Dupa luni de verificari ale Camerei de Conturi Giurgiu asupra contabilitatii fostei Directii pentru Protectia Copilului, raportul final a ajuns atat la noua conducere a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), cat si pe masa anchetatorilor giurgiuveni.

Rapoartele partiale discutate in Colegiul Director al DGASPC aratau un prejudiciu adus bugetului institutiei in perioada 2000-2005 de 7,5 miliarde lei vechi. Nu stim inca daca in urma obiectiunilor depuse de directorul economic Liliana Tone, cifrele au suferit modificari, insa situatia nu este deloc roz pentru cei care sunt suspectati de crearea prejudiciului.

Din informatiile noastre, in documentul Camerei de Conturi sunt mentionate 15 persoane, angajati si membrii ai conducerii fostei DPC care se fac reponsabile de subtierea bugetului. Cu aproape o saptamana in urma, Camera de Conturi Giurgiu a trimis catre Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu, raportul final care contine toate elementele verificarilor.

Primul procuror al Parchetului Judetean, Radu Radulescu ne-a declarat ca luni, 26 septembrie dosarul intocmit in cauza, impreuna cu raportul Camerei a fost trimis cu adresa de inaintare Inspectoratului Judetean de Politie care urmeaza a efectua cercetarile si audierile necesare.

Radu Radulescu a mentionat ca exista la Parchet un dosar inceput pe acesta speta, in urma unor sesizari primite in primavara acestui an.

Din surse oficiale am primit informatia ca in dimineata zilei de marti 27 septembrie, dosarul se afla pe masa sefului IPJ Giurgiu, chestorul Doru Dumitrescu si ca dupa studierea acestuia, el urmeaza sa dea materialul de lucru politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor care vor demara ancheta propriu zisa. Nu cunoastem inca data la care vor incepe audierile.

Directorul DGASPC, Mariana Gemescu, ne-a spus ca raportul final urmeaza sa fie discutat si in Colegiul Director. In incheierea raportului se mentioneaza ca Directia trebuie sa restituie Consiliului Judetean Giurgiu suma de 1,5 miliarde lei. Nu s-a stabilit deocamdata modalitatea prin care acesti bani vor fi stransi.

Este posibil insa ca sumele sa fie retinute din salariile celor mentionati in raport. In cazul in care Parchetul va dispune, dupa finalizarea cercetarilor, inceperea urmaririi penale in dosarul "Protectia Copilului", acesta ar fi cel mai mare dosar de coruptie din administratie finalizat la Giurgiu.