O alta societate capusa la bugetul local este SC Unicons SA, care a obtinut autorizatie de constructie pentru reabilitarea unui bulevard si s-a apucat de lucrari cu 10 zile inainte ca licitatia sa aiba loc. Toate acestea au fost date in vileag de consilierul local Romulus Valcu.

IPJ Mehedinti a deschis un dosar de cercetare penala in acest caz, unul dintre cei vizati fiind si primarul Constantin Dinu, cunoscut ca mare iubitor de flori. Edilul se considera nevinovat, insa legatura sa cu patronul SC Flora Sercom SA, Constantin Fleancu, este de notorietate.

Fleancu este unul dintre apropiatii edilului-sef, fost consilier local intre 2000 si 2004, care acum emite pretentii pentru viitorul mandat de primar.

Afacerile dubioase dintre primarie si SC Flora Sercom SA au iesit la iveala in momentul in care primarul Dinu a prezentat raportul de activitate pe 2004, in care arata ca a cheltuit 23 de miliarde de lei pentru spatii verzi fata de numai cinci miliarde de lei pentru reabilitarea strazilor.

Diferenta uriasa a fost remarcata de consilierul liberal Romulus Valcu. In urma unor investigatii pe cont propriu, acesta a intrat in posesia tuturor documentelor prin care primaria a atribuit ilegal bani publici catre Flora Sercom din 2001 si pana in prezent.

Obrazul subtire si prietenia fara licitatie se tin

Societatea condusa de Constantin Fleancu a obtinut de la primarie un contract, in martie 2001, pe o perioada de doi ani, fara licitatie, in valoare de 10 miliarde de lei pentru intretinere spatii verzi.

"In martie 2002, prin act aditional au suplimentat suma cu inca 12 miliarde, iar in martie 2003, cand deja expirase contractul pe doi ani, primaria mai face o suplimentare de 11 miliarde de lei printr-un alt act aditional. Or in lege spune clar ca un contract poate fi suplimentat prin act aditional doar cu 50 la suta din valoarea initiala.

Pe langa faptul ca au suplimentat contractul anapoda, l-au prelungit in mod nejustificat", a declarat consilierul Romulus Valcu.

Intreaga afacere a inceput pe 10 martie 2004, cu ocazia licitatiei deschise privind achizitia serviciilor de "Intretinere zone si spatii verzi in municipiul Severin", la care a fost prezenta o singura societate, Flora Sercom. Primaria s-a folosit de articolul 26, punctul 4 din OG 60/2001, ignorand faptul ca acesta era abrogat inca din 2002 de Legea 212.

Cu toate ca in noua lege se specifica foarte clar faptul ca orice licitatie ce depaseste suma de 100.000 euro trebuie sa se repete, daca in cauza s-a prezentat doar o singura societate, primaria nu a tinut seama de acest aspect si a acordat societatii Flora Sercom contractul de opt miliarde de lei.

Licitatie cu dedicatie sau care este circuitul banului public in natura

In cazul SC Unicons SA, lucrurile au si o nota hilara. Ilegalitatea a fost descoperita intr-o sedinta a CL, cand consilierii liberali au solicitat informatii despre lucrarea de reabilitare a bulevardului Revolutiei, dupa ce vazusera la fata locului ca o societate decoperteaza, asfalteaza si schimba borduri in zona cinematografului "Flacara".

Plecand pe firul documentelor din primarie, consilierii au constatat ca firma Unicons SA a inceput lucrarile inainte de 1 iulie 2005, data la care trebuia sa aiba loc licitatia. Potrivit unei adrese a Inspectoratului Judetean in Constructii, "Unicons SA Drobeta Turnu Severin s-a apucat de lucrari in baza autorizatiei de constructie nr. 248 din 20.06.2005".

Fortati de consilierii locali, viceprimarul Constantin Gherghe si seful Biroului Investitii din primarie, Radu Manafu, incheie un proces-verbal in care constata urmatoarele: "Intre strazile Walter Maracineanu si Orly este turnat un strat de covor asfaltic, sunt inlocuite borduri pe anumite portiuni si se efectueaza lucrari de ridicare la cota camine si guri de scurgere pe carosabil".

Urmarea se materializeaza intr-o adresa catre conducerea SC Unicons, din care reiese clar ca lucrarile efectuate sunt apreciate ca fiind in afara cadrului legal atata timp cat "la ora actuala acest obiectiv de investitie se afla in stadiu de analiza de oferta, urmand ca, dupa analiza ofertelor si desemnarea firmei castigatoare, in termen de sapte zile sa fie semnat contractul de executie de lucrari".

Pe 1 iulie are loc un simulacru de licitatie pe care o castiga Unicons, valoarea contractului fiind de 4,295 miliarde de lei.

Declaratii la cald

Consilierul local Romulus Valcu

"Nu am dorit o ancheta, dar am incredere ca organele de cercetare isi vor face datoria si vor stabili cu certitudine cine se face vinovat de toata aceasta lafaiala in banul public".

Comandant IPJ Mehedinti, cms. sef Constantin Radoslav

"In cauza este intr-adevar o lucrare penala si nu pot sa va dau prea multe amanunte, insa garantez ca toti cei implicati vor fi verificati. Am ridicat o serie de documente de la primarie, nu stim daca sunt toate, si impreuna cu specialistii de la Directia Finantelor Publice Mehedinti vom cerceta si apoi vom actiona in consecinta".

Primarul Severinului, Constantin Dinu

"Daca voi fi chemat la politie, voi merge si voi da declaratie, pentru ca nu am nimic de ascuns si nu sunt vinovat. Nu am incheiat singur toate acele contracte, am in subordine o armata de oameni si de servicii de specialitate, iar acolo unde s-a gresit se va raspunde in fata legii".

Constantin Fleancu, patron SC Flora Sercom SA

"Eu nu sunt bisnitar, sunt om serios, domnule, si nu vreau sa fiu chemat pe la politie si pe la parchet, ca n-am facut nimic ilegal. Cine a facut e treaba lor, eu nu ma bag in prostii, s-a facut licitatie acolo. Daca e ceva in neregula, nu cu mine sa trateze, ci cu primaria, ca nu sunt eu ordonator de credite.

Eu vreau sa candidez la primarie peste patru ani si nu ma compromit, iar daca in Severin este frumos si sunt flori mai frumoase decat la Craiova, se datoreaza si lui Fleancu".