Zeci de miliarde de lei „zac" in buzunarul sucevenilor care sint amendati de Politia Rutiera, dar care nu se prezinta niciodata pentru a-si achita sanctiunile contraventionale. Vorbim despre aproape 100.000 de soferi care au de platit amenzi, dar care, din diverse motive, nici macar nu se gindesc sa le plateasca.

Rezultatul? Miliarde si miliarde de lei care se „pierd", bani care in mod normal ar trebui sa mearga la buget. Si totul din cauza faptului ca nu exista aproape nici o metoda prin care cei aflati in aceasta situatie sa fie constrinsi sa-si achite datoriile.

Spunem aproape, pentru ca potrivit legislatiei, o amenda neplatita ii poate aduce respectivului o somatie, iar apoi un titlu executoriu pentru recuperarea banilor. Insa, niciodata in Suceava, vreun contravenient nu s-a „trezit" cu o asemenea somatie.

„Valoarea unei amenzi nu este atit de mare incit sa merite executarea silita a cuiva", spun reprezentantii Primariei, numai ca neglijarea acestui aspect duce ca, puse cap la cap, aceste amenzi nerecuperate sa totalizeze aproape 20 de miliarde de lei. Bani cu care, sintem siguri, s-ar mai putea face cite ceva prin municipiul Suceava.

Serviciul Politiei Rutiere SV a aplicat numai in primele 8 luni amenzi de peste 20 de miliarde

Conform datelor furnizate de catre Serviciul Politiei Rutiere Suceava (SPR), in perioada 1 ianuarie-31 august 2005 au fost aplicate nu mai putin de 98.850 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de aproape 21 de miliarde de lei. Bani care, in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la bugetul de stat.

Numai ca, potrivit statisticilor, nici macar 10% dintre sucevenii care au fost sanctionati contraventional, nu s-au prezentat la ghisee pentru a-si „onora" datoriile.

Astfel, din numarul total de amenzi aplicate de catre politisti in acest an, fiind vorba despre 98.850 de asemenea cazuri, in scriptele Biroului Incasari Amenzi din cadrul Directiei Economice a Primariei Municipiului Suceava se regasesc doar 9.870 sanctiuni contraventionale platite de catre suceveni.

Iar valoarea incasarilor din amenzi se ridica la suma de 4,227 miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna faptul ca aproape 17 miliarde de lei au ramas de recuperat de la sucevenii amendati de Politia Rutiera.

„Ceea ce ingrijoreaza la ora actuala este ineficienta sanctiunilor contraventionale aplicate pentru disciplinarea soferilor suceveni.

Desi agentii de circulatie pot fi vazuti zilnic oprindu-i pe cei care ignora legislatia rutiera, aplicind amenzi, continua sa se manifeste reticenta fata de cele mai elementare norme de conduita civilizata in trafic.

Probabil ca acest lucru se datoreaza faptului ca respectivele amenzi nu sint platite de cei sanctionati. Pentru ca altfel nu-mi explic de ce conducatorii de maxi taxi, de exemplu, nu sint ingrijorati de amenzi.

Sau poate ca sint, dar cistigul zilnic este prea mare pentru a-ai face pe acestia sa priveasca cu ingrijorare o amenda", ne-a declarat seful Serviciului Politiei Rutiere Suceava, comisarul sef Corneliu Festila.

Potrivit acestuia, Politia Rutiera nu are nici o putere pentru a-i forta pe cei amendati sa-si plateasca contraventia.

„In caz ca cel amendat nu se prezinta in 48 de ore pentru a-si achita jumatate din amenda, procesul verbal de contraventie se trimite in debit si este apoi de datoria Primariei sa recupereze amenda.

Oricum, dupa ce-si plateste o amenda, un sofer trebuie sa trimita chitanta doveditoare la noi, numai ca SPR primeste foarte putine din aceste chitante, semn ca soferii nu-si platesc amenzile", a mai completat seful SPR Suceava.

