Desi data pe sustache, sentinta a fost atacata pe loc, in toiul noptii, cu recurs de Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj. Ieri, Curtea de Apel Craiova a admis recursul impotriva hotararii pronuntate de judecatorul Camelia Bichea Cojocaru, de la Tribunalul Dolj, emitand un nou mandat de arest preventiv pentru membrii lotului ING Bank pentru 30 de zile.

Gruparea infractionala a fost anihilata in urma cu cateva saptamani de politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova. In ziua de 9 septembrie a. c., in urma catorva saptamani de filaj, oamenii legii craioveni au arestat mai multi indivizi din grup.

Daniela Eugenia Ilie (47 ani), Nicolae Daniel (34 ani), Gabriel Tudor (33 ani), recidivist, tentativa de omor, Florin Negoita (27 ani), Silviu Mastalier (25 ani), zis Contabilu’, si Victor Aurelian Manescu (54 ani) se afla in arestul IPJ Dolj. Violeta Cati Mic 25 ani), din Valcea, prietena lui Contabilu', Sabin Dinu (38 ani) si Eugenia Stancu (36 ani) sunt cercetati in libertate.

Alaturi de acestia, mai sunt puse sub acuzare inca patru persoane din acelasi grup, plus alti 57 de beneficiari ai unor credite obtinute pe cai ilegale dintre cele cateva sute despre care politistii craioveni au informatii.

Modus operandi

Infractorii racolau clienti dornici de imprumuturi de bani de la ING Bank. Banca a externalizat o serie de activitati, iar prin franciza diverse societati comerciale puteau sa ofere si sa vanda produsele si serviciile ING Bank. In afara de aceste firme, mai exista si consultanti financiari care pot incheia contracte cu clientii in schimbul unor comisioane.

Prevalandu-se de acest context, persoanele mentionate au organizat o adevarata industrie de documente si stampile false, in baza carora clientii obtineau credite in limita unui salariu si jumatate. Acolo, toti erau directori sau ingineri.

Cu sprijinul Danielei Eugenia Ilie, care era consultant financiar, acestia racolau clienti din Craiova, le fabricau adeverinte de salariati, in care le treceau salarii de la 28 de milioane de lei in sus, dupa care depuneau dosarele la una dintre cele trei societati din Craiova, care au franciza cu ING.

Culmea tupeului si prostiei, unui tanar de 19 ani i s-a trecut in adeverinta functia de director general la o firma oarecare si un salariu lunar de 37 milioane de lei. In adeverinte mai erau trecute numerele de telefon ale cate unui membru al grupului amintit.

In momentul in care cei de la sediul central al bancii din Bucuresti verificau datele clientului, raspundea unul dintre membrii gruparii, care se prezenta drept director al solicitantului, si confirma salariul acestuia, ba chiar il lauda.

Capul retelei, consultant model la ING

Toate intalnirile cu amatorii de imprumuturi aveau loc in doar trei locatii din Craiova: terasa Magazinului "Mercur", Cofetaria "Amandina" si Restaurantul "Doljana". Politistii au aflat ca in cele trei locatii luasera fiinta banci volante si au initiat actiunea de filare si filmare a protagonistilor, fara ca acestia sa stie ceva.

Clientul era "consiliat" de Daniela Eugenia Ilie, dupa care i se fabrica o adeverinta de salariat al unei firme oarecare, dar pentru care aveau stampila si in care i se trecea un salariu substantial. Dupa incheierea formalitatilor, societatea prin care era incheiat contractul primea de la Bucuresti cardul cu descoperire de cont, iar clientul PIN-ul acestuia.

Dupa ce intra in posesia lui, clientul mergea la bancomat, insotit de unul dintre membrii grupului, lichida contul si ii dadea acestuia, in general, 40 la suta din totalul imprumutului. Asta insa nu era tot. Daniela Eugenia Ilie le impunea clientilor sa incheie, prin intermediul ei, o asigurare de viata pe un an.

Astfel, clientul pierdea cam jumatate din imprumutul bancar, iar respectiva, legal, incasa cateva sute de milioane de lei lunar, reprezentand comisioanele bancare primite de la ING Bank pentru activitatea sa.

Era vecina cu seful de la Crima Organizata

Paradoxal, Daniela Ilie este vecina chiar cu seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova, comisarul-sef Gheorghe Bica. Adica, exact persoana care a condus intreaga operatiune de prindere a celor din grupul acesteia.

"Cand am intrebat-o daca ma cunoaste, a spus ca nu. Nu stia ca sta peste drum de mine", a declarat Gheorghe Bica. Toti membrii gastii, precum si alti 57 de beneficiari de credite, dintre cei 107 pe care politistii craioveni i-au si identificat, au fost pusi sub acuzare pentru inselaciune, fals in inscrisuri oficiale sau uz de fals, complicitate la toate aceste infractiuni.