O suprafata de 27 de hectare de teren si alte 85 de hectare in aceeasi zona rezidentiala din Cluj Napoca raman neviabilizate din cauza conflictelor dintre sectorul public si cel privat. Viabilizarea terenurilor ar costa peste zece milioane de euro, suma pe care primaria Cluj Napoca, ce detine majoritatea suprafetei, nu o poate acoperi sub nici o forma.

Intre timp, terenurile detinute de intreprinzatori privati ajung la preturi de o suta de euro pentru un metru patrat, cu utilitati. "Se cauta foarte mult, avem sute de oferte", a declarat directorul unei agentii imobiliare.

Terenul destinat construirii de locuinte din zona Borhanci (Cluj Napoca) ramane fara utilitati din cauza conflictului juridic dintre primarie si firma Casa Rom. Urmatorul termen de judecata stabilit de instanta pentru conflictul dintre primarie si Casa Rom a fost stabilit pentru jumatatea lunii viitoare.

In infatisarile anterioare instanta a dat castig de cauza Casa Rom. Chiar presupunand ca primaria Cluj Napoca va castiga procesul intentat de Casa Rom, terenul va ramane deocamdata neviabilizat din cauza costurilor ridicate pe care le implica introducerea utilitatilor.

In aceste conditii, intreg terenul detinut de primarie in zona Borhanci ramane neviabilizat. Diferenta de 35 de hectare pana la congruenta suprafetei de 85 de hectare a fost atribuita unui numar de 178 de familii tinere pentru constructia de case.

Terenul de 50 de hectare a fost concesionat de catre primaria Cluj Napoca in mandatul fostului primar Gheorghe Funar, prin hotararea de consiliu local 11 din 21 ianuarie 1999. Obiectul concesiunii a fost construirea de locuinte, insa contractul de concesiune dintre institutie si firma a fost reziliat in 5 aprilie prin hotararea de consiliu local 203/2005.

Taxa de concesiune a fost stabilita pentru Casa Rom la 7,5 miliarde de lei. CasaRom a finalizat pana la aceasta data in Cluj patru blocuri de cate noua locuinte in cartierul Manastur, si cateva case familiale, prin Casa Rom Cluj SA, constituita in 1999.

Administratorul Casa Rom, Sotirois Notaris, a actionat in instanta primaria iar terenul se afla acum in litigiu intre cele doua institutii. Notaris considera decizia primariei de a rezilia contractul ca fiind abuziva si solicita daune de pana la 800.000 de euro.

Contractul de concesiune putea fi reziliat, potrivit clauzelor, doar in trei cazuri, respectiv in cazul in care Casa Rom nu ar fi platit taxa de concesiune, in cazul in care concesionarul ar fi renuntat din motive obiective la concesiune sau in cazuri de interes public, probate prin acte ale administratiei locale sau centrale.

In schimb, in HCL 203/2005 presedintele de sedinta, Laszlo Attila, nu a inclus nici un motiv pentru care contractul a fost reziliat. In contractul de concesiune semnat cu Casa Rom, primaria s-ar fi obligat sa asigure viabilizarea terenului inainte ca firma sa inceapa constructia de locuinte. "A fost un contract gresit facut.

Noi nu vom avea niciodata bani sa viabilizam terenul, pentru ca implica sume care echivaleaza cu bugetul municipiului pe zece ani", a declarat consilierul local Alin Tise, avocat. In opinia sa, singura solutie este un parteneriat public-privat cu o firma care sa asigure viabilizarea cu fonduri private.

Zona Borhanci, tentanta pentru investitorii imobiliari, a atras si grupul financiar Arcada Grup, care intentioneaza constructia a nu mai putin de doua cartiere rezidentiale pe cele 27 de hectare pe care le detine in proprietate.

Neviabilizati, cei 27.000 de metri patrati din zona Borhanci pe care urmeaza sa se inalte cartierul rezidential au fost impartiti in doua, astfel ca proiectul cuprinde doua mini cartiere, Arcada 1 si Arcada 2. Deocamdata se lucreaza la Arcada 1, urmand ca in primavara anului 2006 sa se inceapa constructia caselor din zona Arcada 2.

In proiect se mai afla si o serie de obiective comerciale si servicii pentru viitorii locuitori ai zonei rezidentiale.

Contactat telefonic pentru a ne explica interesul Arcada pentru o zona lipsita de utilitati si care presupune anumite investitii, unul dintre asociatii Arcada, Sorin Blaga, a refuzat sa poarte un dialog cu reporterii nostri pe motiv ca este ocupat, iar informatii am putea afla de la sediul companiei.

Acolo, Mihai Godri, consilier vanzari, ne-a spus ca s-au inceput constructiile la inca patru case, iar in continuare se asteapta comenzile potentialilor locuitori. Care, se pare, deocamdata intarzie se apara. La ora actuala, Arcada isi are sediul provizoriu in Piata Unirii nr. 1, urmand ca atunci cand prima casa va fi complet finalizata, sa se mute in Borhanci.

Arcada Grup este o companie constituita din Arcada Invest SA si Arcada Houses SA, infiintate in anul 2005. Conform informatiilor disponibile pe site-ul comapniei, obiectivul promovat sub denumirea de Arcada Grup il constituie construirea celor doua cartiere a cate 52 case fiecare in zona rezidentiala Gheorgheni-Borhanci.