In aceasta saptamana toate farmaciile din judet au eliberat medicamente pe baza de reteta la preturi cu 7 pana la 11 procente mai mici fata de sapamana anterioara.

Masura micsorarii preturilor la medicamente, inclusiv pentru medicamentele aflate pe stoc in farmacii, i-a nemultumit pe farmacisti care spun ca este a doua oara in acest an cand pierd bani din cauza reglementarilor ce se aplica peste noapte.

Tot in aceasta saptamana, reprezentanti ai garzii financiare au controlat farmaciile din judet pentru a vedea daca au fost aplicate intocmai masurile ordonate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ciudatenii

Masura ieftinirii s-a aplicat numai pentru medicamentele incluse in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate pentru punere pe piata in Romania si numai pentru cele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, fiind excluse OTC-urile (medicamante eliberate fara reteta, ex: Paracetamol, Algocalmin).

Farmacistii salajeni spun ca ordinul ministrului este cu atat mai ciudat cu cat pretul medicamentelor, exceptand OTC-urile, se fixeaza, oricum de minister. Tam-tamul mediatic creat in jurul acestui subiect este pus pe seama ministrului/ministerului care are nevoie de imagine pozitiva dupa seria de crize in care a fost actor principal.

Probleme?

Pierderile farmacistilor in urma ieftinirii medicamentelor difera de la o farmacie la alta, dar sunt mai mici decat cele din luna martie. Ei spun ca au aflat de masura care urma sa intre in vigoare prin intermediul presei si au incercat sa isi epuizeze stocurile cat mai rapid.

Nu prea sunt de acord cu ordinul ministrului" a declarat farmacista de serviciu de la Humanitas, „am pierdut aproape 70 de milioane". O alta farmacista a afirmat ca „in martie am pierdut 80 de milioane si acum trei sferturi. Este ceva ce nu poate gandi o minte normala. Pentru fiecare modificare care se face in calculator platim 150 de lei si au fost luni si cu trei modificari de liste.

Trebuie sa le acceptam, pentru ca sunt cu buna intentie, dar lipsa de organizare duce la haos". Farmacistii au sesizat insa si alte probleme. „Sunt medicamente care erau la gratuitate pe lista veche, iar pe cea noua nu mai sunt puse la gratuitate".