In urma evaluarii nevoii de fonduri pana la sfarsitul anului, pentru asistenta sociala, bugetului Consiliului Judetean Salaj ii lipsesc 30 de miliarde de lei vechi. Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, a defalcat ieri, in conferinta de presa, aceste sume in cheltuieli de personal si cu salariile - 17 miliarde si cheltuieli materiale, restul de 13 miliarde.

„Tinand seama ca nu sunt semnale ca ar putea creste spectaculos veniturile in trimestrul IV, nu putem prognoza posibilitatea de suplimentare din veniturile propri, decat o valoare de 5 miliarde", a declarat Marc.

Presedintele a adaugat ca s-au facut demersuri la Ministerul Administratiei si Internelor pentru suplimentarea fondurilor, dar nu exista nici un semnal si nici „nu sunt foarte optimist". Presedintele CJ a apreciat ca sunt absolut necesare proiectele care au fost incepute, „de a desface sistemul si a transfera responsabilitatea si altor zone - ONG-uri, comunitati locale".

Solutia propusa este de a se crea niste microcentre in localitati, in parteneriat intre patru parti: ong-uri care sa mai plateasca personal sau sa promoveze voluntariatul, primarii care sa plateasca utilitatile, comunitatea locala care sa contribuie eventual cu produse si stat, care sa plateasca alocatiile.

„Nu cred ca acest domeniu al asistentei sociale poate fi sustinut, finantat dintr-o singura sursa", a spus Marc. Din banii pe care ii are, Consiliul Judetean va plati drepturile pentru luna septembrie, iar pentru luna octombrie, presedintele CJ spera la o rectificare bugetara.

„Va trebui sa ne restrangem activitatea in limitele capacitatii de finantare", a afirmat Tiberiu Marc, „probabil intr-un viitor nu foarte indepartat va trebui sa renuntam la locatia din Boghis, sa redistribui asistatii in celelalte centre, de fapt unul singur, din pacate, de la Crasna".

In aceste conditii, daca veniturile nu cresc, a mai spus Marc, ponderea asistentei sociale din veniturile propri va fi atat de mare incat vor fi intampinate mari dificultati in a accesa orice fel de proiect care au componenta de cofinantare.

Presedintele Consiliului Judetean a facut referire la proiectele de aductiune de apa si de canal menajer si tratare a apelor uzate, pe ISPA si la un proiect de gestionare a deseurilor menajere si industriale, pentru anul viitor.

Polarizare inegala

La aceasta ora in Romania exista o polarizare intre judetele puternic industrializate si cele preponderent agrare, intre marile municipii si orasele mici si mijlocii, in sensul ca veniturile sunt tot mai mici in judetele preponderent agrare si orasele mici si mijlocii. Aceasta situatie se pastreaza si in judet, prin polarizarea dintre municipiu si celelalte orase si zona rurala.

In primele 7 luni ale acestui an, din productia industriala din Salaj, 81,4 la suta a fost in Zalau, din productia industriala vanduta, 82,5 la suta a fost din Zalau, din productia industriala exportata, 92 la suta a fost din Zalau, din totalul investitiilor pe primul semestru, 96 la suta au fost in Zalau, in conditiile in care doar 26 la suta din populatia judetului este in Zalau si 18 la suta din someri.

„Zona rurala, sub aspect economic, in Salaj nu conteaza decat ca sursa de produse pentru consumul celor din mediul rural". In ceea ce priveste infrastructura din zona rurala, Marc a spus ca in acest an nu a mai inceput nici un proiect nou, fiind in derulare doar 4 proiecte pe Sapard si 20 prin Programul de Dezvoltare Rurala.

Pentru aceste proiecte, a adaugat presedintele CJ, veniturile proprii ale primariilor abia reusesc sa acopere comisioanele si dobanzile bancare, in jur de 500 de milioane pentru fiecare primarie, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din venituri.