De o buna vreme incoace se pare ca bisnisul cu produsele aduse din Ungaria isi schimba directia, adica vecinii nostri au inceput sa vina in fiecare week-end la Satu Mare pentru a-si face aprovizionarile. Acest fenomen, dupa un timp s-a mai potolit putin, dar nu a disparut, la fel ca si bisnisul cu produsele aduse din Ungaria si comercializate la negru in pietele satmarene.

Dat fiind ca cei din Ungaria trec granita prin punctele de trecere a frontierei de la Petea-Csengersima, sau Urziceni-Vállaj, ei vin sa faca cumparaturi la Satu Mare si la Carei.

Se cumpara in primul rind produse industriale de larg consum, articole de imbracaminte, incaltaminte, de sport, detergenti, rechizite scolare, precum si numeroase alte bunuri, care in Ungaria sint cu 20-40% mai scumpe decit la noi.

Avind in vedere faptul ca la noi carburantii sint ceva mai ieftini decit dincolo de granita - e adevarat ca la ora actuala aceasta diferenta e din ce in ce mai mica, dar deocamdata nu este chiar neglijabila - cei care vin sa-si faca aprovizionarea mai duc si un rezervor de benzina sau de motorina, astfel drumul le iese gratis.

Comertul cu carnea de pui adusa din Ungaria se mentine o afacere rentabila

Principalele produse importate la negru prin vama Petea sint tigarile, care parcurg un traseu destul de interesant si destul de riscant, deoarece bisnitarii le cumpara de la shop, atunci cind ies din tara. Insa stim bine ca si la vama maghiara, cantitatea de tigari ce se poate introduce in tara este mult prea limitata, la fel ca in Romania.

Deci trebuie sa treaca cel putin prin doua controale destul de severe. Cu toate ca lucratorii vamali de la Petea zilnic confisca zeci, sau chiar sute de pachete de tigari, totusi pietele satmarene sint pline de bisnitari care vind tigarile cu cite 5-10.000 lei mai ieftin decit la magazine.

Se mai aduc cantitati insemnate de carne de pui, pe care la complexul Non-Stop de la Csengersima le cumpara cu 400-450 forinti kilogramul, iar in piata le vind cu 80-85.000 lei/kg. Avind in vedere ca 1 forint costa 142-144 lei, cistigul este de circa 20-25.000 lei/kg, din care se mai scad cheltuielile aferente.

Cistigul e ceva mai mare la carnea tocata, care se cumpara cu 280-330 ft/kg, iar in piata se vinde tot cu 80.000 lei/kg. Se mai aduc macaroane si taitei pentru supa, care dincolo se pot achizitiona cu 65-70 forinti pachetul de 500g, iar la noi se ofera cu 15.000 lei. La 2 km de granita castravetii costa 40-60 ft/kg, iar la noi se pot vinde cu 20-25.000 lei/kg. De obicei oferta din piata variaza in functie de cerere si de sezon.

Turismul comercial, atit din Romania, cit si din Ungaria se orienteaza spre Ucraina

In ultima perioada a inceput sa devina din ce in ce mai rentabil bisnisul cu produsele aduse din Ucraina. Fiind deschis si traficul turistic prin vama Halmeu, distanta nu mai constituie o piedica. Acum si viza turistica se obtine relativ usor, iar cei care solicita si obtin viza, se straduiesc sa profite pe deplin de ea.

Din Ucraina se aduc deosebit de multe produse, aici preturile fiind considerabil mai mici decit la noi. Tigarile constituie si aici principalele produse de contrabanda, dar se mai aduc si alimente, cafea, dulciuri, detergenti, articole cosmetice si de igiena, precum si produse industriale de o mare diversitate.

Probabil ca simplificarea traficului turistic spre Ucraina a fost si principala cauza pentru care turismul comercial din Ungaria, in mare masura si-a schimbat orientarea dinspre Romania spre Ucraina. Aici si carburantii sint considerabil mai ieftini decit la noi, deci atit pentru romani, cit si pentru maghiari este cea mai rentabila sursa de aprovizionare.