Intr-un comunicat de presa PSD arata ca a constat cu surprindere ca din 1068 de Hotariri ale Guvernului, acte normative adoptate de actualul Guvern in perioada 1 ianuarie - 16 septembrie 2005, cel putin 68 sint ilegale si pot fi anulate imediat de instantele de judecata. Cum s-a putut intimpla asa ceva?

In Constitutia Romaniei, mai precis la articolul 108 alin.(4), se prevede foarte clar ca "Hotaririle si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Nepublicarea atrage inexistenta hotaririi sau a ordonantei. Hotaririle care au caracter militar se comunica numai institutiilor interesate". Rezulta ca un act normativ nepublicat, in totalitate sau in parte, in Monitorul Oficial al Romaniei nu poate produce nici un fel de efecte juridice (adica "nu exista"), cu exceptia hotaririlor cu caracter militar.

Cu toate acestea, Guvernul Tariceanu a decis sa ignore aceste prevederi constitutionale si a adoptat 68 de Hotariri ale Guvernului cu incalcarea dispozitiilor Constitutiei, adica tinind secrete anexele acestor hotariri, desi nu au sub nici o forma caracter militar.

Mai mult, exista deja Decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Contencios Administrativ, prin care au fost anulate Hotariri ale Guvernului tocmai pe acest motiv, al nepublicarii anexelor in Monitorul Oficial al Romaniei. Motivele pentru care Guvernul incalca prevederile Constitutiei, riscind anularea de catre instantele judecatoresti a propriilor acte normative, pot fi doar banuite, daca ne uitam la titlurile

ultimelor Hotariri ale Guvernului aflate in aceasta

situatie:

- HOTARIREA GUVERNULUI nr.994/2005 pentru aprobarea

Listei cuprinzind 35 de obiective de investitii si a indicatorilor tehnico-economici din cadrul programului "Sali de sport", derulat prin intermediul Companiei Nationale de Investitii "C.N.I." - S.A.; - HOTARIREA GUVERNULUI nr.1019/2005 privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2005 al Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A., aflata sub autoritatea Ministerului Finantelor Publice.

Deosebit de interesant este faptul ca, in timp ce reprezentantii puterii, chiar al Presedintelui Basescu, vocifereaza despre asa-zisa nelegalitate a unui contract privind realizarea de autostrazi, pe motiv ca anexele Hotaririi Guvernului prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii nu au fost publicate in Monitorul Oficial, in numai 8 luni de activitate, Guvernul Tariceanu a emis nu mai putin de 9 Hotariri ale Guvernului privind aprobarea de indicatori tehnico - economici pentru diferite obiective de investitii, ale caror anexe nu au fost publicate in Monitorul Oficial! - se mai arata in comunicat.

Este vorba despre Hotaririle Guvernului nr.286/2005, 301/2005, 373/2005, 413/2005, 479/2005, 551/2005, 922/2005, 929/2005, 994/2005. Ca o ironie, prima dintre ele se refera chiar la modificarea anexei la Hotarirea Guvernului nr. 1290/2000 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Modernizarea strazilor urbane in Bucuresti –reabilitare strazi".

PSD atrage atentia si asupra faptului ca anexele acestor Hotariri ale Guvernului contin informatii de interes public, astfel incit nepublicarea lor constituie o incalcare de catre Guvern a liberului acces al cetatenilor la informatiile de interes public, consfintit prin Legea nr.544/2001.