Cele 66,2 miliarde lei vechi alocate pentru refacerea drumurilor avariate de ploi sint impartite intre opt societati botosanene.

Dupa cum v-am informat intr-un numar anterior, Guvernul a repartizat judetului aceasta suma cu recomandarea clara de a nu organiza licitatii pentru desemnarea firmelor ce vor executa lucrarile, iar prefectul Cristian Roman a solicitat Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) sa i se trimita lista firmelor abilitate sa efectueze astfel de interventii.

Acestuia i s-a comunicat ca doar opt agenti economici botosaneni ar putea incheia contracte pentru caile rutiere afectate de precipitatii, fiind vorba de Icroms, Victor Construct, Drumuri si Poduri, Codin, Geo-Ex Construct, Conrec, Construct Com si Tehnic Assist.

Asadar, au fost nominalizate o firma aflata in litigiu cu Primaria Dorohoi pentru ca un drum executat in oras are gropi si a inceput sa se decoperteze inainte de expirarea termenului de garantie, cazul Codin, o alta cu capital de stat si datorii la bugete, Drumuri si Poduri, dar si Construct Com, despre care chiar liderii judeteni ai Aliantei D.A.

sustineau ca este un paravan prin care banii ajung, de fapt, la firmele unde este actionar Constantin Contac, presedintele CJ. In conditiile in care primul reprezentant al Guvernului in judet a interzis atribuirea de contracte unor firme din afara judetului, banii ar urma deci sa fie impartiti intre societatile mentionate.

"Mi s-au prezentat neoficial niste nume de societati. Am vrut doar sa stiu care sint firmele din Botosani in masura sa execute lucrari la drumuri ", afirma prefectul Cristian Roman. Potrivit acestuia, unele firme, precum Drumuri si Poduri sau Construct Com, ar fi fost deja desemnate sa efectueze lucrari la diverse obiective.

Cristian Roman supervizeaza intreaga actiune de atribuire a lucrarilor in baza actului normativ prin care s-au distribuit banii pe judete si in care se specifica faptul ca toate contractele semnate de Consiliul Judetean (CJ), prin Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), pot fi incheiate doar cu avizul sau.

Prefectul a numit si o comisie de verificare a eligibilitatii firmelor amintite, care este formata din specialisti din institutia pe care o conduce, CJ, IJC si Directia Generala a Finantelor Publice.

Conform hotaririi Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, aproape jumatate din cele 66,2 miliarde lei vechi revin drumurilor judetene, restul fiind impartite de 38 de primarii