Finalele Campionatului National de Judo pe echipe s-au desfasurat duminica, la Cluj, in sala de sport a Liceului CUG.

Suparat pe locul unde a trebuit sa-si desfasoare partidele, Florin Berceanu, antrenorul nationalei feminine de judo si al echipei "U" CSM Cluj-CS Dinamo, s-a lansat intr-un atac dur asupra Directiei Judetene de Sport Cluj si a lui Liviu Crisan, organizatorul Turneului Campionilor la Karate (WTC), competitie care a avut loc, duminica, in Sala Sporturilor "Horia Demian".

Berceanu nu a ezitat sa critice si tratamentul la care au fost supuse sportivele sale, care, in urma cu doua saptamani, au fost evacuate din camerele blocului de garsoniere din Parcul Sportiv "Iuliu Hatieganu", pentru "balamucul din Hasdeu".

Conform spuselor antrenorului Florin Berceanu, finalele Campionatului National de Judo pe echipe ar fi trebuit sa se desfasoare in Sala Sporturilor "Horia Demian", loc pentru care el a primit cu mult timp inainte aprobarea disputarii acestei competitii.

Insa, in perioada in care s-a aflat la Campionatele mondiale de Judo, de la Cairo (Egipt), functionarii de la Directia Judeteana de Sport Cluj au modificat programul competitional din "Horia Demian", prin devansarea partidei de handbal masculin dintre Armatura "U" si HC Lignitul Tg.Jiu, pentru a permite organizarea Cupei Campionilor Europeni la Karate (WTC).

"Ma deranjeaza marlania si lipsa de fair-play a unor colegi din sportul clujean si a unor persoane care ar trebui sa se preocupe ca fiecaruia sa-i fie bine.

In 2004, pentru ca asa procedeaza profesionistii, am depus o cerere la DJTS Cluj, prin care solicitam inchirierea salii sporturilor, pentru data de 24 septembrie 2005, pentru Finalele Campionatului National de Judo pe echipe. Cererea am adresat-o si am depus-o la biroul inspectorului de specialitate Nicolae Vidu, actualmente director interimar la DJTS.

Dar, in urma cu cateva saptamani, pe cand ma aflam la Cairo, la Campionatele Mondiale, unde clujeanca Ioana Dinea Aluas a luat locul cinci, cei de la DJTS au dat sala celor de la karate, pentru o competitie internationala, care, in final, a fost una nationala. Cand am protestat, domnul Nicolae Ienac, adjunctul DJTS, a dat din colt in colt, sustinand ca a fost pacalit de cei de la karate.

Deocamdata, asta ca sa stie toata lumea, judo-ul feminin clujean a luat vreo 20 de medalii in competitiile europene si mondiale, iar de titluri nationale nici nu mai are rost sa discut. In plus, judo-ul este sport olimpic, cu medalie de bronz la Olimpiada de la Sydney, prin Simona Richter", a declarat, in prima parte a dialogului, Florin Berceanu.

El banuieste ca schimbarea facuta de DJTS se datoreaza unor presiuni venite de la "etajele superioare", la care Ienac nu a rezistat.

Ienac spune ca a fost pacalit cu "polonicul"

Contactat telefonic, directorul adjunct al DJTS Cluj, Nicolae Ienac, a spus ca se simte pacalit de organizatorii competitiei de karate, care l-au dezinformat asupra nivelului de participare si asupra anvergurii competitiei. "M-am interesat la Agentia Nationala de Sport, iar functionarii de acolo mi-au spus ca are loc Cupa Campionilor Europeni de Karate (WTC).

Atunci, am avut de ales intre o competitie europeana si una nationala, mai precis cui oferim Sala Sporturilor Horia Demian. Pana la urma, organizatorii turneului de karate ne-au pacalit, iar pentru acest fapt imi fac <>. Mai pe romaneste, am inghitit pacaleala cu polonicul", a declarat Nicolae Ienac.

"Berceanu are senzatia ca doar judo-ul conteaza"

Liviu Crisan, presedintele CS Poli Karate Cluj, unul dintre organizatorii competitiei de karate, ne-a declarat ca s-a intalnit cu Florin Berceanu, vineri, in holul hotelului Napoca, iar acesta nu i-a spus nici o vorba despre supararile sale. "Ma mira ca Florin ma ataca si ma considera lipsit de fair-play, cand vineri m-am intalnit cu el si nu mi-a spus nimic.

Competitia de karate ar fi trebuit sa fie cu participare internationala, dar italienii, ungurii si austriecii m-au anuntat ca nu mai pot sa participe, din varii motive. Oricum, Berceanu are impresia ca doar judo-ul sau conteaza", a spus Liviu Crisan.

Atac la sponsor

Ioana Dinea-Aluas si Alina Dumitru, cele mai cunoscute judoka clujene, multiple medaliate la Campionatele Mondiale si Europene, au fost evacuate din blocul de garsoniere din incinta Parcului Sportiv "Iuliu Hatieganu", in locul acestora fiind cazate handbaliste de la echipa feminina de handbal "U" Jolidon.

In aceasta vara, din cauza reparatiilor efectuate la respectivul bloc de garsoniere, Ioana Dinea-Aluas si Alina Dumitru au fost cazate in caminul XIV din Complexul Studentesc Hasdeu. Dar, dupa incheierea lucrarilor, cele doua judoka si-au pierdut camerele detinute pana la acea vreme.

"Ne aflam la Campionatele Mondiale de Judo, de la Cairo, unde Ioana a luat locul V, cand s-a intamplat si aceasta manevra lipsita de logica si fair-play. In locul lor, in cele doua camere, au fost cazate handbalistele de la U Jolidon.

La interventia mea si a presedintelui CS Universitatea Cluj, profesor Gheorghe Roman, Ioana Dinea Aluas si Alina Dumitru au fost cazate in caminul XVII din Hasdeu", a spus Berceanu. Tehnicanul clujean a mai afirmat ca de vina pentru evacuarea celor doua judoka este reprezentantul firmei Jolidon, sponsorul echipei de handbal feminin, care "a avut mai mare trecere in fata rectorului UBB Cluj, prof. dr. Nicolae Bocsan".

Berceanu considera ca doamna Olga Stanciu, reprezentantul Jolidon in conducerea sectiei de handbal feminin, "nu prea stie ce inseamna performanta in sport, daca isi permite astfel de lucruri, cu astfel de sportive". Din pacate, a mai spus Berceanu, pe "doamna de la Jolidon nu a interesat-o pe cine scoate din camere, pentru a-si baga propriile sportive".

Olga Stanciu aduce precizari succinte

Reprezentantul firmei Jolidon, sponsor al echipelor feminine de handbal si volei, Olga Stanciu, s-a aratat foarte mirata de acuzele pe care i le aduce Florin Berceanu, atat personal, cat si firmei Jolidon.

"In vara, noi am contribuit la zugravirea camerelor blocului de garsoniere, insa nu am cerut sa fie evacuate judokanele domnului Berceanu sau alti sportivi, ci doar am solicitat spatiu de cazare pentru un numar de sportive de la echipele de handbal si volei, pe care Jolidon le sustine financiar. Nu eu sau SC Jolidon Import Export SRL face repartitiile la blocul de garsoniere.

Suntem simpli sponsori, atat si nimic mai mult. Este normal sa ma preocupe soarta sportivelor noastre, dar, de aici si pana la aceste acuze, este o cale deosebit de lunga. Nu doresc polemica cu nimeni, pentru ca nu aceasta este firea mea si nici politica firmei", a afirmat Olga Stanciu.