Sotia deputatului PSD de Vrancea Miron Mitrea, Manuela Mitrea, si fostul deputat PSD de Vrancea Carmen Dumitriu, au ajuns notari fara a da examen. Numirea a fost facuta de colega lor Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei.

Ministrii PSD ai Justitiei au numit 12 notari fara examen. Profesia de notar este mai banoasa decit cea de parlamentar, cel putin in cazul pesedistului Cristian Dumitrescu

PSD a inventat oficial notarul politic, prin numirea fara concurs in aceasta calitate a unor persoane care nu aveau decit o singura calitate: erau pesedisti cu influenta. Doi reprezentanti ai acestei categorii au legatura cu Vrancea: deputatul Manuela Mitrea, sotia deputatului Miron Tudor Mirea si Carmen Dumitriu, deputat in doua legislaturi, intre anii 1996 si 2004. Motivul pentru care fostii ministri PSD ai Justitiei Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu au incalcat cu atita usurinta legea a fost simplu: din meseria de notar se cistiga mult mai bine decit din cea de parlamentar.

Un alt parlamentar de Vrancea, Cristian Dumitrescu, s-a imbogatit din meseria de notar, dupa cum arata declaratia sa de avere. PSD a fabricat 12 notari pe banda rulanta in anii trecuti, din care noua au fost dati acum in judecata de Ministerul Justitiei, pentru ca au obtinut fraudulos calitatea de notar.

Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu, fostii ministri PSD ai Justitiei, au incalcat legea pentru membrii si clientii politici ai partidului care i-a promovat. Astfel, 12 persoane au obtinut calitatea de notar fara a da examen in fata unei comisii a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Printre acestea se numara si doi parlamentari legati de Vrancea, Manuela Mitrea si Carmen Dumitriu.

Manuela Mitrea reprezinta in Camera Deputatilor judetul Mehedinti, insa sotul sau, deputatul PSD Miron Mitrea, este reprezentantul judetului nostru in Parlament inca din 1996. Dupa cum a dezvaluit "Evenimentul Zilei", Manuela Mitrea a fost timp de doi ani notar stagiar la biroul notarului Vasile Varga, din Braila.

In 2003, sotia fostului ministru al Transpoturilor, Constructiilor si Turismului a gasit o cale mult mai usoara de a deveni notar "plin": Rodica Stanoiu. Colega sa de partid i-a semnat direct numirea ca notar. Legea nr. 36/1995, care reglementeaza activitatea notarilor publici, prevede expres sustinerea unui examen in fata unei comisii a UNNPR, organism care nu a avut nici o reactie la abuzul comis de Rodica Stanoiu.

Manuela Mitrea a adresat cererea in nume personal fostului ministru al Justitiei pentru a fi numita notar public, in loc ca solicitarea sa fie facuta de Consiliul UNNPR, dupa ce ar fi luat examenul. Mai mult, UNNPR si-a dat avizul ca Manuela Mitrea sa practice aceasta profesie, aviz fara de care nu putea sa profeseze. Sotia actualului secretar general al PSD se afla in prezent la al doilea mandat de parlamentar in Camera Deputatilor.

Initial de profesie inginer, deputatul de Mehedinti si-a schimbat orientarea profesionala si in 1997 a absolvit dreptul. Inainte de a fi parlamentar, Manuela Mitrea a fost sefa de cabinet a fostului lider PSD, Ovidiu Gherman.

Despre Miron Mitrea, actualul secretar general al PSD, au curs tone de cerneala in ultimii ani, din cauza numeroaselor scandaluri in care a fost implicat numele sau. Vrancea a fost, alaturi de Bacau, condus tot de un baron PSD, in 2000- 2004 principalul client al fondurilor guvernamentale, care s-au "topit" in mare parte prin intermediul oamenilor de afaceri apropiati fostei puteri.

Deputat si notar "invizibil"

Pesedista Carmen Dumitriu a fost "deputatul invizibil" in perioada 2000 - 2004, la cel de-al doilea mandat al sau. Aceasta nu prea a mai fost vazuta in Vrancea dupa alegerile din 2000 si nici nu a mai candidat in 2004. Inainte de a fi parlamentar si "notar", deputatul PSD a fost jurist consult, director al fostului Fond al Proprietatii de Stat III Transilvania, sef Serviciu administratie de stat, precum si sef birou senatorial. Insa nu la orice senator, ci la Nicolae Giurgea, fost prefect si fost presedinte al PSD Vrancea si al Consiliului Judetean.

Acesta a propulsat-o spre o cariera de parlamentar, iar in 2001 Carmen Dumitriu a fost numita notar de Rodica Stanoiu, insa fara a da examen.

Explicatia pentru care acesti parlamentari si-au dorit sa ajunga notari este foarte simpla: aceasta meserie este foarte banoasa, mai ales atunci cind prinzi si contracte cu institutii publice. Intr-un singur an se poate cistiga de la citeva sute de milioane de lei pina la citeva zeci de miliarde de lei. Acest lucru poate fi vazut foarte usor din averea unui alt deputat PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu.

Anul trecut acesta a cistigat suma de 1,1 miliarde de lei din activitatea de notar, fata de 365 de milioane de lei ca deputat. Deputatul are o colectie de picturi in ulei si arta contemporana romaneasca in valoare de 12.000 de euro. La acestea se adauga trei apartamente, o jumatate dintr-un alt apartament, plus o casa vacanta de la Sinaia.

Actiunile lui Cristian Dumitrescu la patru firme valoreaza 1,1 miliarde de lei.

Notari la judecata

In perioada 2001- 2004, Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu au numit 12 notari fara se respecta prevederile legale. Dupa ce presa a dezvaluit ca acestia au "sarit" peste examen, Ministerul Justitei a decis sa-i dea in judecata pe Manuela Mitrea, Carmen Dumitriu si alte sapte persoane pentru obtinerea frauduloasa a calitatii de notar. Ministrul Monica Macovei a suspendat dreptul de a profesa pentru toti ce 12 "notari".

Trei notari publici, care nu apucasera sa profeseze, au fost revocati definitiv in functie, iar restul au fost dati in judecata.

Obtinerea calitatii de notar public se face foarte greu, in ultimii ani putind fi numarati pe degete vrincenii care au intrat in bransa.