Autoritatea Navala Romana, aceasta institutie despre care suficient de multa lume nu stie cu ce se ocupa – gratie si biroului de relatii cu presa al ANR, asa cum arata cotidianul nostru in urma cu ceva vreme – a inceput sa „rasufle" totusi informatii.

Insa nu tocmai magulitoare pentru actuala conducere a Autoritatii, reprezentata de Paul Branza, cel despre care tot cotidianul „Replica" arata, intr-un numar trecut, ca si-a pus semnatura – desi el sustine ca de fapt altcineva doar s-a folosit de semnatura sa! – pe un comunicat intern prin care angajatilor li se solicita sa faca (vor, nu vor) donatii pentru ajutorarea sinistratilor.

Dintre sarcinile Autoritatii Navale Romane, mai precis ale Capitaniei Port – care apartine ANR, se numara si „unda verde" de care au nevoie, in mod obligatoriu, navele pentru a putea parasi portul. Acest OK care vine din partea Capitaniei se refera la faptul ca nava indeplineste conditiile de siguranta pentru a purcede la drum.

Insa, dupa cum sustin gurile rele din cadrul Autoritatii Navale Romane, de cele mai multe ori se „inchid ochii". Mai exact, la capitolul incarcatura navei. Pentru a face cativa bani in plus, in destule cazuri incarcaturile de pe vase nu respecta legislatia in domeniu.

Supraincarcate, navele in cauza aduc profit in plus, numai ca siguranta lor este pusa in pericol si, inevitabil, si securitatea echipajelor.

Surse din ANR sustin ca incidentele produse de-a lungul timpului, cu nave care si-au pierdut echilibrul si s-au scufundat, nu au legatura neaparat numai cu faptul ca incarcatura nu a fost pozitionata corect sau cu faptul ca respectivele ambarcatiuni nu erau tocmai perfecte din punct de vedere tehnic, ci si cu faptul ca la bord se afla prea multa marfa.

Siguranta echipajelor de pe nave, dusa pe apa Sambetei

Persoane din interiorul ANR ne-au declarat ca de toate acestea stiu chiar seful Autoritatii in cauza, Paul Branza, dar si Alexandru Mezei, director in cadrul ANR, respectiv Vasile Chesca, seful Capitaniei Constanta (Capitanie care, sa nu uitam, cu toata semi-autonomia ei, apartine de ANR).

Mai grav este ca persoane din cadrul ANR, care au preferat sa isi pastreze anonimatul, sustin ca cei trei – mai sus-mentionati – au nu doar stiinta de faptul ca nu toate vasele care parasesc portul sunt corespunzator incarcate, dar ca primesc anumite sume de bani pentru a autoriza plecarea navelor supraincarcate.

De altfel, exista suspiciuni ca motivul pentru care nava „Corona Z" care a avut, in luna iulie a acestui an, probleme in timpul unei furtuni in Stramtoarea Bosfor, este tocmai legat de faptul ca marfa transportata a depasit 65 de centimetri peste marca de bord liber (adica incarcatura maxima admisibila). Iar acesta nu este un exemplu singular.

Insa, pentru ca lucrurile sa fie bine intelese, trebuie adusa precizarea potrivit careia Capitania Port are ultimul cuvant in ceea ce priveste plecarea navelor, dupa ce, evident, a fost facuta verificarea de rigoare.

Si daca verificarea de rigoare nu a vrut sa vada incarcatura in plus, ce sa intelegem? Ca seful Capitaniei, alaturi de seful ANR si Alexandru Mezei, se fac, responsabili de vietile puse in pericol pe mare, in schimbul anumitor castiguri materiale? Sau sa fie vorba de incapacitatea de gestionare a problemelor din propriul „patratel"? Din informatiile pe care le avem, reiese faptul ca anumiti factori de decizie din cadrul ANR l-ar fi informat pe directorul Branza ca sunt vapoare incarcate peste limita admisa si care au obtinut totusi „unda verde" sa paraseasca portul.

Nu s-a luat nici o masura si cert este ca, pana in prezent, atat Alexandru Mezei, dar si Vasile Chesca stau bine-mersi pe posturile lor. La fel si Paul Branza. Vom reveni.