"Deocamdata, oamenii beau apa minerala adusa de cei de la World Vision. O sa aruncam cloramina in fantani si speram, ca in cateva zile sa le putem folosi", a declarat Virgil Plesa, primarul localitatii Brabova. Soseaua asfaltata este "pavata" de o parte si de alta cu mobilier, covoare, paturi sau saci cu haine.

"Nu mai avem cum sa le tinem in casa si nici in curte, pentru ca e namol. Le scoatem pe strada, sa se mai zvante", spun localnicii. Comuna seamana cu un furnicar, un continuu du-te-vino in curti si in case. Fiecare om incearca sa repare ceea ce a stricat apa. "Asemenea inundatii nu au mai fost in comuna noastra din 1970.

Nu ne-a fost usor nici atunci, nu ne este usor nici acum", spune Marin Namia, unul dintre cei afectati.

Cu toate ca pentru oamenii ale caror case au fost grav avariate World Vision a amenajat corturi in care sa se adaposteasca, sinistratii prefera sa doarma in podul caselor de teama ca locuintele lor sa nu fie pradate de hoti.

"Cei de la World Vision au amenajat corturi cu paturi de dormit pentru cei care au casele avariate. Numai ca nici un satean nu vrea sa doarma acolo. Nu avem ce sa le facem. Ei hotarasc ce este mai bine", a adaugat Virgil Plesa, primarul localitatii Brabova.

Prapadul a schimbat firile oamenilor

Viitura a facut prapad in comuna, dar si in sufletul localnicilor. "S-au inrait. Sunt suparati ca la ei apa a distrus tot, iar altora le-a facut pagube mai mici. Si cand se impart ajutoare se uita ciudat, de parca ar vrea sa le dea primarul numai lor", adauga Marian Bunea, unul dintre sinistrati.

Mai mult, proprietarii caselor construite din caramizi sunt suparati pe cei care au casele din paianta si se tem ca nu cumva ajutoarele sa fie impartite in mod egal.

"Vad ca venirati la vecini. Sa treceti si la mine acasa, sa vedeti ce a lasat viitura. Astia au casa din paianta, pe cand a mea e numai din caramida. Nu e corect ca mie sa imi dea aceeasi suma pe care le-o va da si lor pentru reparatie. Pai ei cu 30 de milioane pot sa ridice alta, pe cand eu abia daca reusesc sa repar ceva la a mea", spune Constantin Stepan.

19, cifra cu ghinion pentru braboveni

Comuna Brabova a fost inundata pentru a doua oara in acest an. Prima data puhoaiele de apa s-au revarsat pe 19 august. Dezastrul nu a fost atat de mare ca acela din 19 septembrie. "Este foarte mare coincidenta ca satul nostru sa fie inundat de doua ori pe aceeasi data. Pentru noi ziua de 19 este zi cu ghinion. E mai rau ca ziua de 13", a mai spus primarul Plesa.

A doua oara, viitura a lovit cu putere comuna. "Cand a venit apa, eram acasa. Babuta mea a putut sa se urce repede in pod. Eu, in schimb, am fost nevoit sa ma tin cu putere de prag si am reusit sa rezist curentilor de apa foarte puternici", povesteste Marin Namia.

Oamenii si-au gasit adapost in posuri pentru a pazi putinele lucruri ce le-au mai ramas in case. "Nu avem incotro sa ne ducem. Apa asta ne-a distrus toata agoniseala. Casa nu o sa mai reziste mult, iar lucrurile de le aveam prin casa nu mai pot fi folosite. Ne-am amenajat un loc in pod unde sa dormim", spune Ion Popescu.

Nici vecinii din Sopot nu au scapaat de potop

La Sopot viitura a doborat 42 de case, lasand fara adapost peste 100 de oameni. "Dintre acestia 35 sunt copii. Imi pare rau pentru ei si ma gandesc la o solutie pentru ca iarna sa nu ii prinda fara adapost. M-am gandit sa amenajez cea mai mare casa din localitate si sa o dau in folosinta celor care au ramas fara locuinte", a declarat Catalin Traistaru, primarul localitatii Sopot.

Pentru satenii din Sopot, dar si pentru cei din Brabova au sarit in ajutor reprezentantii organizatiei World Vision. "Au asigurat hrana zilnica pentru 42 de familii, cele mai afectate din comuna. Ne-au ajutat si oameni politici, care au adus faina si grau.

Mai vin si persoane fizice cu haine si alimente", a precizat primarul localitatii Sopot, unde peste 2.000 de pasari, 78 de porci, cinci vaci, 96 de oi si capre, 12 iepuri si 72 de familii de albine au fost inghitite de ape.