In ultima luna au disparut cinci copii din sistemul de protectie al copilului din Maramures. Ultimul disparut este Vladut, un baietel de noua ani, mut si cu handicap psihic de gradul I. Situatia de la fostul DPC, condus de „bagheta magica" a lui Nicolae Boitor, pare sa fi scapat de sub control.

Este incredibil faptul ca autoritatile nu sunt „miscate" de faptul ca dispar copii aflati sub protectia Statului! Copiii nimanui, amarati ai sortii... Nu?

In urma cu doua saptamani, la Centrul de Copii Scolari cu Deficiente de pe strada Dragos Voda, o zi ca oricare alta... Era dupa masa si grupa celor sase copii cu gradul I de handicap psihic aveau ore cu un profesor (fostul director de la Scoala Ajutatoare II, probabil pensionar).

Orele s-au tinut in curtea interioara a Centrului, iar dupa finalizarea acestora, profesorul a intrat cu cei sase copii. Pentru a ajunge la dormitoarele situate la primul etaj, trebuie sa strabati un hol din apropierea intrarii in Centru. Ajuns in dormitor, profesorul a observat lipsa lui Vladut. „Imediat am coborat si, cu copiii mai mari, am inceput sa-l caut.

Am anuntat seful de Centru si am sunat la Politie. O secunda de neatentie si a disparut. E ca o zvarluga", ne-a spus dascalul. Om mai in varsta, acesta ne-a explicat minute bune cum a fost cautat copilul disparut pe langa Centru, prin zonele apropiate, la Gara... pana s-a inserat. A doua zi, cautarea lui Vladut a continuat. A treia zi la fel, si asa pana am fost noi la Centru.

Disparitii misterioase

Pentru cei din fostul DPC, faptul ca a disparut un copil nu pare a fi o mare tragedie. Ei spun ca multi dintre copii fug din casele de tip familial sau din Centrele existente, deoarece vor sa fie liberi, vor sa mearga acasa, cei care au familie sau pur si simplu nu stiu ce fac (cei bolnavi).

„Vladut a mai fugit de vreo trei ori. A fost gasit la Gara, altadata intr-o scara de bloc… Intra unde vede usa deschisa…Va dati seama, nu vorbeste si are handicap de gradul I, cel mai grav. Este foarte bolnav", ne-au spus dascalul si personalul de la Centru.

Reamintim ca inaintea disparitiei lui Vladut nu au mai fost gasiti un baiat (de noua ani) si doua fete (de 14 si 15 ani) din casele de tip familial de pe strada Grivitei, iar o fata (de 19 ani) a fugit la concubinul ei, un individ ce statea in vecini de casa de tip familial.

In cazul ultimei, autoritatile nu s-au prea obosit, deoarece are o varsta la care nu mai poate fi obligata sa stea in sistem. Explicatia este idioata atata timp cat fata era in sistem, iar daca s-a tolerat un concubinaj este si mai grav. In momentul de fata nu sunt de gasit nici fata, nici concubinul.

Baiatul de pe Grivitei vorbeste, este istet si provine de la Casa de pe Valea Borcutului, ca si cele doua fete minore. De acestea se spune ca au ajuns in Bucuresti, ca ar practica prostitutia…

„Acesti copiii provin de pe Valea Borcutului. Acolo era mai liber si aici, probabil, nu se pot obisnui cu lipsa acelei libertati", ne-a explicat savant, directorul fostului DPC, Nicolae Boitor. Naucitoare explicatie. Nimic despre responsabilitatile celor angajati chiar pentru protectia acestor copii.

Probabil suntem paranoici, dar nu pare normal sa dispara copii, iar directorul institutiei care ii „gazduieste" sa ne spuna ca „le lipseste libertatea" de la o casa ascunsa in „munti" si unde, probabil, faceau ce doreau.

Cine garanteaza ca acesti copii nu au fost rapiti, ca nu exista o retea care opereaza pentru racolarea de „material" pentru prostitutie sau pentru trafic de organe.

Copiii disparuti au un grad de handicap psihic (mai grav sau mai usor), sunt usor de convins sa plece si, ce e mai grav, nu exista personal suficient pentru supravegherea lor (sunt case unde exista un ingrijitor pe schimb, care lucreaza 24 de ore si vegheaza pana la 12 copii - imaginati-va randamentul acestui angajat).

De asemenea, e inadmisibil ca presedintele Consiliului Judetean, Marinel Kovacs, sa nu se intereseze de soarta copiilor institutionalizati (i-am cerut, inutil, prin intermediul articolelor publicate pe aceasta tema macar sa ne asculte, daca nu doreste sa ne insoteasca pentru a vedea „purgatoriul" celor mici). E frustrant! Dispar copii si primim explicatii de genul „o secunda de neatentie".

S.O.S.

Revenind la Cazul Vladut, mentionam ca acesta provine din celebrul Camin-Spital de la Sighet. In cazul lui este de neinteles cum a fost transferat in Centrul de copii scolari, un loc unde majoritatea copiilor sunt relativ sanatosi sau au un handicap care poate fi supravegheat. In toate aceste cazuri de copii disparuti, politia nu are nici o pista.

Sunt doar alte cazuri, sunt cautati prin mijloace specifice, dar fara a constitui o prioritate. Asa o fi legea, dar copiii disparuti erau in grija institutiei Statului... Vom reveni.