Lupta pentru osul cel mare creeaza legaturi si afiliatii cel putin incredibile, mai ales ca, de obicei, ele se desfasoara departe de ochiul cetateanului de rand.

Compania de investitii imobiliare Arcada Grup planuieste sa construiasca in zona Gheorgheni-Borhanci un cartier rezidential de 104 case impartite in doua complexe plus spatii comerciale. Spatiul de prezentare al firmei Arcada Grup de pe strada Unirii este pus cu generozitate la dispozitie de catre PNL.

Lucrurile se complica, caci Elena Ceusean, purtatorul de cuvant al PNL, sustine ca spatiul in care firma isi prezinta viitoarele case este inchiriat de la primarie si dat gratis in folosinta printr-un program intitulat "Incubator de afaceri", iar Mircea Maniu si el membru PNL, persoana care s-a ocupat de program, neaga

cele spuse de Ceusean si are o varianta proprie asupra spatiului dat in folosinta societatii Arcada Grup. Un lucru e sigur: Arcada Grup beneficiaza mai mult sau mai putin legal de un spatiu in buricul Clujului.

Arcada Grup construieste in zona Gheorgheni-Borhanci un cartier rezidential, investitie estimata la 13 milioane de euro. Cartierul va cuprinde doua complexe , Arcada unu si Arcada doi, de cate 52 de case, plus spatii comerciale.

Arcada isi prezinta oferta in Piata Unirii numarul 1, intr-un spatiu in care, pana de curand, functiona organizatia de Tineret a PNL. Anterior acesteia, acolo se afla sediul Uiunii Fortelor de Dreapta, organizatie politica care inaintea ultimelor alegeri s-a unit cu PNL.

Sa sprijinim Arcada

Pana aici, toate bune si frumoase. O societate nou infiintata construieste un cartier rezidential si beneficiaza de o locatie de promovare in buricul targului.

Problema este cum a ajuns Arcada acolo, cat plateste chirie pentru acel spatiu si mai ales cui, avand in vedere faptul ca Primaria inchiriaza spatiile partidelor cu titlu gratuit sau, cel mult, cu o chirie modica.

Potrivit reprezentantilor PNL, Arcada este fericita firma care a reusit sa beneficieze de spatiul din Piata Unirii in urma unui program initiat de PNL, program numit "Incubatorul de afaceri". "Nu exista o structura fixa pentru acest program, e mai mult un concept.

Ideea incubatorului de afaceri vine din America si sprijina o politica la modul civic, neexistand nici un act scris referitor la acest program. El exista pentru a sprijini firmele in curs de dezvoltare, pentru a fi spatiu de show room pentru toti agentii economici interesati", a declarat Mircea Maniu, responsabilul din cadrul PNL cu programul fantoma.

"Arcada Grup se afla temporar in acel spatiu si peste ceva timp, nu se stie exact cand, va fi randul altui agent economic sa-i ia locul. Societatea nu plateste chirie pentru spatiu deoarece face parte din programul incubatorului de afaceri.

In ceea ce priveste spatiul, acesta este al PNL, si pentru el nu plateste chirie la primarie",a continuat Maniu. Cat priveste criteriile de selectie in urma carora Arcada Grup a reusit sa fie prima firma care sa ocupe spatiul ultracentral sau care vor fi societatile ce vor urma, toate acestea raman un mister.

Neintelegeri de partid

Membrii PNL nu impart insa aceeasi parere referitoare la modul si conditiile in care Arcada a ajuns in spatiul de pe Unirii 1. "Arcada Grup se afla temporar in spatiul din Unirii.

Cred ca acest spatiu este dat in chirie de Primaria Cluj Napoca catre PNL in urma programului cu Incubatorul de afaceri", a declarat Elena Ceusean, purtatorul de cuvant PNL.

Astfel, responsabilul programului "Incubatorul de afaceri" si purtatorul de cuvant al PNL se contrazic in declaratii, Arcada parand a fi o firma parasutata pe Unirii 1 din cu totul alte motive.

Favor contra favor

Povestea ce urmeaza poate oferi unele explicatii referitoare la misterul "Arcada in Piata Unirii 1". A fost o data ca niciodata o firma de leasing, numita Euroleasing, una din miile de firme de leasing din Romania. Sorin Blaga era unul din asociatii firmei respective.

