Contractul de lucrari pentru reabilitarea statiei de epurare de la Cristesti a fost semnat ieri de conducerea Aquaserv si executantul olandez JV Spaans Babcock Alewijnse, in cadrul implementarii masurii ISPA in Targu Mures.

Uniunea Europeana, prin programul de finantare ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare) contribuie la finantarea proiectului "Reabilitarea alimentarii cu apa potabila si a colectarii si epurarii apelor uzate in orasul Targu Mures".

Principalele obiective ale componentei de reabilitare a statiei de epurare sunt de a reabilita, construi si dezvolta infrastructura legata de tratarea apelor uzate.

In urma investitiei vor fi indeplinite standardele de tratare cuprinse in directiva Uniunii Europene referitoare la epurarea apelor uzate (preluate prin HG 188/2002), riscurile privind sanatatea populatiei se vor reduce, de asemenea impactul apelor uzate asupra mediului inconjurator va fi diminuat.

Astfel, prin imbunatatirea calitatii apei epurate, se va reduce gradul de poluare a raului Mures.

In cadrul investitiei de 8,5 milioane de euro (1,5 milioane finantare nerambursabila prin ISPA si 7 milioane de euro imprumut BERD), sunt preconizate lucrari de reabilitare a treptei mecanice, a decantoarelor primare si a statiei de pompare pentru apa decantata, precum si construirea unei statii de dozare chimicale, retehnologizarea bazinului de aerare, implementarea sistemelor de automatizare si reabilitarea retelelor. Finalizarea lucarilor este estimata pentru vara anului 2006.

"Consider ca prin semnarea contractului am realizat inca un pas important in ceea e inseamna imbunatatirea conditiilor de viata in Targu Mures. Lucrarile vor incepe in primavara anului viitor. Actiunile noastre nu se opresc aici, peste o luna vom semna contractul pentru lucrarile de extindere a canalizarii in Targu Mures, iar in 2006 vom finaliza alte proiecte.

Astfel, in 2007, toate lucrarile ISPA vor fi finalizate in Targu Mures, iar orasul va fi printre putinele orase din tara care vor indeplini standardele UE", a declarat directorul Aquaserv, Daraban Otto.

Proiectele Aquaserv au primit si aprecierile presedintelui CJ Mures, Lokodi Edita Emoke. "Si noi, cand ne gandim la un proiect important pentru judet, vrem sa-l facem impreuna cu operatorul regional unic care va deveni Aquasev. Suntem constienti ca acest colectiv va putea face fata tuturor proiectelor importante", a declarat Lokodi Edita.