De inchiriat va fi inchiriat, atata vreme cat (asa cum am si anuntat deja) Consiliul Judetean a aprobat acest lucru, votand totodata si pentru proiectul contractului de inchiriere. Fara sa fim carcotasi nu putem, totusi, sa nu observam ca de la inchirierea CET-ului si pana la rezolvarea problemelor legate de furnizarea de energie termica giurgiuvenilor este un drum foarte lung.

Atat de lung incat deocamdata nu i se vede capatul. Aceasta, cel putin daca luam in calcul cateva dintre nelamuririle pe care ni le furnizeaza contractul de inchiriere. Una dintre acestea o reprezinta lipsa oricaror date privind contractul de furnizare a energiei termice catre SCUT de catre noul posesor al activelor CET-ului.

Pentru ca, asa cum s-a stabilit, chiriasul va produce si va da energia termica SCUT-ului iar aceasta o va distribui beneficiarilor, adica giurgiuvenilor. Despre acest contract se spune doar ca va fi incheiat (cap. VIII, pct. 8.1., lit. K) dar nu si in ce conditii. Este, totusi, foarte probabil ca si acest contract sa fie supus, la randul lui, aprobarii Consiliului Judetean- patronul SCUT.

Mai constatam ca in ceea ce priveste stocul de combustibil pe care, conform contractului, chiriasul (denumit in contract ?locatar?) este obligat sa-l asigure, la litera K) a capitolului VII este prevazut ca ?in situatia in care locatorul (SCUT- n.n.) constata neindeplinirea acestei obligatii, prin verificarea documentelor care sa ateste stocul (?) locatorul va asigura diferenta de cantitate

lipsa, locatarul fiind obligat sa achite contravaloarea diferentei de combustibil neachizitionate.? Cu alte cuvinte, SCUT va cumpara combustibilul pe care locatarul nu l-a cumparat deja iar acesta din urma il va plati. De ce sa nu-l cumpere direct locatarul, daca tot se presupune ca are si banii necesari? Sau, cu alte cuvinte, ce rost are aceasta prevedere in contract?

Trecand peste multe alte prevederi alte contractului, la fel de discutabile, ajungem si la anexe, unde gasim si anexa 3, care reprezinta graficul de plati pentru chiria ce urmeaza sa fie incasata de SCUT. Chirie impartita pe trei componente si exprimata in cifre doar la componenta ?platibila conform grafic?, incepand cu decembrie 2005 si terminand cu totalul pe 2010.

Cifrele sunt deja nesemnificative atata vreme cat nu reiese de nicaieri daca este vorba de lei vechi sau noi, euro sau dolari. Iar dupa 2010, avand in vedere ca perioada de valabilitate a contractului este de 25 de ani, nu mai apare nici o cifra ci se prevede ca ?ratele (?) vor fi platite prin investitii, conform planului de retehnologizare anexa la contract?. Care plan nu este insa anexat.

La cap. XXI- dispozitii finale, sunt mentionate intr-adevar 9 anexe, dar nici una nu cuprinde planul de retehnologizare.

Ca in orice contract de anvergura si acesta cuprinde clauze speciale, unde remarcam ca locatarul se obliga sa asigure furnizarea energiei termice catre consumatorii finali dupa concesionarea distributiei de catre Consiliul Local, conditie considerata ca si obligatorie, desi Consiliul Local ar putea avea, cel putin teoretic, alta parere.

Daca exista clauze speciale exista si clauze suspensive (cap. IV), una dintre ele spunand ca este obligatorie incheierea contractelor de furnizare a energiei termice intre locator si locatar conform anexei 8. Care anexa 8 este insa un model de contract intre SCUT si asociatii de proprietari/ locatari.

O veste buna, sau cel putin asa pare deocamdata, o primesc totusi salariatii SCUT. Prin contract locatarul este obligat sa preia prin detasare personalul pus la dispozitie de SCUT. Iar asta inseamna ca SCUT va decide cine va fi detasat si cine nu. Iar detasarea se face doar pentru un an, dupa aceea urmand ca locatarul sa incheie tuturor contracte individuale de munca.

De asemenea, locatarul este obligat sa respecte prevederile contractului colectiv de munca pana la incheierea unuia nou, adica cel putin un an.

Cele de mai sus sunt doar cateva dintre observatiile ce se pot face pe marginea contractului de inchiriere. Ne oprim aici pentru a nu fi acuzati ca ne opunem incalzirii orasului (!), dar ne pastram rezervele asupra acestui contract si efectelor lui. Pe care le dorim benefice pentru giurgiuveni, chiar daca asta ar insemna ca, avand rezerve, am gresit