Un sit arheologic din apropiere de municipiul Alba Iulia, aflat pe terenul firmei "Rosia Montana Gold Corporation", a fost distrus cu un excavator de persoane necunoscute. Distrugerea a fost descoperita de trei arheologi, care au anuntat Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DCCPCN) Alba.

Dupa ce a verificat situatia in teren, directorul acestei institutii, Gabriel Rustoiu, a anuntat politia.

"Va trimitem anexat copia sesizarii depusa de domnii Ilie Lascu, Radu Ota si George Bounegru, arheologi ai Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Domnii mai sus mentionati ne instiinteaza asupra unor excavari neautorizate intr-un sit arheologic, aflat in cercetarea muzeului inca din anul 2003. Lucrarile neautorizate au afectat depunerile arheologice pe o suprafata de 5 X 8,5 metri.

In urma verificarilor noastre confirmam cele sesizate de arheologi", se arata in sesizarea depusa la IPJ de catre Rustoiu.

Situl este amplasat in partea stanga a drumului care face legatura intre Alba Iulia si Paclisa (o suburbie a municipiului). Pamantul care a fost excavat a fost luat si in loc a fost adus steril. Nu se stie deocamdata daca a fost vorba de o distrugere intentionata sau daca cei care au sapat groapa aveau pur si simplu nevoie de solul respectiv.

Terenul era marcat cu inscriptia "proprietate privata". Directorul DCPCCN a mai spus ca situl respectiv este important pentru ca acolo s-au descoperit urme din epoca bronzului, Hallstatt, epoca romana si secolele IV-VI.