Un contravenient care nu-si plateste amenda poate fi executat silit de catre Primarie, numai ca nu s-a inregistrat nici un caz de acest gen pina acum

Potrivit legislatiei in vigoare, amenzile neincasate in 48 de ore de catre Politia Rutiera sint „transferate" la Primarie, iar aceasta institutie trebuie sa faca tot posibilul pentru recuperarea acestora.

Primaria are posibilitatea de a avertiza, apoi de a soma, urmind ca ultima solutie sa fie emiterea unui titlu executoriu pentru a recupera suma respectiva de bani de la cel amendat.

Interesant este faptul ca, desi sint zeci de mii de suceveni cu amenzi neplatite si miliarde de lei neincasate, pina acum Primaria Suceava nu e emis nici un titlu executoriu de acest gen pentru vreun contravenient.

Explicatia consta probabil in aceea ca suma unei amenzi aplicate de Politia Rutiera este de regula destul de mica, iar urmarea pasilor pentru recuperarea acesteia de la cel amendat este un efort prea mare.

De exemplu, o neacordare de prioritate este „taxata" de catre politist cu o suma situata intre 1,5-3 milioane de lei vechi, nerespectarea culorii semaforului „costa" intre 1-3 milioane de lei vechi, iar exemplele ar putea continua.

Sume, sa recunoastem destul de mici, numai ca, adunate, acestea dau o suma reprezentativa, o suma care ar mai putea „salta" bugetul, si asa sarac, al municipiului Suceava.

Astfel ca singura modalitate de a mai recupera din aceste amenzi este cazul in care unul dintre acesti suceveni care au de platit sanctiuni contraventionale si nu au facut acest lucru, sa aiba nevoie de un act emis de catre Primaria Suceava.

Caz in care, actul respectiv nu este eliberat pina cind respectivul nu se achita de toate datoriile. Iar daca se intimpla ca acesta sa nu aiba nevoie de serviciile Primariei, amenda ramine neplatita mult si bine.

Si de preferat ar fi, pentru cei amendati, dar care se „feresc" sa-si achite amenzile, aceasta situatie sa dureze timp de trei ani de zile, dupa care o amenda neplatita se prescrie.

Reprezentanti ai Primariei Suceava spun ca o cauza a incasarilor slabe ar fi aceea ca unii soferi amendati de SPR Suceava provin din alte judete, iar acestia au posibilitatea de a-si plati amenzile in judetul din care provin.

O alta ar fi aceea ca unele procese verbale de contraventie ar fi fost intocmite prost de catre Politia Rutiera, iar acestea au fost returnate politistilor. Justificari ce, sa recunoastem, nu prea rezista in fata zecilor de mii de amenzi ramase de recuperat.

Maxi-taximetristii au teancuri de amenzi rutiere neplatite

„Campioni" la amenzi rutiere neplatite sint maxi-taximetristii care circula prin municipiul Suceava. Potrivit statisticilor SPR Suceava, unii maxi-taximetristi au si cite 9-10 amenzi aplicate in trafic de agenti, dar de care contravenientii nici macar nu se sinchisesc sa le plateasca.

Si aceasta situatie va dura atit timp cit politistii sau cei din aparatul administrativ nu au o metoda eficienta de a-i obliga pe contravenienti sa se achite de datorii.

Povestea este simpla. Daca esti sofer si faci o imprudenta in trafic, iar un politist te vede, poti fi amendat. Amenda pe care o poti plati la jumatate, in cazul in care te prezinti sa faci acest lucru in 48 de ore. Daca nu faci acest lucru, Politia iti trimite amenda la Primarie.

Institutie care are posibilitatea sa te execute silit, numai ca pentru un milion jumatate-doua, nimeni nu-si bate capul cu acest lucru. Doar daca ai ghinionul sa ai nevoie de vreun document de acolo, poti fi „dibuit" si obligat sa platesti.

In caz contrar nu-ti ramine decit sa astepti trei ani de zile, perioada dupa care amenda se prescrie. Adica esti „curat". Concluzia? Una singura. Daca esti amendat in trafic si platesti amenda, exista doua posibilitati.

Ori te dau banii afara din casa, ori nu prea stii sa te descurci in viata.