Desemnarea noului director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Alba pune mari semne de intrebare asupra legalitatii modului in care Maria Iacob a ajuns in functia respectiva. Compartimentul de presa al institutiei a facut public, ieri, faptul ca prin ordinul nr. 1.430 al ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, Maria Iacob a fost promovata in functia publica de conducere de director executiv.

Reprezentantii Compartimentului de presa au mentionat ca numirea Mariei Iacob in postul respectiv s-a facut pe o perioada de sase luni, timp in care urmeaza sa fie organizat un concurs. Graba cu care a fost numit noul director al institutiei a fost motivata de necesitatea existentei unei persoane care sa aiba drept de semnatura la nivelul concucerii DGFP.

Legalitatea demersului este pusa la indoiala de faptul ca Maria Iacob era deja interimara pe o functie de conducere, si anume pe cea de director executiv adjunct, unde avea in subordine activitatea de metodologie si administrare a veniturilor statului.

Decizia privind numirea pe fotoliul de director executiv adjunct a fost semnata in 12 iulie 2005 de catre presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, si era tot temporara, pe o perioada de luni.

Aceasta, in conditiile in care Maria Iacob nu a reusit sa promoveze concursul pentru postul de director executiv adjunct, fiind notata de comisia ANAF cu o nota mai mica de 2.

In perioada celor sase luni cat va fi director executiv interimar, va expira numirea Mariei Iacob pentru postul de director executiv adjunct. Situatia este complicata si a fost declansata de criza de specialisti in domeniu a liberalilor din Alba, cei care detin postul respectiv.

Reprezentantii Reprezentantii DGFP au precizat ca atata vreme cat ordinul de numire al Mariei Iacob in functie a fost semnat de ministrul Vladescu, acesta nu poate fi decat legal.