Mariana Gemescu: "Suntem in colaps financiar"

Din momentul comasarii celor doua institutii care se ocupau separat de protectia copilului si a persoanelor cu handicap se prevedea ca administrarea unui gigant bugetar cu peste 900 de angajati nu va fi deloc usoara. "Mastodontul", asa cum a fost Directia denumita de consilierii judeteni in momentul votarii hotararii de comasare, a intrat in colaps financiar la inceputul lunii septembrie.

Datorii de peste 11 miliarde de lei la furnizorii de materiale, alimente, medicamente si servicii, plus restanta de 7 miliarde de lei, reprezentand salariile angajatilor pentru jumatate din luna august, acesta este bilantul bugetar negativ al institutiei. "Suntem in colaps financiar" spune directorul Mariana Gemescu.

Inca de la intocmirea bugetului la inceputul anului se stia ca banii nu vor ajunge pentru cele 12 luni, dar fonduri nu au mai venit de nicaieri. "Am trimis adrese catre toate ministrele care ne pot sprijini si sper sa vina banii. Am aflat ca va fi o sedinta de Guvern in cadrul careia se va discuta si situatia noastra, si a altor Directii din tara aflate in situatii similare.

Asteptam Hotararea de Guvern. Pana la finele anului avem nevoie de 50 de miliarde. Situatia este neplacuta pentru ca oamenii isi doresc drepturile salariale, au si ei problemele lor. Si eu sunt in aceeasi situatie. Am primit sprijin din partea Prefecturii si Consiliului Judetean.

Starea este cu atat mai grava cu cat mai avem rezerve de alimente, medicamente si materiale numai pentru cateva zile".

Prefectura si Consiliul Judetean au facut front comun

In cadrul unei intalniri intre Directie, Prefectura si Consiliul Judetean s-a discutat situatia financiara a Protectiei Copilului. Pozitia CJ, prezentata de directorul economic Mariana Radulescu a fost clara. Ea sustine ca CJ a facut demersuri catre Guvern si Ministerul Finantelor dar rezultatul a intarziat sa apara.

Pe de alta parte, CJ poate ajuta Directia numai prin tranferarea sumei de 1,7 miliarde de lei din trimestrul IV in trimestrul III. Insa suma este derizorie in comparatie cu necesitatile. Nu acopera nici jumatate din salarii. Ar pute fi folosita insa pentru achitarea unor facturi restante.

Subprefectul Elena Dinu a mentionat ca Prefectura va face tot ce ii sta in putere pentru rezolvarea crizei si se spera la o rectificare bugetara spre sfarsitul lunii in curs, desi nu exista informatii oficiale in acest sens.

Un demers care merita adus in discutie este adresa semnata in comun de prefectul Norut Stanisteanu si presedintele CJ, Victor Boinagiu, trimisa pe adresa Ministerului Finantelor si Guvernului Romaniei, in care este prezentata starea delicata din punct de vedere financiar in care se afla Directia, solicitandu-se sprijin financiar.

De acum, sorta angajatilor si persoanelor asistate se afla in mainile Guvernului. Ei sunt cei care pot debloca fonduri, avand in vedere ca pe plan local nu exista solutii financiare. Si de parca nu ar fi fost de ajuns, iarna bate la usa, iar institutia nu are nici o picatura de combustibil pentru centralele de incalzire si nici bani sa il achizitioneze.

Avand in vedere ca restantele catre furnizori sunt imense, acestia refuza sa mai lucreze cu Directia.

Sindicatul declanseaza greva

Liderul de sindicat Dumitru Podaru ne-a spus ca angajatii sunt decisi sa declanseze conflictul de munca deoarece sunt disperati: nu isi pot plati ratele la banci, nu au bani sa supravietuiasca. Ei sunt ingrijorati si pentru soarta persoanelor asistate care in curand vor ramane fara cele necesare supravietuirii de zi cu zi.

Este vorba de copiii, unii dintre ei cu handicap sever, de persoane care au nevoie de medicamente. Lipsa materialelor de curatenie pot transforma centrele de plasament in adevarate focare de infectie, reprezentand un pericol atat pentru asistati cat si pentru personal.

In aceste conditii, se strang semnaturi pentru declansarea grevei, despre organizarea careia a fost instiintata si conducerea institutiei. Conflictul de munca va incepe cu o greva de avertisment de doua ore in ziua de 30 septembrie, dupa care angajatii si asistentii maternali ies in strada sa isi ceara drepturile.