Taximetristii din oras sustin, din ce in ce mai des, necesitatea cresterii valorii tarifului. Conducatorii auto sunt nemultumiti de faptul ca intretinerea masinilor cu care circula zilnic pe drumurile proaste din oras ii costa mult prea mult fata de cat castiga.

La aceasta se adauga si faptul ca tariful actual, de 9 900 de lei vechi pe km, a fost stabilit acum doi ani, cand un litru de benzina costa 16 000 de lei vechi si de atunci nu s-a mai operat nici o schimbare.

Cu toate ca situatia in care se afla taximetristii este destul de tensionata, acestia se feresc, deocamdata sa isi exprime nemultumirile cu voce tare.

ZIUA de Cluj a reusit sa stea de vorba cu cativa conducatori auto nemultumiti de situatia in care se afla, acestia declarand ca, daca nu vor reusi sa obtina majorarea tarifului pe km si nu le vor fi indeplinite si alte cereri, vor trece la actiuni de protest. "Tariful pe care il practicam in acest moment este vechi de doi ani de zile.

Starea drumurilor din municipiu nu s-a imbunatatit cu mult, iar intretinerea masinilor aproape ca s-a dublat. In aceste conditii, castigul nostru s-a redus drastic si trebuie sa luam masuri in consecinta", a declarat un conducator auto. Cu toate ca rivalitatea firmelor de taxi este proverbiala, cu totii sunt de acord ca tariful trebuie majorat de comun acord.

"Fiecare firma trage cu ochiul in curtea celorlalte, sa vada ce adaos intentioneaza sa adauge tarifului de ruinare stabilit de Primarie, ca sa stie de tactica trebuie sa adopte pentru a iesi, la randul ei, in castig", a spus un alt taximetrist.

Cu toate ca "pe teren" se vorbeste tot mai des de o posibila marire de tarif, presedintii firmelor de taxi nu vor sa comenteze acest aspect, gasindu-si fel de fel de scuze. Viorel Sauca, presedinte al firmei "Taxi Diesel Club 2000", a declarat ca el nu a auzit niciodata de problemele cu care se confrunta taximetristii si ca el, personal, nu are de gand sa mareasca tariful pe km.

Intalnire cu autoritatile

Singurul care a vrut sa discute subiectul a fost Emil Marc, vicepresedinte al "Pritax", care a recunoscut ca este necesara o intalnire cu autoritatile locale ale municipiului pentru a se discuta asupra tarifului practicat in acest moment de taximetristi, dar si despre alte probleme.

"In privinta tarifului, tot ceea ce putem noi sa facem este sa solicitam autoritatilor locale sa recalculeze tariful de ruinare, care cuprinde costurile si este fix, si la care fiecare firma isi adauga adaosul comercial, in functie de masinile pe care le are.

Fiecare firma isi face politica proprie, insa, in cazul unei majorari, trebuie sa cadem la intelegere asupra unui tarif comun", a explicat Marc. El a adaugat ca la aceasta problema se adauga si relatiile proaste in care se afla cu autoritatile locale, dar si cu Politia. "Autoritatile ne obliga sa respectam legea, dar, in acelasi timp, nu ne ofera conditii pentru acest lucru.

Avem voie sa stationam doar in anumite locuri, dar parcarile lipsesc, sunt locuri in care nu putem stationa sau opri cateva minute, ca ne trezim amendati de politisti, care actioneaza si ei dupa ureche si cand au chef", a mai spus Marc.

Pentru a-si rezolva problemele, Camera Taximetristilor din Cluj ii va solicita, in cursul acestei saptamani, o intrevedere primarului Emil Boc, amenintand ca, daca nu vor fi ascultati, vor iesi in strada.