Ploile care au cazut doua zile in partea de sud-est a judetului Constanta au lasat in urma un peisaj apocaliptic, peste care, parca pentru a mai imblanzi situatia tragica a oamenilor ramasi pe drumuri sau cu gospodariile distruse, toata ziua de vineri a stralucit un soare de vara, de vacanta...

Costinestiul a fost, de departe, cea mai afectata localitate din judet, pagubele depasind cu mult cifra de 30 de miliarde de lei. Dupa potop, primarul comunei, Traian Cristea, ne-a declarat ca pe tot parcursul zilei s-a lucrat la desfundarea drumurilor si la scoaterea apei din gospodarii.

„O cantitate atat de mare de precipitatii nu a mai vazut Costinestiul niciodata", a afirmat Traian Cristea. „40 de case au fost grav afectate de inundatii, iar 20 s-au prabusit cu totul.

Evacuarea apelor din casele inundate a trecut in grija Apelor Nationale Romane si a RAJA Constanta, care au actionat cu motopompele pompierilor, echipele de scafandri au trecut la cautarea persoanelor disparute, iar Politia de Frontiera a fost dispusa sa ajute cu mancare si mana de lucru la scoaterea molozului din casele oamenilor.

In localitatea Schitu sunt 4 morti, 3 disparuti, 20 de case daramate si 40 inundate, lasand la o parte dezastrul digului ce a unit marea cu ghiolul si calea ferata cu rambleul rupt pe o portiune de 250 m", ne-a declarat primarul statiunii Costinesti, Traian Cristea. De asemenea, „obeliscul, simbolul statiunii, s-a prabusit chiar astazi (n.r. vineri), iar plaja este si acum inundata si cred ca nu va mai fi niciodata ca inainte", a mai adaugat Traian Cristea.

Sudul extrem, „iertat" de furia naturii

Localitatile din sudul extrem al litoralului – Limanu, 2 Mai si Vama Veche – au avut cel mai putin de suferit de pe urma inundatiilor.

Viceprimarul Marius Dragomir a afirmat ca, in afara de mai multe gospodarii care s-au aflat sub ape cateva ore, un singur hotel a fost mai grav afectat, iar pagubele au fost mai mari, pentru ca proprietarul isi depozitase la subsol aproape toata aparatura electrica si electronica.

„Noi am impartit locuitorilor aproximativ 300 de saci cu nisip si estimam ca pagubele se ridica la aproape jumatate de miliard de lei", a declarat Marius Dragomir. La 23 August, primarul Viorel Mugur Mitrana a anuntat ca 100 de case au avut de suferit de pe urma inundatiilor, din care doua au fost „topite" de apa.

La Mangalia, cu toate ca situatia parea disperata joi, cand pe un metru patrat cazusera peste 100 de litri de apa, situatia era sub control vineri. Mai multe gospodarii din localitate au fost inundate serios, cel mai afectat fiind cartierul Colonisti. „Oamenii vor fi ajutati de la bugetul local.

Ei vor decat sa le dam materiale de constructii si nici un fel de alt ajutor", ne-a declarat Adela Barb-Dudan, seful Biroului Social din cadrul Primariei Mangalia. Mult mai grava este situatia plajelor din localitate si statiuni, portiuni insemnate din acestea fiind macinate de ape.

Cratere adanci de doi-trei metri, „lagune" aparute peste noapte, gunoi adus cu tonele de apa de ploaie sau de lacurile revarsate. Intr-un cuvant, un cosmar mai ales pentru patronii de terase, care si-au vazut investitiile inghitite cu totul de apa.

Totodata, in data de 23 septembrie, „la ora 9.00, s-a intrunit la Prefectura Constanta Comandamentul pentru Situatiile de Urgenta, unde a fost analizata situatia existenta, ca urmare a inundatiilor in localitatile Lazu, Agigea, Costinesti, 23 August, Mangalia, Amzacea, Techirghiol, Cumpana, Eforie", a declarat subrefectul Adrian Nicolaescu.

De asemenea, pentru a veni in sprijinul sinistratilor, Prefectura a trimis deja in judet peste 3 milioane de litri apa minerala, donata de agentii economici, si un transport de alimente la Tuzla.

Situatia inundatiilor este dramatica in toata tara

Ploile abundente cazute in ultimele zile in judetul Dambovita au afectat 54 de localitati, fiind inundate peste 540 de locuinte, iar multe familii au fost evacuate din cauza unor alunecari de teren.

In urma ploilor au fost inundate 28 de obiective socio-economice, peste 14.500 de hectare de teren arabil, aproape 190 de kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale, 59 de poduri si podete si peste 1.900 de fantani. Potrivit Inspectoratului de Politie al judetului Dambovita, pe DC 150 Voinesti - Candesti circulatia ramane inchisa din cauza podului avariat peste raul Dambovita.

Totodata, satul ialomitean Barbulesti este complet inghitit de ape in urma revarsarii raurilor Ialomita si Prahova. Aproape 2.000 de localnici erau vineri adapostiti in scoala din sat si in alte cateva cladiri mai solide, in timp ce absolut toate casele sunt inundate.

Cat despre judetul Prahova, aici situatia este tragica, astfel ca 52 de localitati au fost afectate de ploile torentiale, cele mai multe probleme fiind in comunele Rafov si Gherghita, unde sute de gospodarii au fost inundate si sute de persoane au fost evacuate.

Oamenii care s-au refugiat din calea apelor pe acoperisurile cladirilor inalte si cei care au ramas izolati au fost salvati cu ajutorul unui elicopter, care a survolat zonele sinistrate, si cu ajutorul barcilor pneumatice.