Proiectele de hotarare care vor fi luate in dezbatere, astazi, de Consiliul Local Targu-Mures si care vizeaza schimbarea denumirilor a doua strazi din oras se lovesc de criticile asociatiilor romanesti. Este vorba de proiectele care se refera la schimbarea denumirii Bulevardului "Maresal Ion Antonescu" in Bulevardul "Cetatii" si a strazii "Calarasilor" in strada "Kossuth Lajos".

Protestatarii, Asociatia Judeteana "Cultul Eroilor", Fundatia Nationala "Neamul Romanesc", Asociatia Refugiatilor Romani din Nord-Vestul Romaniei si Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, filiala Mures, sustin ca numele lui Kossuth Lajos nu poate fi dat unei strazi din municipiu deoarece acesta ar fi fost un "criminal si terorist international".

"Kossuth Lajos a fost teroristul nr. 1 al perioadei insangerate din anii Revolutiei ungurilor - 1848-1849, cu urmari catastrofale pentru Transilvania - omoruri in masa: peste 6.000 de oameni.

Unui astfel de criminal si terorist international merita sa i se cinsteasca memoria, pe teritoriul pe care l-a stropit cu sangele romanilor si al maghiarilor nevinovati? Noi credem ca nu!", au aratat semnatarii protestului.

Acestia cer, totodata, ca alesii locali sa ia masuri si in ceea ce priveste o efigie a lui Kossuth Lajos de pe una din scarile Palatului Culturii, dar si a altor simboluri "atatatoare la ura interetnica".

In ceea ce priveste intentia schimbarii numelui Bulevardului "Antonescu", asociatiile romanesti sustin ca un astfel de demers a fost deja respins de instanta de judecata acum doi ani si ca, daca tot se va face, numele bulevardului ar trebui sa primeasca numele "Maresal Alexandru Averescu".

Daca asociatiile romanesti protesteaza impotriva celor doua proiecte de hotarare, Liga "Pro Europa" (LPE) se afla de cealalta parte a baricadei.

Mai mult chiar, reprezentantii acestei organizatii au fortat mana consilierilor locali pe care i-au avertizat la inceputul verii ca, daca pana la 1 octombrie nu iau o hotarare in privinta Bulevardului "Antonescu", vor depune plangeri penale impotriva fiecarui membru al Consiliului Local.

"In situatia in care consilierii nu iau atitudine si nu modifica numele strazii, sunt pasibili de inchisoarea, deoarece legislatia Romaniei interzice promovarea cultului personalitatii persoanelor condamnate pentru infractiuni impotriva pacii sau impotriva omenirii", a spus seful Biroului pentru Apararea Drepturilor Omului din cadrul LPE, Haller Istvan.