In citiva ani, la iesirea din municipiul Suceava spre Falticeni, in apropiere de Metro, va aparea un adevarat cartier rezidential, de vile, pentru ca de joi, Consiliul Local Suceava va hotari trecerea acelor terenuri din extravilan in intravilan, in acelasi timp cu aprobarea planului urbanistic zonal, care va permite proprietarilor celor 86,9 hectare de teren sa obtina autorizatii de constructie.

In ciuda preturilor exorbitante vehiculate in privinta acestor terenuri, care au fost cumparate cu sume derizorii de la primii proprietari, actionari ai Statiunii de Cercetari Agricole, improprietariti printr-o Hotarire de Guvern din 2002, noii proprietari, ale caror identitati au ramas ascunse multa vreme, nu puteau construi nimic pe aceste terenuri care figureaza inca in registrul agricol.

· Trecerea terenurilor din extravilan in intravilan este vazuta de conducerea Primariei Suceava ca o „mare realizare"

In urma demersurilor facute de Primaria Suceava, de trecere a acestor terenuri in intravilan, au fost obtinute avizele necesare, atit de la Consiliul Judetean, cit si de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

"Este o mare realizare faptul ca am reusit sa obtinem toate avizele necesare, pentru ca astfel vom putea merge in Consiliul Local, in sedinta de joi, sa dam o hotarire prin care aceste terenuri vor fi incluse in intravilanul municipiului.

Cum in aceeasi sedinta vom supune spre aprobarea Consiliului si planul urbanistic zonal pentru zona de intrare in municipiul Suceava, linga E85, proprietarii terenurilor respective vor putea obtine autorizatii de construire", a declarat viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu.

Cum terenurile din zona respectiva s-au vindut si se mai vind inca cu sume fabuloase, de pina la 12.000 de euro arul, cei care vor construi in zona vor fi doar persoanele cu bani, care vor ridica vile care de care mai marete.

Numai pentru ca pentru a putea fi obtinute autorizatiile de construire, o parte din proprietarii terenurilor vor trebui sa cedeze gratuit parcele de diverse marimi, pentru realizarea de drumuri si utilitati, care vor justifica pe deplin scoaterea terenurilor din registrul agricol si utilizarea lor ca spatii construibile.

Astfel, pentru binele tuturor, o parte din proprietari vor trebui sa renunte la terenuri pe care au platit de la 60 pina la 120 de euro pe metrul patrat si a caror valoare va creste si mai mult, odata cu incadrarea lor in intravilan.

"Va trebui sa ii chemam pe toti proprietarii terenurilor la discutii, sa stabilim exact pe unde vor fi trasate drumurile si cit teren va ceda fiecare din ei, in functie de amplasamentul lor. In mod normal, vor trebui sa cedeze mai mult teren cei din zonele din spate, unde nu exista nici o cale de acces.

Ei vor trebui sa respecte documentatia de urbanism, daca vor sa obtina autorizatii de construire.

In total, cam 10% -11% din terenurile de la Metro vor trebui cedate de proprietari pentru realizarea de drumuri si utilitati", a declarat Mihai Jitariuc, seful directiei de Urbanism, amenajarea teritoriului si protectia mediului.

· Impozite si taxe locale mai mari pentru terenurile si constructiile ce se vor ridica in zona Metro

Odata cu trecerea terenurilor de la Metro din extravilan in intravilan, se vor modifica si impozitele si taxele pe care le vor avea de platit proprietarii acestora catre Primaria Suceava.

In prezent, proprietarii terenurilor de la Metro au de platit niste impozite derizorii pentru terenuri care se vind la preturi fabuloase, pentru ca toate cele 86,9 hectare din zona sint trecute ca apartinind extravilanului municipiului.

Astfel, impozitul pentru terenurile amplasate in extravilan, pentru persoanele fizice, este de doar 11.000 de lei/hectar, iar pentru persoanele juridice, de 13.200 lei/hectar, asa ca, din cauza sumelor derizorii, dar si pentru ca nu doreau sa fie cunoscuti, adevaratii proprietari ai terenurilor respective nici nu s-au "inghesuit" sa

isi plateasca contributia la bugetul local, penalitatile care li se impun fiind de-a dreptul neglijabile.

Nu acelasi lucru se va intimpla dupa trecerea lor din extravilan in intravilan, pentru ca impozitul pe terenurile cu constructii, situate in intravilan, pentru persoanele fizice, este de 5.095 lei/mp pentru zona A, 3.555 lei/mp in zona B, 2.250 lei/mp in zona C si 1.190 lei/mp in zona D.

· Zona Metro, un teren minat, manevrat cu abilitate de persoane care s-au imbogatit peste noapte

Suprafata de 86,93 ha de teren din zona Metro, care a facut obiectul unui imens scandal, a trecut din domeniul public in cel privat in februarie 2002, in baza unei Hotariri de Guvern promovata de guvernul condus de Adrian Nastase, la propunerea actualului senator PSD de Suceava, Octav Cozminca, la acea vreme ministru al Administratiei si Internelor.

Ulterior s-a constatat ca o suprafata de 34,52 ha, adica 40% din terenul luat de la Statiunea de Cercetari Agricole si retrocedat actionarilor legali, fusese deja tranzactionata inainte de aparitia Hotaririi de Guvern.

Taman pe acest amplasament s-a construit apoi Metro, iar valoarea terenului a crescut brusc, la aceasta ora vinzindu-se la preturi exorbitante.

Potrivit unui control efectuat de Prefectura Suceava la inceputul acestui an „in cazul tranzactiilor succesive exista diferente accentuate de preturi", iar o serie de persoane au devenit proprietare pe hectare intregi de teren.

Printre cei care au cele mai multe tranzactii se numara fostul primar al comunei Scheia, Dumitru Buhac si sotia acestuia, Domnica Buhac, dar si alte persoane cu functii importante in structurile a diferite institutii din Suceava de la acea vreme.

Practic, aceste terenuri, acum minate, in spatele carora se ascund multi oameni cu greutate din acest tirg, au constituit surse de imbogatire rapida pentru citeva persoane, care s-au folosit de functii pentru a jongla in interes propriu sau de grup.

Intre timp, tranzactiile efectuate in zona Metro au intrat in atentia Politiei Economice Suceava, care a demarat o ancheta cu privire la ingineriile funciare comise cu aceste terenuri, rezultatele acesteia fiind asteptate in perioada imediat urmatoare, iar cei care au jonglat cu respectivele parcele de pamint urmind sa se aleaga cu dosare penale.