Disputa existenta in plan politic intre Prefectura Alba si Consiliul Judetean s-a transferat si in domeniul administrativ. Prefectul Cosmin Covaciu a contestat, in urma cu cateva luni, in instanta de contencios-administrativ, o hotarare a administratiei judetene privind regulamentul de organizare si functionare a institutiei.

Prefectura a contestat hotararea nr. 48 din 24 februarie 2005, din doua motive. Primul s-a referit la faptul ca in regulament a fost trecut si secretarul general al institutiei ca avand drept de a initia proiecte de hotarare, iar al doilea la continutul articolului nr. 99, care reglementeaza modul in care poate fi modificat regulamentul.

Conform hotararii consilierilor judeteni, regulamentul de organizare si functionare a institutiei poate fi modificat prin votul majoritatii alesilor in functie.

In actiunea juridica a reprezentantilor Prefecturii se arata ca, potrivit legislatiei in vigoare, secretarul general nu poate initia proiecte de hotarare, iar regulamentul poate fi modificat doar cu votul a doua treimi din numarul consilierilor judeteni.

Inainte de atacarea hotararii in instanta, conducerea Prefecturii a solicitat modificarea hotararii, insa reprezentantii Consiliului Judetean au fost de acord cu cererea lui Cosmin Covaciu doar in ceea ce priveste prevederea referitoare la secretarul general al institutiei. De altfel, intr-o sedinta ulterioara, regulamentul CJ a fost corectat din acest punct de vedere.

Presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, si juristii institutiei au decis, insa, sa se judece cu Prefectura in legatura cu cealalta problema, referitoare la numarul de voturi necesar pentru aprobarea si modificarea regulamentului. Intreaga disputa juridica se bazeaza pe doua expresii, din doua acte normative, care sunt interpretate diferit.

Astfel, conform actiunii Prefecturii, articolul din regulament este ilegal pentru ca Ordonanta Guvernului nr. 35/2002, care reglementeaza un regulament-cadru de organizare si functionare a consiliilor locale, sustine ca prevederile respectivului regulament "vor fi avute in vedere" si la adoptarea regulamentelor proprii de catre consiliile judetene.

De cealalta parte, juristii CJ sunt de parere ca articolul din ordonanta mentionata a fost modificat prin Legea 673/2002, in care se precizeaza ca prevederile regulamentului-cadru "pot fi avute in vedere" si la elaborarea si adoptarea unor acte similare de catre consiliile judetene.

Cu alte cuvinte, potrivit juristilor CJ, prevederile-cadru din actul normativ au un caracter de recomandare, "ele fiind facultative si nu obligatorii pentru autoritati".

Aprecierile reprezentantilor Consiliului Judetean nu au convins, insa, instanta Tribunalului Alba, care a admis actiunea in contencios a Prefecturii si a dispus anularea articolului 99 din regulament. Hotararea magistratilor a fost luata in 10 iunie 2005.

Procesul va continua insa, in conditiile in care Consiliul Judetean a formulat recurs, ce se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.