Vicepresedintele PD central, Mircea Hava, primarul Alba-Iuliei, va fi astazi in Targu Mures pentru a se consulta cu membrii filialei in privinta aderarii floresciene.

Si asta dupa ce Dorin Florea, primarul Targu Muresului, s-a intalnit in secret joi, la Cluj Napoca, cu Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, intalnire mediata de primarului Clujului, Emil Boc.

Prezent la intalnirea primarilor din Romania legata de politia locala si cea comunitara, Florea a folosit aceasta ocazie pentru a-si perfecta trecerea la PD, zvon ce circula inca din luna iunie.

Conform unor surse importante din PD, Florea a luat masa cu ministrul Blaga, l-a condus pana la scara avionului, urmand ca anuntul racolarii sale in randurile democratilor sa fie lansat oficial luni sau cel tarziu in cursul saptamanii viitoare.

Testele demagogului

Florea a lansat in iunie zvonul ca are de gand sa reintre in politica prin intermediul unui "partid mare". Desi nu a indicat formatiunea politica la care se gandea, independentul fost taranist, fost sustinut si sustinator al PSD a inceput demersurile pentru a fi acceptat in Partidul Democrat.

Dupa plecarea Laviniei Sandru din partid, conducerea PD l-a desemnat pe Ioan Oltean, deputat de Bistrita si vicepresedinte national al democratilor, sa se ocupe si de reprezentarea (si coordonarea) judetului Mures.

Prietenia lui Florea cu Oltean, recunoscuta, de altfel, de acesta din urma, precum si rezultatele modeste ale PD la nivelul judetului l-au convins pe deputatul bistritean de oportunitatea atragerii in partid a primarului Dorin Florea. Oltean a pledat, se pare, in fata lui Emil Boc si al lui Vasile Blaga, ministrul de Interne, cauza lui Florea.

Atunci ne-am intrebat de ce ar vrea Florea in PD. Principalul motiv ar fi ca Florea isi cauta imunitatea si libertatea, prin aciuarea intr-un partid pe val, reprezentantilor caruia le-a promis ca le aduce 35.000 votanti. Vrea in schimb protectie. Cu disperare.

Avangarda peremista

In luna iulie, a mai existat un semnal legat de intentiile lui Florea. PD si-a intarit atunci randurile subtiri cu trei piese considerate importante in politichia mureseana, cel putin pentru ca ocupa un post de ales local.

Consilierii locali de Targu Mures, Aurel Mircea Pop si Claudiu Maior, respectiv consilierul judetean Cristian Tintosan au trecut de la PRM la PD, pentru ca nu se mai regaseau in doctrina nationalistilor lui Vadim.

Ei nu au intrat in partid ca simpli membrii, ci si-au negociat chiar functii de conducere: Claudiu Maior - vicepresedinte, Aurel Pop si Cristian Tintosan - secretari executivi. Noii intrati in PD au readus atunci in discutie un alt transfer vehiculat pe bursa politica, si anume cel al primarului Dorin Florea.

Deoarece doi dintre noii democrati sunt apropiati ai primarului Targu Muresului, si anume consilierii municipali Claudiu Maior, caruia Florea i-a dat pe tava Transport Local, asociind-o cu Siletina, dar si suprematia in transportul local urban si interurban, si Mircea Pop, a carui sotie lucreaza in Primaria Targu Mures.

Democratii mureseni nu vor avea o viata usoara in perioada urmatoare, mai ales ca prin negocierile purtate peste capul lor, liderii nationali au atestat ca PD Mures este un partener doar de mana a doua care nu avea capacitatea sa poarte aceste discutii singur.

De asemenea, liderii centrali ai partidului, Boc si Blaga, in speta, i-au acordat lui Florea prin purtarea negocierilor la nivel central o importanta, i-am spune strategica, umilindu-i in acelasi timp pe colegii de partid din judet.

Iar alegerile de luna viitoare pentru presedintia organizatiei judetene ar putea transa definitiv meciul Socotar-Florea, in favoarea celui de-al doilea. Si loviturile lui Florea nu se vor opri aici, el fiind deja pregatit sa-i aduca in PD si pe Doru Opriscan, consilier independent, respectiv pe Mihai Porutiu.

Intrarea lui Florea in PD va fi o lovitura grea pentru PNL, cunoscandu-se relatiile incordate si tensionate intre Florea si liberali.

Nu mai trebuie sa amintim ca Florea a fost cauza care a determinat in aprilie anul trecut excluderea din partid a factiunii liberale conduse de consilierii pe atunci Doru Opriscan si Mihai Porutiu, grup care sprijinea pe fata candidatura lui Florea pentru inca un mandat de primar.

Nu doar PNL va resimti efectele renuntarii lui Florea la independenta, ci si partenerii de coalitie ai PD - conservatorii si udemeristii.

Cu toate ca este o surpriza, neplacuta, prin faptul ca atat Zi de Zi, cat si ZIARUL de Mures a anticipat in urma cu mai bine de doua luni aceasta noua "raspopire" a primarului, ne dovedim doar ca am avut dreptate.

Tradarile lui Florea

Dorin Florea nu se afla acum la prima tradare. In 2000, cand era prefect, a candidat la primarie din partea Conventiei Democrate din Romania, el fiind atunci membru al PNTCD.

Dupa ce taranistii au ramas in afara parlamentului dupa alegerile generale, Florea a parasit barca taranista pentru ca, se lauda el, masele ar fi opinat ca isi doresc in fruntea municipalitatii un independent.

De fapt, nu isi dorea ca deficitul de imagine al PNTCD sa se rasfranga si asupra sa, mai ales ca potrivit sloganelor de campanie pe care le folosea, nu venea la primarie pentru un singur mandat. Asa-zisa independenta a durat pana in iunie 2004, cand a acceptat sprijinul fatis al PSD in lupta pentru cel de-al doilea mandat, cu conditia ca in cazul in care va castiga, va semna adeziunea pentru PSD. Desi a negat ca este altceva decat un independent, Florea a facut o campanie mediatica asidua pentru PSD la alegerile generale din noiembrie. Infrangerea PSD a insemnat ruperea intelegerii intre Florea si Ovidiu Natea, presedintele PSD.

Nu numai ca primarul nu a intrat in PSD, dar a declarat in toata presa ca doreste sa ramana independent. In iunie 2005 insa, Florea si-a schimbat brusc discursul de primar care pozeaza in independent, afirmand ca intentioneaza sa revina in politica si sa fie membru al unui partid, fara a nominaliza care erau formatiunile care intrau in sfera sa de interes.

Inca de atunci, atat in Zi de Zi , cat si in ZIARUL de Mures aratam ca Florea isi pregateste intrarea in PD Mures, o filiala slaba in comparatie cu alte organizatii judetene ale democratilor.

Traseismul amicului peremist Claudiu Maior si al liderului interimar al PRM Mures, Aurel Mircea Pop, nu au venit decat sa ne confirme ca Florea isi pregateste terenul pentru a bate palma cu PD. Lovitura de joi de la Cluj Napoca demonstreaza ca am avut dreptate. Florea este un tradator, fara principii. Un demagog care isi incalca propriile declaratii.