Pensiunea "Vila Dörr" din Simeria se afla in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara. ITM a primit o sesizare referitoare la incalcarea Codului Muncii de catre Paul Dörr, patronul "Vilei". Un angajat al lui Dörr a decis sa rupa tacerea si a reclamat autoritatilor abilitate conditiile de munca de la "Vila". Inspectorii ITM cerceteaza in prezent cazul.

Povestea conflictului de munca de la "Vila Dörr" a inceput atunci cand un angajat al pensiunii, caruia dorim sa-i pastram anonimatul, i-a inaintat demisia patronului Paul Dörr. Decizia angajatului era motivata de nerespectarea de catre patron a Codului Muncii si de relatiile tensionante dintre conducere si angajati.

Potrivit declaratiei angajatului, Paul Dörr nu a vrut sa accepte demisia, desi, conform Codului Muncii, ea reprezinta un act unilateral de vointa a salariatului. Angajatul sustine ca patronul nu a fost de acord initial sa-i semneze fisa de lichidare si sa-i elibereze cartea de munca.

Dupa plecarea de la pensiune, fostul angajat declara ca atitudinea lui Paul Dörr nu a fost deloc amiabila, iar in fata refuzului patronului de a-i elibera cartea de munca, a depus o reclamatie la Politia de Proximitate Simeria. Politia a sesizat cazul ITM Hunedoara care a trimis un inspector pentru verificarea si clarificarea situatiei.

Se munceste mai mult decat se plateste

Despre conditiile de munca greu de tolerat si plecarile dese al angajatilor lui Dörr spre alte zari au mai circulat zvonuri de lungul timpului. Majoritatea celor care au plecat de la Dörr nu vorbesc despre conditiile de munca de acolo si nu au reclamat incalcari ale drepturilor salariale la ITM.

Unul din motivele tacerii de pana acum ar fi fost teama de influenta pe care Paul Dörr o are in calitate de om de afaceri si consilier local PNL. Dörr mai detine si functia de presedinte al Forumul Democratic al Germanilor, filiala Simeria.

Sesizarea ajunsa pe masa ITM reclama nereguli referitoare la munca neplatita peste programul de lucru, inclusiv in zile de weekend pentru care angajatii nu au vazut nici o plata suplimentara, desi Codul Muncii prevede acest lucru.

Desi condica de semnaturi probeaza intervalul in care angajatul a lucrat timp efectiv la pensiune, "fluturasul" de salariu arata retributia trecuta pe cartea de munca la program de lucru normal. Fostul angajat mai reclama regimul de lucru de tip "plantatie" la care angajatii ar fi supusi de conducere si de lipsa unor conditii adecvate desfasurarii activitatii.

Politia si ITM confirma

Contactat telefonic de redactorii GAZETEI, Gheorghe Patrutiu, agent sef al Politiei de Proximitate Simeria, a declarat ca a primit o reclamatie de la un fost angajat al "Vilei Dörr" legata de neintelegeri cu privire la respectarea dreptului angajatului si a sesizat ITM Hunedoara pentru solutionarea acestui caz.

Patrutiu a precizat ca, potrivit legii, in momentul in care ITM isi va incheia verificarile si va finaliza raportul, Politia de Proximitate va contacta partile si le va comunica masurile ce se impun.

Agentul sef nu a uitat regulamentul nici o clipa si ne-a solicitat sa discutam inainte cu Marius Irimie, comisarul sef al Politiei Simeria, "ca sa-si dea aprobarea" pentru declaratiei celor de la Proximitate. Acelasi model ierarhic functioneaza si la Inspectoratul Teritorial al Muncii Hunedoara.

Inspectorul Blaga, cel care se ocupa de cazul de la "Vila Dörr", ne-a confirmat ca se afla in curs de verificare o sesizare privind anumite nereguli la adresa conducerii pensiunii, dar deocamdata nu poate da un raspuns in acest caz. Inspectorul ne-a recomandat sa trimitem o adresa oficiala conducerii ITM si sa asteptam rezultatele controlului.

"Arbeit macht frei" - varianta Dörr

Dupa ce "Vila Dörr" a devenit locul unde a fost prins si retinut Dan Vasile, presupus membru al lumii interlope hunedorene, patronul Dörr nu mai are somnul linistit. Cum Dörr a avut rolul principal in acuzarea si inchiderea lui Vasile, fiecare frunza care bate in geamul pensiunii trezeste in mintea consilierului PNL cele mai crunte scenarii.

Alimentat cu informatii, de altfel destul de probabile, ca Vasile pregateste de dupa gratii o vendeta, Dörr a incercat fara succes sa atraga atentie mediatica asupra lui, reprosand apoi presei locale ca nu-l sustine, desi ii este amenintata viata. Cea mai nastrusnica idee a lui Dörr a fost infiintarea unui asociatii antitero de lupta impotriva crimei organizate.

In privinta relatiei cu Dan Vasile, circula zvonuri despre 5.000 de marci germane cu care Dörr i-ar fi ramas dator celui dintai de mai multa vreme. Despre alte informatii legate de afacerile consilierului Paul Dörr, GAZETA de Hunedoara va reveni intr-o ancheta viitoare.

Sotia lui Dörr nu se teme de ITM, ci de Lazar

Paul Dörr nu a putut fi contactat in vederea obtinerii unei declaratii, in schimb, redactorii GAZETEI au discutat telefonic cu sotia lui, care ne-a declarat ca autorul sesizarii, o fosta angajata a "Vilei", nu are discernamant.

Dörr a mai spus ca toti angajatii societatii sunt multumiti si a lasat sa se inteleaga ca e un caz singular, desi se stie ca si alti angajati au preferat sa isi gaseasca de lucru in alta parte.

Sotia consilierului liberal Dörr a mai precizat ca inspectiile ITM au gasit totul in regula la pensiune, in timp ce inspectorul contactat de noi a fost rezervat, comunicandu-ne ca verificarile sunt in curs de derulare.

Intrebata daca isi fac griji in privinta lui Dan Lazar - personaj banuit de legaturi cu lumea interlopa, inchis in urma unui denunt al consilierului liberal - sotia lui Dörr ne-a declarat ca primesc in continuare mesaje de amenintare mai ales prin sotia lui Lazar.

Codul Muncii prevede clar:

ART. 79 - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

ART. 117 - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.

(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

ART. 119 - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.