Clujul cunoaste un adevarat boom economic in domeniul constructiilor. Ritmul in care se construieste, precum si sutele de milioane de euro care se invart pe piata imobiliara din municipiul resedinta de judet i-au atras pe investitori intocmai cum un borcan de miere atrage albinele.

Anul acesta, valoarea lucrarilor de constructie facute in judetul Cluj a fost mai mare decat valoarea investita in Bucuresti, iar ca nivel al investitiilor in domeniu, judetul este primul loc in tara, a afirmat seful Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC), Ioan Petran.

Potrivit sursei citate, cele mai multe investitii se concentreaza in Cluj-Napoca. Circa 70 la suta din totalul investitiilor realizate in zona formata din judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Maramures sunt cele din resedinta judetului Cluj. Ioan Petran a afirmat ca din acest punct de vedere se poate vorbi de o adevarata explozie pe piata imobiliara.

"Exista cazuri in care apartamentele se afla doar pe plansa proiectantului si vin oameni care platesc zeci de mii de euro pentru a le cumpara", a declarat seful ITC.

Constructia de locuinte este cea mai rentabila. Piata apartamentelor si caselor din oras a urcat constant in ultimii ani. Astfel, in cartiere cum ar fi Gheorgheni ori Andrei Muresanu, un apartament cu doua camere costa cel putin 40.000 de euro.

Locuintele din cartierele muncitoresti, cum ar fi Manasturul ori Marasti, au preturi mai scazute, insa nici ele nu pot fi incadrate in categoria locuintelor ieftine.

Pentru ca profiturile sunt de-a dreptul ametitoare pentru constructori, regulile de urbanism sunt adeseori incalcate. Ioan Petran a dat exemplul unui taximetrist care a ridicat un bloc de locuinte.

Pentru ca legea prevede ca fiecare bloc trebuie sa dispuna de un numar de locuri de parcare cel putin egal cu cel al apartamentelor, taximetristul respectiv a intocmit un proiect pe baza caruia a obtinut autorizatiile de construire si care prevedea o parcare destul de mare. Dupa ce a ridicat blocul, el a vandut terenul pentru parcare altcuiva, care a inceput o alta constructie.

Insa, cele mai dese nereguli se leaga de nerespectarea regimului de inaltime a locuintelor. Astfel ca in cartiere de case rasar peste noapte blocuri de locuinte care ii deranjeaza pe vechii proprietari din zona, pentru ca noile constructii nu respecta normele legale, cum ar fi cele legate de umbrirea proprietatilor vecine.

Proprietarii blocurilor prefera sa plateasca amenzi care sunt mai degraba modice in comparatie cu valoarea imobilelor. Legea prevede ca amenda poate fi intre 10 si 100 de milioane de lei.

Inginerii imobiliare in regie proprie

O alta inginerie imobiliara care se practica este ridicarea constructiilor in regie proprie. Smecheria este ca proprietarul constructiei nu plateste TVA, iar muncitorii sunt platiti la negru. Daca sunt surprinsi pe santier de inspectorii de munca, muncitorii spun ca sunt "prieteni" ai proprietarului, pe care il ajuta sa isi ridice casa.

Ioan Petran a mai afirmat ca sunt patroni ai unor companii de constructii care ridica blocuri de locuinte "in regie proprie", dar cu angajatii de la firma. Alteori, constructorii prefera sa ridice cladiri fara autorizatie pentru ca birocratia i-ar face sa piarda un timp prea indelungat.

Desi locuintele sunt afacerea cea mai profitabila, totusi cele mai scumpe proiecte sunt cele ale constructiilor utilitare. De pilda, reabilitarea a 288 de strazi, un program preluat de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, de la predecesorul sau, Gheorghe Funar, va costa peste 60 de milioane de euro.

Angajatii Inspectoratului Teritorial de Constructii trebuie sa incaseze doua taxe speciale, una de 0,1 la suta din valoarea totala a constructiei si alte de 0,7 la suta din valoarea diferitelor stadii de executie.

Doar in luna iulie, ITC a incasat 12 miliarde lei din judet, ceea ce inseamna ca valoarea investitiilor din domeniul imobiliar a fost intr-o singura luna de circa 1.300 de miliarde lei. Este vorba doar de constructiile ale caror proprietari si-au platit taxele.

Totodata, seful ITC a afirmat ca 20 la suta din total sunt constructii ridicate fara stirea autoritatilor, ceea ce inseamna ca in realitate, valoarea investitiilor facute in Cluj-Napoca in luna iulie a fost mai mare de 1.600 de miliarde lei.