la marginea drumului", situatia nu mai pare deloc haioasa.

Cateva panouri de informare ar fi de bun augur pentru soferi, pe care i-ar scuti de nervi, panica si timp pierdut. Reprezentantii Serviciului de Politie Rutiera Brasov nu au fost de gasit pentru lamuriri. Telefonul purtatorului de cuvant a sunat ocupat, in cele peste 30 de minute in care am incercat sa il contactam.