Profesorii care fac parte din sindicatul "Universitas Timisiensis" se gandesc sa actioneze in Justitie conducerea Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) pe motiv ca le refuza sistematic, de luni intregi, semnarea contractului colectiv de munca.

Conform declaratiilor presedintelui sindicatului, Mihai Radan, scandalul dintre cei peste 500 de profesori care fac parte din sindicat si rectorul UVT, Ioan Mihai, a fost declansat pentru ca rectorul insista sa ii marginalizeze si refuza orice forma de comunicare.

Spatiu pentru sindicat - intr-un WC

In privinta contractului colectiv de munca, discutiile au inceput din luna decembrie a anului trecut, cand cele doua parti s-au intalnit, dar nu s-a ajuns la nici un final concret. Sindicalistii au cerut medierea discutiilor de catre Directia de Munca si Solidaritate Sociala (DMSS).

"Fostul director al acestei institutii, Radu Groza, a fost fatis de partea conducerii, ba chiar ne-a amenintat", a afirmat profesorul Radan. Negocierile au fost reluate, tergiversate din nou, iar sindicalistii au cerut din nou ajutorul DMSS. "Nu mai stim ce sa facem. Am cerut si ajutorul Ministerului Educatiei, iar acum asteptam concluzia", a adaugat liderul cadrelor universitare.

Printre problemele reclamate de profesorii din cadrul UVT se afla si nerespectari ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura: nu exista o comisie paritara, nu exista fise ale posturilor, se incalca normele didactice, nu se platesc sporurile de 100 la suta pentru orele prestate sambata si duminica, a fost concediata o salariata insarcinata, reprezentantii sindicatului nu sunt invitati la sedintele Senatului si ale consiliilor profesorale ale facultatilor.

O problema stringenta pentru profesori este lipsa unui spatiu unde sa functioneze. "Ni s-a dat o sala, la mare distanta de Universitate. In acea sala se intra printr-un grup sanitar, pe langa WC-uri si chiuvete. E clar ca voiau sa ne discrediteze imaginea", a spus unul dintre sindicalisti.

Spatiul a fost refuzat, dar cadrele universitare au gasit altul, tot intr-un grup sanitar, nefolosit de 15 ani, incapere care putea fi transformata. Cererea a fost aprobata, dar cand s-au inceput lucrarile, conducerea a cerut spatiul inapoi.

Comitetul director al "Universitas Timisiensis" a facut alte demersuri, fiecare dintre ele fiind amanate de la o luna la alta. "Am ajuns sa ne intalnim in curte. Aici ne dezbatem principalele probleme. A fost cald pana acum, dar la iarna ce facem?", s-a intrebat Daniel Vighi, unul dintre membrii sindicatului. "Intre noi si rector exista probleme de comunicare.

Ii mai dam rectorului o noua sansa sa negociem contractul colectiv de munca saptamana viitoare. Daca nu accepta, il vom actiona in Justitie", a mai spus liderul sindical.

Rectorul UVT reclama cererile absurde

In replica, rectorul Ioan Mihai, nu pare ingrijorat de deciziile profesorilor, dar recunoaste ca probleme de comunicare exista. "Au niste cereri absurde in acel contract colectiv de munca. Ar dori, de exemplu, sa li se dea un spor de fidelitate de 20 la suta pentru ca nu predau ore si la universitati particulare.

Asta, in conditiile in care nu le-am interzis sa predea si in alte parti", a spus Mihai.

Din punctul sau de vedere, nu exista dialog pentru ca "profesorii isi formuleaza cererile in scris pe ideea: "dati, faceti, va dam in instanta"". "Cred ca lucrurile se pot rezolva, dar trebuie sa existe intelegere si din partea lor. Sunt deschis negocierilor fata in fata, nu prin scrisori de amenintare. La acestea nu raspund", a adaugat rectorul UVT.

Potrivit sursei citate, spatiul din toaleta nu le-a fost repartizat intentionat cadrelor universitare. In plus, normele didactice au fost depasite la comun acord cu profesorii, pentru ca acestia sa ia salarii mai mari. "Angajata insarcinata care a fost concediata nu mai avea norma si era insarcinata de doar trei saptamani", a completat Ioan Mihai.