O parte din bolnavii internati in Sanatoriul de Pneumoftiziologie de la Guranda si-au manifestat ieri nemultumirea fata de calitatea mincarii si a modului in care sint ingrijiti. Inca de dimineata, bolnavii din mai multe saloane au iesit in fata cladirii care adaposteste sectia 1 a sanatoriului, spunind ca nu mai doresc sa manince aceleasi feluri lipsite de gust si proteine.

"Ne-am suparat din cauza mincarii. Toata ziua avem numai cartofi. Pe la inceputul anului mincarea era mai buna. Aveam carne, era bine pregatita, acum s-a schimbat. Azi am primit ciorba de cartofi cu zer de oaie ", a spus una dintre bolnave. Pentru a nu suferi de foame, unii pacienti au ajuns in situatia de a-si cumpara singuri de mincare. "Mincarea pe care ne-o dau ei nu e consistenta deloc.

Noi sintem foare bolnavi, si numai cartofi si fasole nu ne putem insanatosi. Eu imi cumpar mincarea de afara. Mi-am luat cirnatul asta, l-am pus in buzunar si am iesit sa-l maninc afara, ca sa nu ma vada si ceilalti din salon ca dupa aia imi cer ", spune Vasile C., un bolnav internat de jumatate de an.

Printre plingerile a fost si faptul ca anumite feluri de mincare le fac greata, deoarece sint facute dintr-un amestec de maruntaie tocate si slanina.

Desi initial a spus ca bolnavii nu s-au plins de nimic, Dinu Morosanu, directorul sanatoriului de la Guranda, a fost nevoit sa recunoasca faptul ca unii dintre ei nu sint multumiti mincare. "Eu am stat sapte zile la Iasi la Spitalul "Parhon ". Acolo primeam jumatate de piine dimineata. Cind am mai cerut o data piine la amiaza mi-au spus ca primisesem dimineata.

Eram pe terenul lor, ce sa spun? O zi era mincarica de cartofi, o zi orez. Nici eu nu am vazut carne, cit am stat acolo ", a spus Dinu Morosanu, directorul sanatoriului.

Incercarea directorului de a le citi bolnavilor meniul zilelor precedente s-a izbit de corectarea venita din parta unuia dintre ei. Dupa ce Dinu Morosanu a spus ca intr-una din zilele s-a servit iahnie de fasole cu salata de varza si castraveti, unul dintre bolnavi l-a corectat imediat: "Ehe, domn ` director, asta a fost in urma cu o luna.

Si de o luna jumatate de cind sint eu am primit numai o data. Aici sint oameni operati de stomac. Nu se mai da nici o protectie pentru ficat in urma pastilelor pe care le luam in fiecare zi. Multi au ciroza, hepatita cronica ".

Reprezentantii sanatoriului spun ca nu pot face prea multe lucruri in conditiile unui buget insuficient. "Banii de care dispune unitatea noastra sint tot mai putini. Noi trebuie sa ne descurcam cu ce avem. Bonavii nu stiu ca uneori mai aducem si noi de acasa cite una-alta ca sa le fie lor mai bine ", a mai spus directorul Sanatoriului.

Acesta crede ca de fapt bolnavii au fost montati impotriva sa de fostul sef al unitatii. "Acest medic reclama in fiecare luna pe cite cineva. Nu se poate acomoda cu ideea ca a fost schimbat si nu mai este director. De un an, de cind sint eu in aceasta unitate, a trebuit numai sa repar in urma lui ", a mai spus Dinu Morosanu.

In cele din urma, directorul sanatorului i-a asigurat pe bolnavi ca in aceasta saptamina va achizitiona un porc si spera ca produsele din carne sa ajunga cel putin o luna si jumatate.