Societatea avea sediul in Giurgiu si se mandrea cu o cifra de afaceri colosala si un profit extrem de frumos. Potrivit presei vremii, Euroleasing cotiza din greu si neoficial la Opozitie, mai ales la PNL, dar, potrivit unor surse si la PD.

PSD, partidul aflat in perioada respectiva la guvernare, a aflat despre acest lucru si a trimis Garda Financiara pe capul celor de la Euroleasing. Controlul s-a soldat cu amenzi imense, procese si evidentierea unor mari datorii catre stat. Practic, Euroleasing a fost ingropata.

In vara anului 2004, primaria Cluj Napoca a fost adjudecata de Emil Boc, candidatul Aliantei DA (PNL + PD). Apoi, in primavara acestui an Sorin Dan devine actionar la nou infiintata Arcada Grup. Aici povestea se opreste si realitatea vorbeste. Arcada ajunge in buricul Clujului, taman intr-un spatiu oferit cu generozitate de PNL.

Iar povestea cu Incubatorul de afaceri, este cel putin ciudata, avand in vedere faptul ca o firma ce investeste aproape 15 milioane de euro se foloseste de avantajele unui Incubator de afaceri, care, in mod normal, ar trebui sa ajute si sa lanseze in lumea afacerilor firme mici si nicidecum mastodonti care isi permit investitii de 13 milioane de euro.

Povesti arcadiene

O vizita la sediul Arcada Grup nu te indeamna deloc sa treci la semnarea unui contract. Deocamdata, Arcada a construit patru case, iar pentru restul urmeaza sa fie preluate comenzi ferme de constructie. Una din marile probleme ale zonei este lipsa utilitatilor.

Astfel, cele patru case Arcada beneficiaza in prezent de un sistem rudimentar de evacuare a deseurilor, o statie proprie de epurare de abia urmand sa fie construita. In ceea ce priveste restul cartierului, canalizarea acestuia ramane o problema.

O noua mana de ajutor

Absolut intamplator, Arcada, pe langa beneficiile oferite de PNL a mai primit o mana de ajutor de la administratia locala. Astfel, Primaria Cluj Napoca a alocat deja din buget suma de 20 miliarde lei pentru viabilizarea zonei Borhanci, adica pentru introducerea utilitatilor.

Decizia a venit in primavara acestui an, iar miscarile imobiliare pe "frontul Borhanci" au fost incepute cu mult inainte de catre firmele care aflasera de pontul introducerii utilitatilor.

Indiscutabil firmele care au achizitionat teren in zona vor realiza profituri imense pentru ca nu este totuna sa vinzi o casa careia administratia locala i-a adus apa, gazul si canalizarea in poarta sau sa vinzi o casa careia tu, ca vanzator i-ai introdus utilitatile de la o distanta considerabila.

Si, fara dubii, pentru simplul fapt ca primaria a "adus" utilitatile preturile caselor Arcada nu vor fi deloc mai mici decat cele ale pietei. Afacerile sunt afaceri, ponturile sunt ponturi, iar favorurile sunt favoruri!

"Acum doua luni PNL a facut o oferta publica pentru a sprijinii tinerii aflati la inceput de cariera si de asemenea toate persoanele fizice care au nevoie sa-si expuna produsele comercializate. Spatiul de pe strada Piata Unirii este al PNL, partidul platind chirie la primarie.

La mine la audieri au fost multe cereri pentru un spatiu prin care oamenii sa-si promoveze afacerile, astfel nascandu-se ideea "incubatorului de afaceri" la Cluj. Nu exista nici un contract semant intre noi si Arcada Grup, spatiul fiind dat in folosinta temporar. Exista insa un protocol facut de juristul Ovidiu Turdeanu in acest sens.

S-a facut o lista cu oamenii care vor urma sa beneficieze de spatiul de pe strada Unirii printre care si un student la pictura. Cand am initiat noi proiectul, au inceput sa vina oamenii si Arcada s-a nimerit sa fie prima", a declarat Adrian Popa, viceprimarul municipiului Cluj Napoca si presedintele organizatiei locale a PNL.