In urma cu cateva zile, in apropierea haltei Geoagiu, a avut loc un accident in care o femeie de 86 de ani a fost lovita de acceleratul Iasi-Timisoara. In urma impactului violent, Cornelia B. din Uricani a decedat pe loc. Totul s-a petrecut in jurul orei 8 dimineata, cand victima s-a angajat in traversarea liniei ferate pentru a ajunge in statia de autobuz.

Cu toate ca semnalele acustice si luminoase de la trecerea de cale ferata erau in functiune, iar mecanicul de locomotiva a actionat sirena, incercand sa o avertizeze pe batrana, femeia nu a tinut cont de ele si rezultatul a fost unul tragic. Trupul femeii, care avea bilet de tratament in statiunea Geoagiu-Bai, a fost imprastiat pe o raza de peste o suta de metri.

Imagini macabre

La locul accidentului s-au prezentat, cum era si normal, echipaje de politie si de la Ambulanta, care nu au putut decat sa constate decesul Corneliei B. Obligatia de a transpota cadavrul a revenit celor de la Serviciul de Medicina Legala.

Acestia au adunat resturile ramase din corpul sfartecat al batranei, pentru a fi transportate la morga in vederea efectuarii autopsiei, cum se procedeaza in astfel de cazuri. Se pare ca cei insarcinati cu acest lucru nu au facut "curatenia" corespunzatoare la locul accidentului.

Spunem asta pentru ca, la doua zile de la groaznicul accident, cainii comunitari din zona se hraneau cu bucatile ramase pe linia ferata.

"Intr-adevar, era de competenta Medicinei Legale sa adune toate partile desprinse din corpul femeii, dar si cei de la Transporturi Feroviare trebuiau sa ne indice exact locul accidentului, ceea ce nu au facut", ne-a declarat doctorul Oiegar de la Serviciul de Medicina Legala din Deva. Mai multe detalii nu am putut afla de la Oiegar, pe motivul ca nu a fost de serviciu in ziua respectiva.

Secretomania impinsa la maxim a celor de la Medicina Legala ne-a impiedicat sa aflam cine s-a ocupat de acest caz. Dar, indiferent de cine ar fi trebuit sa se ocupe de acest caz, de neglijenta nu ii poate absolvi nimeni.

Omisiune, nepasare, rea-vointa sau toate la un loc?

Copiii care se jucau in apropierea linilor ferate si cainii care se ospatau din trupul femeii ofereau o imagine parca desprinsa dintr-un scenariu al unui film de groaza. Asemenea "scapari" sunt mai mult decat regretabile.

Resturile umane din care se infruptau patrupezii puteau prezenta un real pericol de infectie pentru copiii ce se jucau in zona, dar si pentru cei cu care puteau intra in contact. Intelegem ca nu este o misiune prea placuta sa aduni cadavre, dar nimeni nu i-a obligat pe angajatii respectivei institutii sa lucreze in acest loc.

In plus, pe langa munca, repetam, extrem de neplacuta pe care o presteaza, si care este retribuita, persoanele in cauza mai primesc diverse sporuri. Nu ne indoim de faptul ca salariile ar putea fi mai mari, iar sporurile primite sunt absolut meritate. Faptul ca au lasat imprastiate de-a lungul caii ferate resturi umane este reprobabil.

In primul rand, se pune intrebarea cum se va fi simtit familia bietei femei, constienta de faptul ca bucati din corpul rudei lor a ajuns hrana pentru caini. Apoi, ne gandim la faptul ca cei de la Medicina Legala lucreaza in cadrul sistemului sanitar.

Desi este in colaps, acest sistem ar trebui sa asigure, totusi, protejarea sanatatii oamenilor, nu sa devina, din culpa propriilor angajati, un focar de infectie. Poate ca o ancheta a politiei, coroborata cu una de la Directia de Sanatate Publica, ar putea face lumina in astfel de cazuri. Sau se merge pe principiul "o mana spala pe alta"?